Janc in Makuc z Barcelono spisala zgodovino, Zarabec osvojil bron

Barcelona je po 7-metrovkah kot prva ubranila naslov na F4 lige prvakov v Kölnu. Med junaki Blaž Janc in Domen Makuc. Tudi Kiel po loteriji do tretjega mesta.
Fotografija: Barcelona je rekorderka po številu osvojenih naslovih evropskega prvaka, zdaj je pri številki 11. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Odpri galerijo
Barcelona je rekorderka po številu osvojenih naslovih evropskega prvaka, zdaj je pri številki 11. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Kakšna drama na finalnem spektaklu rokometne lige prvakov v Kölnu! Že včerajšnji polfinalni tekmi sta bili razburljivi, danes pa sta se obe pred 20.000 gledalci v Lanxess Areni razpletli šele po izvajanju sedemmetrovk in obe s 37:35! Barcelona je kot prva ubranilla naslov na F4 in po zmagi proti poljskim Kielcam še enajstič osvojila rokometni Mt. Blanc. Med katalonskimi junaki sta bila tudi slovenska asa Blaž Janc in Domen Makuc. Kielce ostajajo pri edinem naslovu iz leta 2016.

Finalni obračun so bolje pričeli Katalonci, ki so uvodoma imeli niti igre v svojih rokah. Po vodstvu z 10:7 v 18. minuti so do sape prišli tudi izbranci izkušenega in z vsemi žavbami namazanega stratega poljske ekipe Talanta Dušebajeva, ki so v končnici prve polovice tekme ujeli branilce naslova iz Barcelone in izenačili na 12:12.

Blaž Blagotinšek in Miha Zarabec sta velika prijatelja in nekdanja soigralca v Celju, vendar med njima na igrišču ni bilo popuščanja. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Blaž Blagotinšek in Miha Zarabec sta velika prijatelja in nekdanja soigralca v Celju, vendar med njima na igrišču ni bilo popuščanja. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

V nadaljevanju se je odvijal ogorčen in izjemno izenačen boj, tehtnica pa se je vseskozi nagibala na eno in drugo stran. V končnici rednega dela se je zmaga najprej nasmihala Barceloni, a je dve sekundi pred zadnjim zvokom sirene po strelu s šestih metrov izenačil beloruski krožni napadalec Arcjom Karalek in izsilil podaljšek.

V desetminutnem podaljšku ni prišlo do končne odločitve, v rokometni loteriji pa so bili bolj zbrani Katalonci, ki so bili v sedemmetrovkah 100-odstotni, v poljski ekipi pa je v tretji seriji zgrešil Španec Alex Dušebajev.

Na dosedanjih turnirjih četverice v Kölnu od leta 2010 je Barcelona prva ekipa, ki je ubranila naslov, s štirimi zmagoslavji pa je tudi najbolj uspešna. Na drugem mestu je nemški Kiel s tremi končnimi zmagami, skopski Vardar iz Severne Makedonije je slavil dvakrat, po eno zmago pa imajo nemška HSV in Flensburg-Handewitt, Kielce in francoski Montpellier.

Domen Makuc je pri 21 letih že pri dveh naslovih evropskega prvaka: FOTO: FCB
Domen Makuc je pri 21 letih že pri dveh naslovih evropskega prvaka: FOTO: FCB

V nekdanjem pokalu državnih prvakov oziroma ligi prvakov je razred zase katalonska zasedba z enajstimi zmagoslavji. Na drugem mestu je nemški Gummersbach s petimi naslovi, na tretjem pa nemški Kiel s štirimi. V sezoni 2003/04 so v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini slavili tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško.

Tretje mesto na sklepnem turnirju EHF lige prvakov v Lanxess Areni v Kölnu je po veliki drami in izvajanju sedemmetrovk osvojil Kiel. Po 60 minutah je bilo 34:34, v loteriji kazenskih strelov pa so bili Nemci trenerja Filipa Jiche bolj zbrani (3:1).

Za zebre, ki so naslov državnih prvakov v bundesligi prepustile Magdeburgu Marka Bezjaka, je Miha Zarabec dosegel šest golov, za madžarske podprvake tri Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek se ni vpisal med strelce. Zarabec in Marguč sta sicer ob koncu zapravila sedemmetrovki. Trikratni evropski prvak Kiel je prvič osvojil 3. mesto na F4, Veszprem pa tudi v sedmem poskusu ni prišel do najbolj cenjene klubske lovorike.

Barcelona je v polfinalu s 34:30 premagala Kiel (Janc 2, Makuc 0; Zarabec 3), Kielce pa s 37:35 Veszprem (Marguč 6, Blagotinšek 1 in rdeči karton).

Gašper Marguč je zanesljiv strelec z desnega krila, ampak tudi v šestem poskusu ni prišel do naslova v ligi prvakov. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Gašper Marguč je zanesljiv strelec z desnega krila, ampak tudi v šestem poskusu ni prišel do naslova v ligi prvakov. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Izidi F4 v Kölnu:

Finale:

Barcelona : Kielce 37:35 (32:32, 28:28, 14:13; Gomez Abello 9, Mem in N'Guessan po 5, Janc in Makuc po 1; Vujović, A. Dušebajev, Kuleš, D. Dušebajev, Moryto in Karalek po 4).

Tekma za 3. mesto:

Kiel : Veszprem 37:35 - sedemmetrovke (34:34, 14:18; Bilyk 7, Zarabec in Wiencek po 6; Yahia 8, Nilsson 7, Mahe 6, Marguč 3, Blagotinšek 0).

Polfinale:

Kielce : Veszprem 37:35 (16:18; Moryto 8, Karačić 5, A. Dušebajev, Tournat in Kuleš po 4; Lauge Schmidt 8, Štrlek 7, Marguč in Nenadić po 6).

Barcelona : Kiel 34:30 (19:18; Abello 12, Mem 4, Janc 2, Makuc 0; Wiencek 7, Reinkind 6, Zarabec 3).

Preberite še:

Komentarji: