Pod Pohorjem štart Vujovićevih »Argonavtov« proti Daljnemu vzhodu

V Zrečah začetek priprav za ključni tekmi z Madžari, prvoligaši v ponedeljek o tekmovalnem sistemu.
Fotografija: Za Darkom Cingesarjem je odlična sezona, njegov Aix je osvojil peto mesto v Franciji, kar je najboljši dosežek kluba z juga države. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Za Darkom Cingesarjem je odlična sezona, njegov Aix je osvojil peto mesto v Franciji, kar je najboljši dosežek kluba z juga države. Foto: Uroš Hočevar

Klubska sezona na Slovenskem je pod streho, a rokomet bo še lep čas, dolgo v poletje, buril duhove. Za začetek bo danes ob 13. uri v Zrečah moška reprezentanca začela priprave za tekmi z Madžari v kvalifikacijah za SP.

Selektor Veselin Vujović si je po zadnji tekmi Kopra privoščil oddih v domačem Šabcu in bo napolnjen z energijo pozdravil fante, preden jih bo povabil na popoldanski trening. Izziv je velik. Uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki ga bosta januarja prihodnje leto gostili Nemčija in Danska, je odskočna deska za nastop na olimpijskih igrah. Če Slovenija ne bi preskočila madžarske ovire, bi bil to hud udarec, možnosti za mesto v olimpijskih kvalifikacijah pa pičle.


V močnejši zasedbi, a brez Henigmana


Vujović ima razloge za optimizem, v Kopru (9. junij) in Veszpremu (13. junij) bo imel še močnejšo zasedbo od tiste, ki je januarja osvojila 8. mesto na hrvaškem euru. Nared so skoraj vsi najboljši igralci, tudi Jure Dolenec, Matej Gaber in Niko Medved. Slaba vest je prišla včeraj, Vujović je moral tik pred začetkom priprav, vpoklicati novega igralca. Namesto Nika Henigmana, ki ima še vedno težave s kolenom, si bo mesto med šestnajsterico igralcev za kvalifikacije poskušal priboriti član Kopra Nino Grzentič.

Reprezentanti, skupaj jih bo 21, v ponedeljek se bodo priključili Vid Kavtičnik, Marko Bezjak, Blaž Janc, Miha Zarabec in Igor Žabić, so imeli zelo različne klubske zgodbe. Kavtičnik je osvojil ligo prvakov, Gaber madžarsko prvenstvo s Pick Szegedom, Janc ga bo bržčas jutri na Poljskem, potem ko so Kielce dobile prvo finalno tekmo proti Wisli Plock (Žabić) s 33:28.

Slovenski naslov je šel v roke peterice celjskih reprezentantov (Lesjak, Mačkovšek, Marguč, Mlakar, Suholežnik), slaba sezona je za njihovimi tekmeci iz Gorenja (Ferlin, Medved, Ovniček, Potočnik). Dolenec je španski prvak z Barcelono, Bezjakov Magdeburg bo verjetno četrti v Nemčiji, Cingesarjev Aix odličen peti v Franciji. Rane pa si bosta celila Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč, ki se jima je sezona v Veszpremu izjalovila in bosta imela še dodaten motiv, da Madžarom pokvarita načrte.


 

Rdeča luč za Seho?


​V ponedeljek bo bolj pestro v zakulisju, na seji združenja prvoligašev bo padla odločitev o tem, kakšen bo tekmovalni sistem v prvi ligi. Kot kaže, bodo izglasovali predlog, po katerem bo vseh 12 klubov sodelovalo že od začetka sezone. To bi bržčas pomenilo, da bi Slovenija končala sodelovanje v ligi SEHA.

Celjani in tudi Velenjčani bi sicer radi bili še naprej del regionalne zgodbe, vendar boja na treh frontah (tudi v evropskih tekmovanjih) pač ne bi zmogli. Riko Ribnica bi kot drugouvrščena v ligi NLB imela pravico igranja v Sehi, vendar je to ne zanima. »Nas zanima močna slovenska liga,« je predsednik Marko Obrstar potrdil, da bo podprl drugi predlog, ki predvideva spremembo.

Vsekakor se na sedežu RZS obeta burna razprava, zdi se, da so bolje lobirali manjši klubi, ki si želijo več tekem s Celjem in Gorenjem. Močan argument imajo v razpletu zadnje končnice, ki je postregla z razburljivimi tekmami. Celje je ostalo neporaženo, je pa vpisalo dva remija, Gorenje pa doživelo kar šest porazov.


 

Vroče poletje v Celju


Tudi poleti bodo ljubitelji rokometa prišli na svoj račun, Celje bo namreč med 19. in 29. julijem gostilo evropsko prvenstvo za rokometaše do 20 let. Reprezentanca Saše Praprotnika bo merila na odličja, v njej naj bi bi imel glavno vlogo celjski biser Domen Makuc. Še ne osemnajstletni igralec, ki je včeraj podpisal pogodbo s pivovarji do leta 2022, bi bil celo na Vujovićem seznamu, če ne bi šel ob koncu sezone na artroskopijo kolena.

Komentarji: