Prva drama v Kairu pripadla Dancem, druga Francozom

Polfinalna para svetovnega prvenstva v rokometu sta Danska – Španija in Francija – Švedska.
Fotografija: Francozi so bili upravičeno zadovoljni po tesni zmagi z Madžarsko. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Reuters
Odpri galerijo
Francozi so bili upravičeno zadovoljni po tesni zmagi z Madžarsko. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Reuters

Po Danski, ki je na prvi četrtfinalni tekmi po izvajanju sedemmetrovk premagala Egipt, so se v polfinale moškega svetovnega prvenstva v Egiptu uvrstili še Francija, Španija in Švedska. Polfinalna para sta Danska - Španija in Francija - Švedska, obe tekmi bosta v petek.

Danski rokometaši so si danes prvi izborili polfinalni nastop. Branilci naslova iz leta 2019 so po maratonskem boju in izvajanju sedemmetrovk premagali gostitelje turnirja z 39:38 (35:35, 34:34, 28:28, 16:13). Po rednem delu in dveh 10-minutnih podaljških ni bilo zmagovalca, zmagoviti gol pa je v zadnji seriji »loterije« s sedmih metrov dosegel Lasse Svan.

Pri Dancih je bil najbolj učinkovit Mikkel Hansen z desetimi goli, Lasse Svan, Magnus Jensen in Mathias Gidsel so dosegli po šest zadetkov. Pri Egipčanih je Yahia Omar dosegel enajst, Yehia Elderaa pa osem golov.


Madžari zaman vodili že za šest golov


Izbrance danskega selektorja Nikolaja Jacobsena v polfinalu čakajo Španci. Lanski evropski prvaki z zaključnega turnirja na Švedskem, Norveškem in v Avstriji so z izjemno predstavo v prvem in rutinirano v drugem na kolena položili Norvežane in slavili z 31:26 (21:15).

Pri Špancih sta bila strelsko najbolj razpoložena Alex Dušebajev z osmimi in Ruben Marchan s šestimi goli, toliko golov je pri Norvežanih dosegel tudi Magnus Jondal.

Danci so se takole veselili zmage na dramatičen način. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Danci so se takole veselili zmage na dramatičen način. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


Na francosko-madžarskem obračunu je uvodoma bolje kazalo našim vzhodnim sosedom, ki so povedli s 7:1, nato pa so šestkratni svetovni prvaki iz Francije strnili svoje vrste in načrtovano zmago s 35:32 dosegli šele v 10-minutnem podaljšku, potem ko se je tekma v rednem delu končala s 30:30. Pri galskih petelinih je bil najbolj učinkovit 38-letni krožni napadalec Michael Guigou s sedmimi, pri Madžarih pa krožni napadalec Bence Banhidi s šestimi goli.

Švedi so v deželo faraonov prišli brez številnih najboljših rokometašev, po zanesljivi zmagi nad Katarci s 35:23 (14:10) pa so se prebili med štiri. Najbolj zaslužna sta Lucas Pellas in Valter Chrintz, ki sta dosegla po osem golov. Za Katarce je Frankis Marzo dosegel pet golov.

Polfinalna para, petek:
17.30: Danska – Španija
20.30: Švedska – Francija

Preberite še:

Komentarji: