V islandskih vodah ujeli polfinalnega kita

Slovenski rokometni upi so v polfinalu EP, čakajo jih Portugalci.
Fotografija: Foto RK Celje
Odpri galerijo
Foto RK Celje

Že res, da za Islandce šaljivo pravimo, da so ribiči, a slovenski rokometaši do dvajsetega leta starosti so na evropskem prvenstvu v Celju v vodah otočne države ujeli pravega kapitalca. Kar polfinalnega kita, saj so v odločilni tekmi drugega skupinskega dela prvenstva stare celine v dvorani Zlatorog Islandijo premagali s 25:21 (14:10). Jutri se bodo v polfinalu ob 19.30 soočili s presenečenjem EP – Portugalsko. V drugem polfinalnem paru merjenja evropske rokometne mladeži pa se bosta soočili Nemčija in Francija.

Varovanci slovenskega selektorja Saše Prapotnika so v obračun s Skandinavci krenili brez poškodovanega kapetana Tilna Kosija, Islandci so prvi zatresli mrežo, a z moško, vikinško igro v obrambi, že za uvod so si prislužili dve izključitvi, tudi pokazali, na kaj s telesno silo merijo, namreč na polfinale. A večja igralna kakovost Slovencev je prihajala do veljave, domači mladci so si v 25. minuti priigrali štiri zadetke (11:7) prednosti, zadevali tudi iz takoimenovane akcije cepelin, še posebej pa je bil razpoložen, in z žogami tudi nahranjen na črti, krožni napadalec Kristjan Horžen.

V drugem polčasu je prednost slovenskih upov narasla na sedem zadetkov, 19:12 v 41. minuti, nato pa je islandska menjava obrambe na 5-1 povzročila kopico tehničnih napak in znižanje zaostanka le na tri gole. A neenakomerna igra Islandije – zunanja vrsta je bila nemočna proti odlični domači obrambi, pa tudi čistih priložnosti so tekmeci zastreljali kot za stavo – je le potrdila premoč gostiteljev in na koncu so najboljši domači strelci Horžen in Grega Ocvirk s po petimi zadetki ter Marko Kotar in Domen Novak s po tremi, izkazal se je tudi vratar Gašper Dobaj z devetimi obrambami, lahko prešerno krenili v zmagovalni objem.
Prvi cilj je izpolnjen, to je bila uvrstitev v polfinale EP rokometne mladeži, zdaj pa se bo bojevalo tudi za plemenitejše oziroma bolj žlahtne cilje, to je seveda odličje, ki bi s svojim sijajem potrdilo, da v Sloveniji zori nov rod rokometne kakovosti.

Komentarji: