Grd poraz razglašenih Slovencev proti razigranim ruskim tekmecem

Reprezentanti Ljubomirja Vranješa so pokazali zelo slabo predstavo. Ruski vratar jim je zaklenil vrata. V ponedeljek proti Belorusiji. Dolenec: Ni bilo dovolj.
Fotografija: Najboljši strelec Slovenije je bil Jure Dolenec s šestimi goli. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Odpri galerijo
Najboljši strelec Slovenije je bil Jure Dolenec s šestimi goli. FOTO: Hazem Gouda/Reuters

Slovenija je po rekordni zmagi proti Južni Koreji na prvi resni tekmi na svetovnem prvenstvu v Egiptu doživela hladno prho. Proti reprezentanci Ruske rokometne zveze je pokazala malo dobrega rokometa in izgubila s 25:31. V ponedeljek bo igrala proti Belorusiji in želela v drugi del prenesti dve točki.

Izbrance slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa je po rutinsko opravljeni uvodni nalogi proti Korejcem danes čakala veliko težja naloga proti dvakratnim svetovnim prvakom iz Rusije.

Njegovi varovanci so bili med celotnim dvobojem v podrejenem položaju. V težave je zabredla že uvodna postava (v njej so bili vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Darko Cingesar in Blaž Janc, zunanji igralci Borut Mačkovšek, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek), premika na bolje niso prinesle niti postopne menjave.

Največje vrzeli so bile v napadu, slovenski rokometaši so bili v zaključnih strelih precej nezbrani, njihova igra je bila zelo statična in brez ideje. Vse to so Rusi izkoristili: v 14. minuti so jim prvič na tekmi ušli za dva gola (5:7), šest minut kasneje pa je razlika narasla že na tri (8:11). Do konca polčasa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Slovenci so na veliki odmor odšli z zaostankom 13:16.
Dean Bombač ni znal pobezati slovenskega napada. FOTO: Jozo Čabraja/ Kolektiff
Dean Bombač ni znal pobezati slovenskega napada. FOTO: Jozo Čabraja/ Kolektiff


Slovenske težave se niso končale niti v začetku drugega polčasa, izjemno samozavestni Rusi so jih zasenčili v vseh prvinah igre. Vranješ je že v zgodnjem obdobju drugega polčasa porabil svoji obe minuti odmora, njegovi varovanci pa so medtem že zaostali za sedem golov (16:23).

V zadnjih dvajsetih minutah niso našli pravega recepta za igro ruske izbrane vrste, kjer je blestel vratar Viktor Kirejev, ki je zbral kar 17 obramb. V 53. minuti so se po golu Skubeta resda približali na tri gole zaostanka (25:28), v sami končnici pa znova naredili nekaj nepotrebnih napak in tekmecu priznali premoč.

Slovenija ima zdaj proti Rusiji še bolj negativno statistiko. Na dvanajstih tekmah je dosegla štiri zmage in doživela devet porazov.


 

Dolenec: Vprašajte selektorja


Jure Dolenec je po tekmi povedal: »Treba bo pokazati precej več. Kako? To je vprašanje za selektorja, ki bo zagotovo imel svoje odgovore. Igramo za Slovenijo, za naše barve. Če nisi po takšni tekmi popolnoma telesno uničen, potem nisi dal dovolj. Težko bi rekel, da kdor koli od naših igralcev lahko to reče, kar pomeni, da nismo dali dovolj. Že od druge tekme z Nizozemsko ponavljam, da to ni v redu, žal se je to preneslo tudi na prvenstvo.«


Mačkovšek: Ne sme nas potreti


»Danes je bilo vse narobe. Od začetka tekme smo bili 'mrtvi', našo igro do konca tekme nismo znali spraviti na višjo raven. Rusi so nas povsem nadigrali, njihov vratar pa nas je uničil. Igrali smo prepočasi, ne vem, če smo med tekmo izpeljali pet nasprotnih napadov. A poraz nas ne sme potreti, že čez dva dni nas čaka nova zahtevna preizkušnja z Belorusi,« je po tekmi za TV Slovenija dejal levi zunanji igralec Mačkovšek.
Rusi so zlahka prebijali slovensko obrambo. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Rusi so zlahka prebijali slovensko obrambo. FOTO: Hazem Gouda/Reuters

 

Belorusija in Rusija na vrhu


Po dveh krogih v skupini H sta v vodstvu Belorusija in Rusija s po tremi točkami, Slovenija ima dve, Južna Koreja pa je brez njih.

Tri najboljše izbrane vrste se bodo prebile v drugi del tekmovanja in se pomerile s tremi najboljšimi iz skupine G. V njej so Švedska, Egipt, Severna Makedonija in Čile.

Svetovno prvenstvo, skupina H
Belorusija - Južna Koreja 32:24 (15:9)
Rusija - Slovenija 31:25 (16:13)


Standings provided by SofaScore LiveScore


Danes bodo v Egiptu še naslednje tekme:
Skupina E:
Avstrija : Francija 28:35 (13:17)
20.30 Švica - Norveška
Skupina F:
Maroko : Portugalska 20:33 (12:12)
20.30 Alžirija - Islandija
Skupina G:
Egipt : Severna Makedonija 38:19 (20:6)
20.30 Čile - Švedska

Preberite še:

Komentarji: