Zmagovalcem je čestital tudi selektor

Ekipa Tomaža Ocvirka prvič v zgodovini zmagala v Zagrebu in stopila na prag osmine finala. Naslednja tarča Pick Szeged.
Fotografija: Celjani so si po veliki zmagi planili v objem in potem skupaj z navijači proslavili zgodovinski uspeh za celjski klub. FOTO Cropix
Odpri galerijo
Celjani so si po veliki zmagi planili v objem in potem skupaj z navijači proslavili zgodovinski uspeh za celjski klub. FOTO Cropix

Zgodovinski večer v zagrebški Areni. Celje Pivovarna Laško je v 22. balkanski klasiki prvič doslej v gosteh premagalo največje tekmece in si hkrati praktično zagotovilo preboj v osmino finala lige prvakov, v katerem je bilo nazadnje leta 2014. Ni čudno, da nekateri navijači iz Slovenije po vseh razočaranjih niso mogli skriti solz sreče.

»Danes se je spisala zgodovina, vsi grenki porazi so v hipu pozabljeni. Bravo, fantje, bili ste izjemni!« je bil presrečen Dani, znan tudi kot celjska maskota Poki, ki je iz prve vrste pozdravil junake v rumeno-modrem. Zagrebčani so bili poklapani, zanje je bila to tekma za biti ali ne biti, po porazu so vsi brez besed in sklonjenih glav odhiteli v slačilnico, se je pa Darko Stojnić, eden od štirih Slovencev pri hrvaških prvakih, le ustavil pred rojaki z mikrofoni. »Grozno se počutim, ne vem, zakaj smo bili tako nemočni. To ni Spodnji Duplek, to je Zagreb. Nekaj se bo moralo spremeniti,« je bil razočaran nekdanji član Gorenja.

FOTO: Cropix
FOTO: Cropix

Čisto drugačne volje je bil Tilen Kodrin, eden od rojenih Celjanov v ekipi 23-kratnih državnih prvakov. »Aaaa! Sreča, sreča, sreča! Pa ne na igrišču, tam je odločila naša kakovost. Kot Celjan dobro vem, kako pomembna je ta zmaga tukaj, tako iz rezultatskega kot simboličnega vidika,« je od ponosa žarel Kodrin, strelec treh golov.



Kar deset jih je zabil izjemni Josip Šarac, ki je z dvema ukradenima žogama za vodstvo z 2:0 pokazal, da mu zmaga proti rojakom pomeni še nekaj več. Brez njega bi Celjani težko odnesli celo kožo iz Zagreba, z njim so bili premočni za dvakratne evropske prvake. »Deset jih je dal? Vsa čast, »Šarke«,« je bil trener Tomaž Ocvirk preveč iz sebe, da bi si ogledal statistiko.

Ko je »Čvari« pred dobrim letom zamenjal petkratnega prvaka Branka Tamšeta, so mnogi zavili z očmi, še bolj, ko je spomladi po petih letih in pol izgubil derbi z Gorenjem in slovenski pokal. Ampak 46-letni trener je razbil še veliko bolj trdovratno tradicijo, na kolena spravil Zagreb, ki mu je lani prekrižal načrte. »Ne vem zakaj, morda bo prišlo za menoj, ampak po lanskem porazu tukaj sem bil bolj čustven, kot sem zdaj. Zdaj sem miren. Tako kot smo bili vsi na igrišču. Nismo se ukvarjali z zakulisnimi igrami. V garderobi smo si rekli, v tej dvorani bomo pustili zadnji atom moči in to se je tudi zgodilo,« je povedal Ocvirk.

Celje je vodilo praktično od začetka do konca, Zagreb je le dvakrat izenačil (3:3 in 6:6). Če je pivovarjem štiri dni prej doma zmago s 24:22 prinesla obramba, je bil tokrat ključen napad. Ta je v drugem polčasu reševal obrambo, ki je po izključitvi Vida Poteka (35. minuta) začela pokati po šivih. Celjani so zadevali z vseh položajev, da bo zmaga odšla v Slovenijo, pa je bilo jasno, ko je Šarac ustrelil desetico za 29:26 dve minuti pred koncem. Takrat je Gal Marguč ob robu igrišča zavpil: »Tako se dela!«

Direktor Rok Plankelj je po koncu z dvignjeno pestjo pozdravil Florijane, ki so končno prišli na svoj račun in še dolgo vzklikali Cele, Cele!

Jan Grebenc. FOTO: Cropix
Jan Grebenc. FOTO: Cropix


Vujović: Celje je bilo užitek gledati


Zagrebški trener Veselin Vujović ima skupaj povita prsta na roki, ki ga opozarjata, da se ne sme predati čustvom, ampak tokrat ni potreboval psihološke pomoči. Vdal se je v usodo. »Čestitke kolegu Ocvirku in celjskim igralcem, vso tekmo so bili na vrhunski ravni. Šarac, Matic Grošelj in vsi, ki so vstopili v igro, so pokazali atomski rokomet. Bilo jih je lepo gledati tudi kot tekmece. Mi smo bili slabi in zdaj smo odpisani, bomo pa poskušali pomagati Celju z zmago proti Elverumu, da bi vsaj naši prijatelji prišli v izločilne boje,« je Vujović več kot častno sprejel poraz.

Celjski navijači so naposled dočakali prvo zagrebško zmago. FOTO: Cropix
Celjski navijači so naposled dočakali prvo zagrebško zmago. FOTO: Cropix

Pri Celjanih gre pohvaliti vse igralce, tudi drugega vratarja Miljana Vujovića, ki je ubranil dve sedemmetrovki, in seveda kapetana Davida Razgorja, strelca odločilnega gola v Celju, ki je hladnokrvno izkoristil vse štiri najstrožje kazni. »To je prva zmaga Celja v Zagrebu in to pove dovolj. Tudi jaz sem nekajkrat občutil grenkobo poraza tukaj, zato je zadovoljstvo toliko večje. Gremo naprej, osmina finala je blizu, ni pa še zagotovljena,« je opozoril Razgor, čigar ekipa bo 24. t. m. gostila Pick Szeged spet s štirimi Slovenci. Po takšni zmagi bo Zlatorog gotovo zares pokal po šivih.

Komentarji: