Ščipanje v lica po zmagi, zabeljeni z "ocvirkom"

Celju Pivovarni Laško je zmaga proti Flensburgu prinesla veliko olajšanje po krizi na začetku sezone. Anić: Ne najpomembnejša, ampak ena slajših. Kodrin: Brez evforije; Razgor: Nov štart.
Fotografija: Celjani so zaplesali zmagovalno kolo. FOTO: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Celjani so zaplesali zmagovalno kolo. FOTO: Slavko Kolar

Marsikdo v celjskem klubu se je v ponedeljek zjutraj najprej uščipnil v lice in se prepričal, da zmaga proti Flensburgu le ni bila plod burne domišljije. Trenerska menjava je imela pozitiven učinek, pivovarji so "živi in brcajo", osmina finala lige prvakov se zdi spet precej bližje kot po porazih s Skjernom in Parizom, šoka v Novem mestu in Ribnici sta le še bled spomin ...

"Jaz sem se moral dvakrat uščipniti že med tekmo," je priznal predsednik celjskega kluba Jernej Smisl, ki je skupaj z ožjim vodstvom slovenskih prvakov (direktor Rok Plankelj, podpredsednik upravnega odbora Sebastjan Gergeta, član upravnega odbora Bojan Cizej) po tekmi v slačilnici nagovoril fante in jim čestital za podvig z zmago s 23:20.
 

Anić: Ena slajših zmag


Močno mu je odleglo, saj je bila odločitev za menjavo trenerja Branka Tamšeta vse prej kot lahka in bi se lahko v glavo odbila kot bumerang. Seveda ena lastovka ne prinese pomladi, ključne tekme v skupini B bodo novembra, ko se bodo Celjani po dvakrat pomerili z neposrednima tekmecema za napredovanje, Motorjem iz Zaporožja in Zagrebom. Ampak zdi se, da je ekipa potrebovala spremembo.

Igor Anić je v karieri doživel veliko pomembnih zmag, ne nazadnje je bil s Francijo svetovni prvak in je s Kielom osvojil ligo prvakov, ampak ta zadnja je bila ena slajših. "Ni bila najpomembnejša, se je pa zares prilegla po slabšem štartu v sezono. Za te trenutke treniramo, se borimo, želimo navdušiti navijače in jih privabiti v še večjem številu. Vedeli smo, da imamo kakovost, zdaj smo to končno pokazali. Res je, da smo imeli fenomenalnega Klemna Ferlina (zbral je 20 obramb, op. p.), toda bili smo mu v pomoč v obrambi. V napadu smo imeli več kreativnosti, izgubili smo manj žog," je ključne razloge za zmago izpostavil Anić, ki je bil po tekmi skoraj brez glasu. "Ne zamerite mi, ampak moral sem dati iz sebe nekaj krikov." se je kamen od srca odvalil tudi izkušenemu krožnemu napadalcu, ki je ves čas bodril svoje tovariše, bodisi s klopi bodisi na igrišču.
 

Kodrin: Brez evforije


Občasni reprezentant, bronasti z lanskega SP v Franciji, Tilen Kodrin, verjame, da prebujenje ni bilo zgolj posledica kriznega ukrepa vodstva. "Igra nam je res stekla, obramba je bila vrhunska, presrečni smo. Zadnji dnevi niso bili enostavni za nas, bili smo v šoku, ampak rekli smo si, da ne bomo preveč razglabljali o tem, ampak se bomo osredotočili samo na tekmo in gremo na zobe. Načrt je bil, da igramo hitro, hkrati pa ne brezglavo," je povedal Kodrin, sicer eden bolj mirnih fantov v celjski vrsti: "Tako kot nismo obupali po porazih, tako zdaj nima smisla, da poletimo v oblake. Pred nami so novi izzivi, že v sredo derbi z Gorenjem, potem gremo v Szeged."

Kristjan Horžen, obetavna okrepitev iz Trima, bo pod Ocvikom očitno imel večjo vlogo. Proti Flensburgu je odigral zelo dobro v obrambi, v napadu pa po tej akciji izsilil sedemmetovko. FOTO: Blaž Samec
Kristjan Horžen, obetavna okrepitev iz Trima, bo pod Ocvikom očitno imel večjo vlogo. Proti Flensburgu je odigral zelo dobro v obrambi, v napadu pa po tej akciji izsilil sedemmetovko. FOTO: Blaž Samec


Novi trener Tomaž Ocvirk je doživel sanjski debi. Na klopi je bil veliko bolj miren kot v zadnjem času njegov nadrejeni Tamše, kar je fantom očitno prijalo. Taktična novost dosedanjega vodje mladinske ekipe je bila pomembna vloga Kristjana Horžena v obrambi ter ob koncu kapetana Davida Razgorja v napadu.
 

Nihče ni zavestno bojkotiral Tamšeta


Spremembo v pristopu bi lahko kdo povezal tudi z domnevo, da je ekipa (vsaj v podzavesti) bojkotirala Tamšeta in da je prišlo do zasičenosti ... "O zasičenosti težko govorim, športnik mora vedno dati vse od sebe. Ne verjamem, da je kdo od igralcev namenoma igral slabše. Je pa nekaterim manjkalo sproščenosti. S pritiskom je tako, lahko si ga ustvariš sam ali pa je plod kakšnega zunanjega dejavnika. Bili smo v slabem obdobju in iz tega ni lahko izpluti, slaba volja se kopiči. Ne morem pa reči, da so bile težave znotraj garderobe. Zgodila se je ta 'šok terapija', novi trener nas je resetiral, začeli smo iz ničle in zdaj pišemo novo zgodbo," si od svežega štarta veliko obeta Razgor, ki je rutinirano vodil ekipo v ključnih trenutkih.

Vardar (v napadu Vuko Borozan) je presenetljivo zmagal v Veszpremu. FOTO: AP
Vardar (v napadu Vuko Borozan) je presenetljivo zmagal v Veszpremu. FOTO: AP

 

Vranješ brez službe; priložnost za Tamšeta?


V ligi prvakov so stvari hitro postale stvari precej zanimive, branilec naslova Montpellier je še brez zmage, tudi Veszprem ne najde poti iz krize. Novinec v Zlatorogu Draško Nenadić je dočakal zmago proti Flensburgu, s katerim je pred štirimi leti osvojil ligo prvakov. Takrat je moštvo s severa Nemčije vodil Ljubomir Vranješ, ki je včeraj dobil odpoved v Veszpremu. Med kandidati za njegovega naslednika omenjajo tudi Tamšeta.

V zadnjem kolu se je izkazalo precej slovenskih legionarjev. Blaž Janc je zabil pet golov za zmago Kielc v Montpellieru, prebuja se Jure Dolenec, strelec sedmih golov za Barcelono pri Kristianstadu. Staš Skube je bil eden od tvorcev zmage Vardarja v Veszpremu.
 

Šoštarič blestel v Ukrajini


Še najbolj vroč pa je bil Mario Šoštarič, ki je dosegel osem golov ob zmagi Pick Szegeda v Zaporožju, kar je bila dobra novica tudi za Celje, ki ga v soboto čaka gostovanje na Madžarskem. "Ogledal sem si posnetek tekme Celja s Flensburgom, fantje so me pozitivno presenetili. Igrajo hitro in borbeno, to nam je opozorilo, da si nikakor ne smemo privoščiti podcenjevanja, če želimo osvojiti obe točki," je povedal desnokrilni igralec Šoštarič, čigar reprezentančni status ostaja negotov. Glede na to, da je Gašper Marguč poškodovan, se bo selektor Veselin Vujović težko odpovedal vročemu Velenjčanu, ko bo Slovenija čez tri tedne začela kvalifikacije za EP ...

Mario Šoštarič je bil eden glavnih tvorcev zmage Pick Szegeda pri Zaporožju. FOTO: Uroš Hočevar
Mario Šoštarič je bil eden glavnih tvorcev zmage Pick Szegeda pri Zaporožju. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: