Gaber zadel za točko, vredno zmage, vse je v slovenskih rokah

Tekma s Švedsko se je končala z 28:28, v nedeljo proti Egiptu, zmaga prinaša četrtfinale. Polno preobratov, na koncu so se Slovenci rešili iz brezna.
Fotografija: Borut Mačkovšek se počasi prebuja. FOTO: Mohamed Abd El Ghan/Reuters
Odpri galerijo
Borut Mačkovšek se počasi prebuja. FOTO: Mohamed Abd El Ghan/Reuters

Slovenija ni zmagala, a tudi izgubila ni. S Švedsko si je na 27. svetovnem prvenstvu v rokometu razdelila točki in ima še vedno lepe možnosti za nastop v četrtfinalu. Vse je odvisno od nje.

Jutri mora reprezentanca Ljubomirja Vranješa premagati gostitelje iz Egipta. Junak tekme, ki ni bila za ljudi s tankimi živci, je bil krožni napadalec Matej Gaber, ki je dve sekundi pred koncem po podaji Deana Bombača dosegel svoj edini gol za zlata vredno točko.

Najučinkovitejši pri naši reprezentanci je bil tokrat Dragan Gajić. FOTO: Mohamed Abd El Ghany /AFP
Najučinkovitejši pri naši reprezentanci je bil tokrat Dragan Gajić. FOTO: Mohamed Abd El Ghany /AFP


Selektor Vranješ je spet trpel ob igranju švedske himne, tako kot je lani na EP v Göteborgu, kjer je Slovenija premagala igralce iz njegove domovine. V prazni dvorani v Kairu je dobival sive lase tudi v nadaljevanju, saj so Slovenci – skupaj sta zaigrala Miha Zarabec kot organizator igre in Bombač na levem zunanjem položaju – hitro ponovili težave s prejšnjih tekem ter zaostali z 1:4, 3:6 in 5:9.Najbolj razigran je bil znova Jure Dolenec, ki je dosegel štiri od prvih petih slovenskih golov. Tudi lepi obrambi Urbana Lesjaka nista bili dovolj, da bi Slovenci ujeli stik s trikratnimi svetovnimi prvaki. Obramba je bila medla proti pomlajeni švedski reprezentanci. Slovenci so zaostali že s 6:11, nakar je Vranješ jezno udaril po rdečem gumbu.

Miha Zarabec je odlično vodil slovenski napad. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Miha Zarabec je odlično vodil slovenski napad. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Po minuti odmora je kazalo boljše, Zarabec je povlekel voz iz blata s tremi goli in Dragan Gajić je znižal na 10:12. Slovenska obramba se je učvrstila, zbudil se je Borut Mačkovšek, Gajić je zadel s 7 metrov za 12:13 (delni izid 6:2). Razburljivih prvih 30 minut se je končalo spodbudno, saj je Zarabec srečni odbitek spremenil v zadetek in na odmor sta ekipi odšli z minimalno razliko v prid Skandinavcev.
 

Ferlin je našel občutke


Občutek je bil, da ima četrta evropska reprezentanca in slovenska ekipa leta več rezerv. Mačkovšek se je dvignil in izenačil na 17:17, za prvo slovensko vodstvo je po obrambi novega vratarja Klemna Ferlina poskrbel Blaž Blagotinšek. Ko je kazalo, da bodo slovenski borci jeziček na tehtnici nagnili na svojo stran, pa so se nepričakovano vrnile stare težave. Obramba se je spet izgubila in Švedi so z delnim izidom 4:0 ušli na 21:18.
Zelo pomembna je bila Ferlinova obramba sedemmetrovke, tekmeci so dajali mala darilca, ki pa jih vse manj zbrani Slovenci niso znali izkoristiti. Jim Gottfridsson, MVP eura 2018, je razporedil svoje mladce, ki so razbijali slovenski zid. Slovenija je imela skoraj dve minuti dva igralca več, a se ni znašla. Osem minut pred koncem je končno v polno zadel Blaž Janc za 25:26. Zveznik Barcelone se je preselil na desni zunanji položaj, kjer je manjkal kapetan Dolenec, s podajo je Gajiću omogočil šesti gol za 26:26, nakar je sam zadel še prazno mrežo za vodstvo s 27:26 ...

Ljubomir Vranješ še ne pozna poraza proti rojakom iz Švedske. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Ljubomir Vranješ še ne pozna poraza proti rojakom iz Švedske. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

 

Vranješ ponovil vajo


Do konca sta ostali dve minuti in drame še ni bilo konec, spet so Slovenci naredili nekaj neverjetnih napak in tekmecem podarili priložnost za zmago. Njihov trener Glenn Solberg je 40 sekund pred koncem zahteval minuto odmora, nakar je po novi napaki slovenske obrambe igralec tekme Hampus Wanne zabil sedmi gol. Šved Vranješ je ponovil vajo Norvežana in v zadnji napad poslal vseh sedem igralcev. Ostalo je 18 sekund, Gaber pa je Slovencem dve pred koncem na široko odprl vrata napredovanja, ko je ujel Bombačevo žogo in s črte pristreljal veliko točko.Današnji izidi v skupini 4: 

Severna Makedonija : Rusija 20:32 (9:19)
Egipt : Belorusija 32:20 (19:9)
Slovenija : Švedska 28:28 (14:15)

Preberite še:

Komentarji: