Z močno zasedbo v odločilni tekmi z Madžarsko

Slovensko rokometno reprezentanco čakata kvalifikacijska obračuna z Madžarsko za SP 2019 na Danskem. 
Fotografija: Selektor Veselin Vujović je objavil seznam reprezentantov, na katere računa. FOTO: Jure Eržen/Delo 
Odpri galerijo
Selektor Veselin Vujović je objavil seznam reprezentantov, na katere računa. FOTO: Jure Eržen/Delo 

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco sta izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi z Madžarsko za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem in v Nemčiji. Prva tekma z našo vzhodno sosedo bo 9. junija v Kopru, povratna pa 13. junija v Veszpremu.

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so pred poldrugim letom v Franciji spisali zgodovino in osvojili odličje bronastega leska, v začetku letošnjega leta pa so jih navkljub močno zdesetkani zasedbi malenkosti ločile do preboja na najbolj odločilne tekme evropskega prvenstva na Hrvaškem. V slovenskem taboru so takoj po januarskem kvalifikacijskem žrebu odločno napovedali, da bodo naredili vse, da se prebijejo na svetovno prvenstvo 2019, čeravno so na zagrebškem plesu kroglic dobili bržkone najtežjega možnega tekmeca.

"Nekatere zadeve na Madžarskem v zadnjem času resda ne delujejo, predvsem zaradi težav Veszprema, ki se mu je na evropski in domači klubski sceni močno zalomilo. V tem obdobju, ko je veliko pretresov znotraj madžarske ekipe, se govori marsikaj, med drugim naj bi se v reprezentanco vrnila Laszlo Nagy in Ferenc Ilyes, nekateri celo omenjajo, da bi za njih zaigral nekdanji hrvaški reprezentant Renato Sulić. A madžarske zadeve niso prioriteta mojega dela, moja glavna naloga je, da svojo ekipo pripravim na najboljši možni način in se prebijemo na svetovno prvenstvo. Imamo veliko priložnost za uvrstitev na SP, prepričan sem, da si po naši kakovosti in minulih dosežkih to tudi zaslužimo," je na današnji novinarski konferenci na sedežu Rokometne zveze Slovenije dejal Vujović.

Vujović je pod zastavo poklical najmočnejša orožja. V reprezentanco se vračata tudi Matej Gaber (Pick Szeged) in Jure Dolenec (Barcelona), ki sta bila v času letošnjega EP na Hrvaškem poškodovana. Slovenija bo priprave za tekmi z Madžarsko pričela 2. junija v Zrečah, tri dni kasneje pa se bo preselila na Obalo in tam ostala do prve tekme v Kopru. Sklepne priprave za povratno tekmo v Veszpremu bo imela v Slovenskih Konjicah.



Slovenska izbrana vrsta je doslej odigrala 25 tekem z Madžarsko. Na njih je dosegla 12 zmag, dve tekmi sta se končali z neodločenima izidoma, enajstkrat pa je izgubila. Reprezentanci sta se nazadnje pomerili na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012, ko je Slovenija v Novem Sadu zmagala z 32:30. V kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem 2011 je bila boljša Madžarska, ki je tesno slavila s skupnim izidom s 53:52. Na prvi tekmi v Ljubljani je Slovenija - tedaj pod vodstvom Borisa Denića - zmagala s 27:25, na povratni v Veszpremu pa izgubila s 25:28.

Na svetovno prvenstvo 2019 - tekme bodo v nemškem Berlinu, Hamburgu, Münchnu in Kölnu ter danskem Koebenhavnu in Herningu - sta se poleg gostitelja iz Nemčije in Danske iz Evrope prebili Francija (svetovni prvak) in Španija (evropski prvak), drugi kvalifikacijski pari pa so: Srbija - Portugalska, Litva - Islandija, Češka - Rusija, Belorusija - Avstrija, Makedonija - Romunija, Nizozemska - Švedska, Norveška - Švica in Hrvaška - Črna gora.

Takoj po kvalifikacijskem ciklusu bo Slovenija začele priprave za nastop na sredozemskih igrah v španski Tarragoni. Na njem naj bi - Slovenijo v prvem delu čakajo tekme s Črno goro in Tunizijo - poleg nekaterih prvokategornikov (Klemen Ferlin, Nik Henigman, Urh Kastelic, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar in Igor Žabič) nastopili še rokometaši, ki so vseskozi na širšem Vujovićevem seznamu, a tudi prihodnost slovenskega reprezentančnega rokometa.

Komentarji: