V Skopju si Slovenke ne smejo zapreti vrat

Reprezentanca Uroša Bregarja se bo v nedeljo ob 20.30 pomerila s Severnimi Makedonkami. Povratna tekma v četrtek v Celju.
Fotografija: Ana Gros je glavni slovenski adut v napadu. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ana Gros je glavni slovenski adut v napadu. FOTO: Jure Eržen

»Ne bi podpisal, bi bil pa to dober rezultat za povratno tekmo v Celju,« je selektor ženske rokometne reprezentance Uroš Bregar odgovoril na vprašanje, ali bi bil zadovoljen z minimalnim porazom, ko so bodo Slovenke jutri ob 20.30 v Skopju pomerile s Severnimi Makedonkami v kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Naša dekleta so bila udeleženke zadnjih treh velikih tekmovanj, EP 2016, SP 2017 in EP 2018, vsakič jim je uspelo premagati koga od favoritov, najprej na Švedskem gostiteljice, potem v Nemčiji kasnejše svetovne prvakinje iz Francije in nazadnje v Franciji olimpijske prvakinje iz Rusije.
 

Slovenke favoritinje, ampak ...


Makedonke so na drugi strani nazadnje na veliki sceni nastopile leta 2012, ko so bile zadnje na EP. Zlati časi makedonskega ženskega rokometa sicer segajo v konec 90. let in začetek tisočletja, ko je bil močan skopski Kometal. Odkar je lani propadel še visokoleteči Vardar, v deželi sonca ni konkurenčnih klubov.

Tudi v tem ima Slovenija prednost, saj polovica igralk prihaja iz Krima Mercatorja, ki ga vodi Bregar. Prva zvezdnica, najboljša strelka in kapetanka pa je ena od šestih legionark Ana Gros, ki se strinja, da so Slovenke favoritinje, vendar opozarja, da so Makedonke kakovostne in spoštovanja vredne tekmice.

Slovenski selektor Uroš Bregar je bil v zadnjih štirih letih zelo uspešen. Jure Eržen
Slovenski selektor Uroš Bregar je bil v zadnjih štirih letih zelo uspešen. Jure Eržen


»Smo favoritinje, ampak samo na papirju, premoč bomo morale pokazati na igrišču. Obe tekmi bosta zelo težki, zato se bo res treba maksimalno pripraviti. Makedonke nam nikakor ne bodo same podarile tega prvenstva,« svari članica francoskega Bresta, ki se zaveda, da je nastop na SP predpogoj za ohranitev sanj o prvem olimpijskem nastopu.



Njen odhod iz Metza v Brest se zdi kot neposrečena odločitev, ekipa z Atlantika ni bila enakovredna prvakinjam. »Posrečena ali neposrečena, o tem ne bi sodila. Ničesar ne obžalujem, ne glede na to, da ekipno nismo uresničili zastavljenih ciljev, Treba je upoštevati olajševalne okoliščine, ki so se nam dogajale, smola, poškodbe, že dejstvo, da smo imeli tri noseče soigralke, pove dovolj. Sem pa dokaj zadovoljna s svojimi predstavami, dobro se počutim, upam da bom na teh dveh tekmah lahko maksimalno pripomogla reprezentanci in da se uvrstimo na SP,« je dejala levoroka Grosova.


Še brez Omoregijeve


Bregarjeva glavna naloga v pripravah je bila sestaviti močan obrambni blok, v katarem bodo stebri Alja Koren, Teja Ferfolja, Lina Krhlikar in Nina Žabjek, ter nosilke Krima (Zulić, Stanko, Mavsar, Koren, Barič), uigrati z Grosovo. V napadu bo adut krožna napadalka Aneja Beganović, zaradi poškodbe pa debija za Slovenijo še ne bo dočakala Elizabeth Omoregie, ki se je odločila za operacijo. V vratih so Branka Zec, Amra Pandžić in Maja Vojnović.

Tjaša Stanko je ena najboljših mladih rokometašic v Evropi. FOTO: Tomi Lombar
Tjaša Stanko je ena najboljših mladih rokometašic v Evropi. FOTO: Tomi Lombar


Vse Makedonke igrajo v tujini, Bregar opozarja na bivšo krimovko Saro Ristovsko, Jovano Sazdovsko iz Thüringerja HC, Marijo Šteriovo (leva zunanja) in Eleno Gjeorgjievsko (desna zunanja). »Zelo pomembna bo prva tekma, čeprav bo odločitev padla v Celju, v Skopju moramo poskrbeti, da si ne bomo zaprli vrat. Ključ bo v obrambi,« je pred odhodom na jug razmišljal Bregar, ki je dve leti deloval v Vardarju in pozna makedonsko miselnost.

»Makedonci so bili veseli, ko so v žrebu dobili nas, prepričani so, da se bodo uvrstili na SP. Bomo videli. Gotovo nas v dvorani Boris Trajkovski čaka vroče vzdušje, saj so makedonski navijači zares izjemni. Ampak tudi v Celju bomo mi imeli glasno podporo,« je dodal Bregi.

Sara Ristovska je v tej sezoni branila barve Krime, zdaj se seli v Rusijo. FOTO: Tomi Lombar
Sara Ristovska je v tej sezoni branila barve Krime, zdaj se seli v Rusijo. FOTO: Tomi Lombar

Preberite še:

Komentarji: