Plus 10 dobra popotnica v vroč petkov večer s Švedsko

Fantje Ljubomirja Vranješa so na prvi tekmi drugega dela SP zlahka opravili z reprezentanco Severne Makedonije. Uspešno iskanje rezerv, v vratih blestel Lesjak.
Fotografija: Nik Henigman se je vpisal med strelce z levega krila. FOTO: FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Odpri galerijo
Nik Henigman se je vpisal med strelce z levega krila. FOTO: FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP

Slovenija je drugi del svetovnega prvenstva v rokometu začela s prepričljivo zmago proti Severni Makedoniji, od katere je bila boljša za deset golov (31:21), in vpisala nov par točk v boju za četrtfinale. V petek jo v Kairu čaka težka tekma s Švedsko (20.30), v nedeljo morda še težja z Egiptom (18.00).

Slovenci so imeli težave le v začetnih desetih minutah, potem pa povsem prevladovali na igrišču največje dvorane v Egiptu, kjer bodo tudi zaključni boji. Sedem glov je dosegel Dragan Gajić, po pet Jure Dolenec in Borut Mačkovšek. Igralec tekme Urban Lesjak je zbral 17 obramb.
 

Začeli Zarabec, Gajić in Lesjak


Makedonci so se na SP uvrstili naknadno, potem ko je zaradi covida-19 prihod odpovedala Češka. Ekipa zvezdnika Kirila Lazarova je doživela visoka poraza proti Švedski in Egiptu, v drugi del pa se uvrstila z zmago proti Čilu.

Slovenci so imeli tudi podporo navijačev. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Slovenci so imeli tudi podporo navijačev. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni spreminjal šestnajsterice igralcev, ki je v ponedeljek premagala Belorusijo in v Kairo iz Aleksandrije prenesla dve točki. Tokrat je v začetno sedmerko na desnem krilu uporabil Gajića. Napad je vodil Miha Zarabec, na levem zunanjem je bil Dean Bombač. V vratih je začel Lesjak.Začelo se ni po slovenskih željah. Še vedno so bili igralci v strelskem krču, zlasti kapetanu Dolencu je vratar ubranil nekaj strelov. Makedonci so dobro izkoriščali prostor na črti in si priborili tri sedemmetrovke. Lazarov je zadel za vodstvo s 4:2. Bilo je tudi 6:4, potem pa so Slovenci le prišli do besede. Dolenec je prekinil post in izenačil na 6:6 (15. minuta), Gajić pa poskrbel za prvo slovensko vodstvo po 1:0 in delni izid 3:0.

Dragan Gajić je imel natančno roko. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP
Dragan Gajić je imel natančno roko. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/AFP


Makedonci so delali napake, ampak Slovenci jih niso znali kaznovati in nadaljevala se je izenačena tekma. V vratih je bil spet razpoložen Lesjak, ki je omogočil nekaj lahkih golov. Dobrodošla sta bila zadetka Nika Henigmana (8:7) in Nejca Cehteta (10:9), nakar je Borut Mačkovšek s črte zadel za prvo vodstvo za dva gola (11:9; 24. minuta).
 

Obramba prečvrsta za tekmece


Slovenci, ki so pred tem dvakrat na SP (2015, 2017) premagali Makedonce, so se sprostili, na plus 3 je povišal Matej Gaber (12:9; 25. minuta) ter trenerja Danila Brestovca prisilil k minuti odmora. Slovenci so bili odlični v obrambi, Gaber je s tal dvignil in odnesel najtežjega tekmeca Stojančeta Stoilova. Lesjak je zbral že deset obramb in spravljal v obup napadalce, ki so imeli devetminutni post. V napadu je bolj škripalo, ko je Rok Ovniček izsilil sedemmetrovko, pa je za plus 4 zadel Gajić za svoj peti gol (13:9). Slovenci so imeli tudi zadnji napad, ampak niso ga izkoristili.

Standings provided by SofaScore LiveScore


So pa naslednja dva v drugem delu, Mačkovšek je zadel od daleč, Gajić je zabil šesti gol iz kontre. Makedonci so se še vrnli z dvema projektiloma Lazarova, nakar se je začela nova slovenska serija 3:0 (Zarabec 2, Mačkovšek) in v 36. minuti je bilo že 18:11. Ko je Mačkovšek znova zadel z 10 metrov za 21:12, so se Makedonci vdali, 40-letni Lazarov se je oblekel v trenirko.
 

Cehte naravnal roko


Zadnja četrtina je minila v strelskih vajah Slovencev, Zarabec je razigral Mačkovška in Cehteta, ki sta metala prek bloka. Cehte je tako zadel za 25:17 (49. minuta) in utegne biti pomemben mož tudi na težjih tekmah.Slovenija je imela 60-odstotni strel in je izgubila veliko manj žog kot na prejšnjih tekmah, samo štiri (Makedonija 10). Cehte, član nemškega Hannovra, pa je zabijal še naprej in si dvigoval samozavest. Gajić je osem minut pred koncem zadel sedmič za 28:19. Priložnost na črti je dočakal tudi Matic Suholežnik, ki je tudi dosegel 30. gol, v polje pa poleg Blaža Janca ni vstopil tudi Darko Cingesar.

Slovenci pa se niso več naprezali in so hranili moči za Švedsko. Henigman je vodstvo povišal na končnih deset golov (31:21). Lesjak je na koncu zbral 17 obramb (46 %). Dober obeta za nadaljevanje.

Preberite še:

Komentarji: