Veszprem s štirimi Slovenci za evropsko krono proti Vardarju

Na zaključnem turnirju rokometne lige prvakov v Kielu madžarsko-makedonski finale.
Fotografija: Bivši slovenski reprezentant Dragan Gajić je bil eden od najboljših pri Veszpremu, ki se bo za naslov evropskega prvaka pomeril s skopskim Vardarjem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Bivši slovenski reprezentant Dragan Gajić je bil eden od najboljših pri Veszpremu, ki se bo za naslov evropskega prvaka pomeril s skopskim Vardarjem. FOTO: AFP

Veszprem je v prvi tekmi finalnega turnirja četverice najboljših v Kölnu s 33:30 premagal Kielce, v jutrišnjem velikem finalu pa bo izzval evropskega prvaka iz leta 2017 Vardar, ki je proti Barceloni izpeljal enega od največjih podvigov. Še v 39. minuti je zaostajal s 14:21, na koncu pa zmagal z 29:27.

V madžarski veselici so imeli pomembno vlogo štirje slovenski rokometaši Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek, Dragan Gajić in Gašper Marguč. Blestel pa je Srb Petar Nenadić, ki je za Veszprem dosegel kar 12 golov, Gajić je dosegel 5 golov, Blagotinšek 2, Marguč in Mačkovšek se nista vpisala med strelce. Za Kielce je Alex Dušebajev dosegel 7 golov, Blaž Janc pa 3. Blagotinšek je bil sicer v 40. minuti izključen.

Srb Petar Nenadić je bil nerešljiva ugnaka za Kielce. FOTO: AFP
Srb Petar Nenadić je bil nerešljiva ugnaka za Kielce. FOTO: AFP



Katalonski velikan je proti tekmecem iz Severne Makedonije imel vse niti igre v svojih rokah, v končnici tekme pa je doživel popoln mrk. Skopski klub je uprizoril zasuk: v 56. minuti je izenačil na 26:26, v 58. pa po golu Igorja Karačića imel prednost s 27:26.

Latvijski orjak, visok 215 cm, Dainis Krištopans je Kataloncem nasul 10 golov. FOTO: AFP
Latvijski orjak, visok 215 cm, Dainis Krištopans je Kataloncem nasul 10 golov. FOTO: AFP


Zadnji žebelj v špansko krsto je zabil latvijski velikan Dainis Krištopans, ki je poldrugo minuto pred koncem razburljivega dvoboja povišal na 28:26 in jasno je bilo, da bo imel Vardar na nedeljski tekmi proti Veszpremu priložnost, da po letu 2017 drugič osvoji ligo prvakov.

Pri Vardarju je Krištopans dosegel deset, Slovenec Staš Skube pa en gol. Pri osmoljencih je bil najbolj učinkovit Aleix Gomez Abello z devetimi goli, slovenski reprezentant Jure Dolenec pa se ni vpisal med strelce.


Kot Messi in drugi katalonski nogometni bogovi proti Liverpoolu, so se tudi rokometni člani velike športne družine enega od največji športnih kolektivo na svetu (z leve Lasse Bredekjær Andersson, Thiagus Goncalves Dos Santos in Gilberto Brito Duarte) spra
Kot Messi in drugi katalonski nogometni bogovi proti Liverpoolu, so se tudi rokometni člani velike športne družine enega od največji športnih kolektivo na svetu (z leve Lasse Bredekjær Andersson, Thiagus Goncalves Dos Santos in Gilberto Brito Duarte) spra


Blagotinšek najboljši obrambni igralec


Že prej je bil za najboljšega obrambnega igralca lige prvakov izbran Blagotinšek. Najboljši mladi igralec je postal Francoz Ludovic Fabregas (Barcelona), najboljši trener pa Španec Robert Garcia Parrondo (Vardar Skopje). V idealni postavi tekmovanja so štirje igralci Vardarja: vratar Dejan Milosavljev, desno krilo Ivan Čupić, levo krilo Timur Dibirov in desni zunanji Dainis Kristopans, V postaviso še levi zunanji Mikkel Hansen (Paris Saint-Germain), srednji zunanji Kentin Mahe (Veszprem) in krožni napadalec Julen Aguinagalde (Kielce).

Na turnirjih četverice sta po dvakrat zmagala Kiel in Barcelona, po eno zmago imajo HSV, Flensburg-Handewitt, Kielce, Vardar in Montpellier.

1. tekma


Veszprem : Kielce 33:30 (13:13)


Lanxess Arena, gledalcev 19.250, sodnika: Nikolov in Načevski (oba Makedonija).

Veszprem: Šterbik, Mikler, Manaskov, Ilić 1, Tönnesen 2, Gajić 5 (1), Nilsson, Nagy 3, Marguč, Štrlek 4, Terzić, Blagotinšek 2, Nenadić 12 (3), Mahe, Mačkovšek, Lekai 4.

Kielce: Walach, Ivić, Dušebajev 7 (2), Aguinagalde, Jachlewski 1, Janc 3, Lijewski, Jurkiewicz 1, Kuleš 3, Moryto 2, Mamić 2, Cindrić 5, Fernandez Perez 1, Karalek 5, Čupara.

Sedemmetrovke: Veszprem 6 (4), Kielce 4 (2).

Izključitve: Veszprem 8, Kielce 4 minute.

Rdeči karton: Blagotinšek (40.).

2. tekma


Vardar : Barcelona 29:27 (9:16)

Lanxess Arena, gledalcev 19.250, sodnika: Sondors in Licis (oba Latvija).

Vardar: Ghedbane, Milosavljev, Stoilov 1, Popovski, Krištopans 10, Ferreira 4, Dissinger 2, Karačić 5, Skube 1, Kalaraš, Čupić 3 (2), Dibirov 2, Gorbok, Šiškarev 1, Vojvodić, Kiselev.

Barcelona: Perez de Vargas, Moller, Tomas 2, Entrerrios 2, Sorhaindo, Andersson, Arino 3, Gomez Abello 9 (2), Syprzak 1, Santos 2, Dolenec, Mem 3, Brito 2, Ilić 1, Palmarsson 1, Fabregas 1.

Sedemmetrovke: Vardar  2 (2), Barcelona 3 (2).

Izključitve: Vardar 6, Barcelona 10 minut.

Rdeči karton: Santos (58).

Komentarji: