Tsitsipas preživel težke trenutke, Đoković strl odpor Nadala

Grški teniški igralec v polfinalni srhljivki s petimi nizi premagal Alexandra Zvereva, Novak Đoković v vrhunskem dvoboju boljši od Rafaela Nadala.
Fotografija: Novak Đoković se je takole veselil zmage nad Rafaelom Nadalom. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković se je takole veselil zmage nad Rafaelom Nadalom. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Stefanos Tsitsipas je prvi finalist OP Francije v tenisu. V srhljivki s petimi nizi je s 6:3, 6:3, 4:6, 4:6 in 6:3 premagal Nemca Alexandra Zvereva. V nedeljskem finalu (15.00) se bo mladi grški as pomeril s srbskim šampionom Novakom Đokovićem, ki je v drugem vrhunskem polfinalnem dvoboju s 3:6, 6:3, 7:6 (4) in 6:2 strl odpor španskega zvezdnika Rafaela Nadala.

Obračun med št. 1 s svetovne lestvice in španskim kraljem peščenih igrišč je trajal štiri ure in deset minut. »Če želiš Rafo premagati na njegovem igrišču, moraš prikazati svoj najboljši tenis. Jaz sem tokrat ga,« je pojasnil 34-letni Beograjčan in v tekoči francoščini še pristavil, da je bil to najboljša predstava, kar jo je doslej prikazal v Roland-Garrosu. Ob tem je pohvalil tudi občinstvo, ki je na tribunah pripravilo sijajno ozračje.

Rafaela Nadala je proti koncu dvoboja z Novakom Đokovićem oviral tudi levi gleženj. FOTO: Martin Bureau/AFP
Rafaela Nadala je proti koncu dvoboja z Novakom Đokovićem oviral tudi levi gleženj. FOTO: Martin Bureau/AFP


Da je bil to dejansko eden od najboljših teniških dvobojev, ki ga je lahko 5000 gledalcev tokrat na štadionu Philippa Chatrierja spremljalo do konca, so se strinjali vsi po vrsti. »Teniški trenerji in analitiki naj si pozorno ogledajo zlasti tretji niz med Novakom in Rafaelom. Boljšega tenisa se na pesku ne da prikazati,« je presodil legendarni Nemec Boris Becker, v zadnjih letih strokovni komentator na Eurosportu.

In kaj je najmlajši zmagovalec Wimbledona še povedal o Đokoviću? »Novak tokrat ni bil tako nor kot v svojih prejšnjih nastopih. Bil je mirnejši, čeprav je na trenutke še vedno kakor vulkan bruhal lavo ...« To je bil že 58. obračun med srbskim in španskim šampionom, Đoković pa se je veselil jubilejne 30. zmage. Z njo se je 34-letnemu Majorčanu oddolžil tudi za poraz pred mesecem dni v finalu turnirja v Rimu.


Mladega grškega asa so preplavila čustva
Dvoboj med Tsitsipasom in Zverevom je trajal tri ure in 36 minut. Dvaindvajsetletni Grk je naredil nov korak v karieri in se prvič uvrstil v veliki finale enega od štirih turnirjev za grand slam. Tudi Zverev si je prislužil aplavze na osrednjem igrišču Philippe-Chatrier, saj se je vrnil po zaostanku z 0:2 v nizih, vendar popolnega preobrata ni zmogel.

Stefanosa Tsitsipasa so po največjem uspehu doslej preplavila čustva. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Stefanosa Tsitsipasa so po največjem uspehu doslej preplavila čustva. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


»Dvoboj je bil zelo intenziven in živčen. Gledalci so mi v težkih trenutkih vlili dodatno energijo, s pomočjo katere sem se lahko boril do konca. Vrnil sem se in preživel,« je po polfinalni zmagi povedal mladi zvezdnik iz Aten, ki bo na lestvici ATP prehitel četrtouvrščenega Avstrijca Dominica Thiema.

Tsitsipas, ki so ga po dvoboju preplavila čustva, je sicer s svojimi uspehi nad tenisom navdušil že številne rojake. Kot razlagajo grški novinarji v Parizu, je v zadnjem obdobju težko dobiti prosto teniško igrišče, tako veliko je namreč zdaj zanimanje za ta šport tudi med številnimi rekreativnimi igralci v Grčiji.

Alexander Zverev je nadomestil zaostanek z 0:2 v nizih, popolnega zasuka pa ni zmogel. FOTO: Martin Bureau/AFP
Alexander Zverev je nadomestil zaostanek z 0:2 v nizih, popolnega zasuka pa ni zmogel. FOTO: Martin Bureau/AFP


V nedeljo se bo grški as pomeril z Đokovićem, trenutno prvim igralcem na lestvici ATP, ki je doslej edino zmago na OP Francije dosegel leta 2016.

Pariz, grand slam (34.367.216 evrov):

Polfinale:
Stefanos Tsitsipas (Grč, 5) : Alexander Zverev (Nem, 6) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3.
Novak Đoković (Srb, 1) : Rafael Nadal (Špa, 3) 3:6, 6:3, 7:6 (4) in 6:2

Preberite še:

Komentarji: