V Rdeči dvorani prava bitka na okopih

V nedeljo zvečer derbi lige NLB: Gorenje – Riko Ribnica (19). Emir Taletović pomemben adut v velenjskih vratih.
Fotografija: Emir Taletović se je lansko poletje vrnil v matični klub. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Emir Taletović se je lansko poletje vrnil v matični klub. FOTO: Roman Šipić

Bo Riko Ribnica še naprej dihala za ovratnik Celju Pivovarni Laško ali bo Gorenje začelo za vrat pihati njej? Zadnja tekma 18. kola v ligi NLB se bo v velenjski Rdeči dvorani začela jutri ob 19. uri.

Že sinoči sta se merila Trimo in Maribor, danes bodo štiri tekme, jutri bo derbi kola med tretjeuvrščenim Gorenjem in drugouvrščeno Ribnico. Pet tekem pred koncem rednega dela ima Celje 30 točk, Ribnica 29 in Gorenje 24. Slednje se je nazadnje rešilo v Mariboru, kjer je bil junak tekme bivši vijoličasti vratar Emir Taletović, ki je z zadnjo od 13 obramb rešil zmago z 21:20.



»V Mariboru je bila čudna tekma. V napadu sploh ne vem, kaj smo počeli, smo pa vse nadoknadili z obrambo, ki je bila zares na visoki ravni,« je bil za pomoč tovarišem v polju hvaležen Taletović, ki mu v vratih pomaga obetavni Miljan Vujović.

Jeseni se je derbi v Ribnici razpletel s 30:30. FOTO: Jože Suhadolnik
Jeseni se je derbi v Ribnici razpletel s 30:30. FOTO: Jože Suhadolnik


Glede na to, da igra Ribnice pod trenerjem Sinišo Markoto sloni na čvrsti obrambi 3-2-1, se obeta fizično zelo zahtevna tekma, v kateri bo lepota v igri odstopila prednost bitki na okopih. »Ribnica deluje suvereno že skozi vso sezono. Zavedamo se, kaj nas čaka, težek boj od prve do zadnje minute. Vsa liga ve, da Ribnica igra grobo obrambo, ampak mi bomo skušali odgovoriti z isto mero. Verjamem, da je pravi recept hitra igra, v kateri imamo lahko prednost,« je razmišljal 29-letni »Tale«, ki je v prejšnjih sezonah branil na Poljskem in v Avstriji.
 

Jeseni 30:30


Lani je v Sloveniji drugo mesto prvič osvojila Ribnica, ki je zato imela v pokalu EHF status nosilca, medtem ko so Velenjčani morali igrati že v prvem predkolu. Tekmeca sta se v tej sezoni že srečala, 20. oktobra lani je bilo 30:30, Gorenje je poleg Jeruzalema edini, ki dežele suhe robe ni zapustil praznih rok.

Aleks Kavčič se je odlično znašel v velenjskem dresu po prihodu iz Škofje Loke. FOTO: Jože Suhadolnik
Aleks Kavčič se je odlično znašel v velenjskem dresu po prihodu iz Škofje Loke. FOTO: Jože Suhadolnik


Tedaj sta bila najboljša strelca Risto Vujačić pri Ribnici in Matic Verdinek pri Gorenju, slednji premočno vodi na lestvici strelcev. Veliko bo odvisno od dvoboja vrstnikov, Aleksa Kavčiča na domači strani in Tilna Strmljana na gostujoči, morda še več od vratarskega duela Nebojša Bojić-Emir Taletović.
 

Drugo mesto neuraden cilj


Slednji si po porazu proti Celju spet obeta zmago v Rdeči dvorani. »Če bomo pravi, bi morali obe točki ostati doma,« je prepričan Taletović, ki ne skriva želje, da bi se Gorenje že letos spet zavihtelo na mesto št. 2 v državi, kar bi bil dober štart za novega trenerja Zorana Jovičića. »V klubu si sicer nismo postavljali konkretnih ciljev, ampak pošteno je reči, da je drugo mesto realen cilj. Z zmago bi se približali Ribnici in bi potem v končnici imeli dobro izhodišče za napad.«

A Ribnica bo trd oreh, v tej sezoni je izgubila le enkrat, na zadnji lanski tekmi v Celju ...

Preberite še:

Komentarji: