Zorman: Na roko nam gre, da bomo prvo tekmo odigrali doma

Slovenski rokometaši so se zbrali v Mariboru in začeli priprave na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024.
Fotografija: Selektor Uroš Zorman veliko pričakuje od svojih izbrancev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Selektor Uroš Zorman veliko pričakuje od svojih izbrancev. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca se je zbrala v Mariboru, kjer je začela priprave na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024 v Nemčiji. Prvi preizkus izbrance selektorja Uroša Zormana čaka v četrtek ob 20. uri v dvorani Tabor, ko se bo pomerila z reprezentanco Bosne in Hercegovine.

Druga tekma v tem reprezentančnem tednu bo sledi v nedeljo, ko bo izbrana vrsta ob 19.30 gostovala v Prištini pri izbrani vrsti Kosova. V skupini 7 nastopa še Črna gora. Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene. Slovenija se bo v prvi polovici marca prihodnje leto dvakrat pomerila s Črno goro, konec aprila pa še z BiH in Kosovom.

Brez Mačkovška, Marguča in Mazeja

Na nedeljskem zboru je bila prisotna manj kot polovica od 21 vabljenih rokometašev, saj je večina še imela klubske obveznosti oziroma bila na poti v domovino. Na današnjem dopoldanskem treningu je manjkala le še peterica, ki jo selektor pričakuje na večernem treningu.

Blaž Janc bo znova pomemben adut slovensle reprezentance. Jonathan Nackstrand/AFP
Blaž Janc bo znova pomemben adut slovensle reprezentance. Jonathan Nackstrand/AFP

Selektor Zorman je nekaj dni pred pripravami moral spremeniti svoj prvoten igralski kader. V uvodnem kvalifikacijskem ciklusu ne bo mogel računati na Boruta Mačkovška, Gašperja Marguča in Tadeja Mazeja, vrzel bodo zapolnili Domen Novak, Aleks Kavčič in Darko Cingesar. Krilna igralca Marguč in Mazej imata težave s hrbtom, Mačkovška, sicer stebra obrambe in prvo izbiro na levi strani zunanje vrste, pa je od igrišča oddaljila poškodba rame.

»Na vsaki skupni akciji, odkar sem selektor, smo naredili majhen korak naprej. Je pa res, da vsakič začenjamo iz izhodišča, saj za tem igralci odidejo v klube in nekoliko pozabijo, kaj smo delali v reprezentančnem tednu. Logistika prihoda na priprave ni najlažja, saj bomo šele danes zvečer zbrani v celotni zasedbi,« ocenjuje Zorman.

Oktober odlična priložnost

»Nekoliko nam gre na roko, da bomo prvo tekmo odigrali doma, z njenim pomikom na četrtek smo pridobili dodaten dan. A takšne so okoliščine za vse. V zadnjem obdobju kot reprezentanca nismo prikazali dobre forme. Nekako se še lovimo in iščemo pri določenih stvareh. Ta reprezentančni teden bo zagotovo odlična priložnost, da vse znova poskusimo postaviti na svoje mesto ter da bomo tako pred svetovnim prvenstvom v januarju nekoliko lažje zadihali,« dodaja slovenski selektor.

Na novem Zormanovem seznamu za bližnji tekmi so vratarji Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo), krilni igralci Blaž Janc (Barcelona), Domen Novak (Wetzlar), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Darko Cingesar (Urbanscape Loka).

Zunanji igralci so Dean Bombač (Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Aleks Kavčič (Zagreb), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), krožni napadalci pa so Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

Preberite še:

Komentarji: