Danil Medvedjev v Acapulcu pleza na teniški vrh

Št. 1 Novak Đoković bo ob zmagi Rusa v Mehiki izgubil prvo mesto na lestvici ATP. Tamara Zidanšek pri ženskah vse bliže prvi dvajseterici.
Fotografija: Novak Đoković se v tekmovalni ritem vrača ta teden na turnirju v Dubaju, kjer pa kljub zmagi lahko izgubi vodilni položaj na lestvici ATP, če bo Rus Danil Medvedjev zmagal v Mehiki. FOTO: Suhaib Salem/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković se v tekmovalni ritem vrača ta teden na turnirju v Dubaju, kjer pa kljub zmagi lahko izgubi vodilni položaj na lestvici ATP, če bo Rus Danil Medvedjev zmagal v Mehiki. FOTO: Suhaib Salem/Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković začenja 361. teden na vrhu lestvice ATP, ki pa je lahko hkrati njegov zadnji v nizu, saj ohranitev vodilne pozicije ni več v njegovih rokah.

Ker so se mu odštele točke od zmage na lanskem odprtem prvenstvu Avstralije, letos pa v Melbournu ni smel sodelovati, ima pred najbližjim zasledovalcem, Rusom Danilom Medvedjevom, le še 440 točk prednosti.

Čeprav bo Đoković danes začel nastope v letu 2022 v Dubaju, lahko do zamenjave na vrhu lestvice ATP pride že konec tedna. Če Medvedjev osvoji turnir v Acapulcu, Srb prevzema ne more zadržati niti z zmago v Združenih arabskih emiratih.

Najboljša slovenska predstavnika sta zadržala svoji poziciji. Aljaž Bedene, ki se po več kot polletni odsotnosti pripravlja na vrnitev na teniška igrišča, je na 131. mestu, Blaž Rola pa je 185.

Tamara Zidanšek je s 24 mestom najvišje uvrščena Slovenka na lestvici ATP,  a njen cilj je preboj med dvajset najboljših in drugo najvišjo slovensko uvrstitev, ki jo drži Katarina Srebotnik z 20. mestom. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
Tamara Zidanšek je s 24 mestom najvišje uvrščena Slovenka na lestvici ATP,  a njen cilj je preboj med dvajset najboljših in drugo najvišjo slovensko uvrstitev, ki jo drži Katarina Srebotnik z 20. mestom. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

Tamara Zidanšek le še štiri mesta loči Katarine Srebotnik

Čeprav je morala zaradi bolezni izpustiti zadnje dva turnirja, Tamara Zidanšek še naprej podira osebne rekorde na lestvici WTA. Ta teden je napredovala na 24. mesto, kar je njena najvišja uvrstitev v karieri. Osebnemu mejniku se je približala tudi Kaja Juvan, ki z 90. mestom potrebuje še pet mest za nov rekord.

Štiriindvajsetletna Tamara Zidanšek iz Slovenskih Konjic je vsak teden bližje, da postane druga najvišjeuvrščena Slovenka na lestvici WTA. Rekorderka je Mima Jaušovec, ki je bila marca 1982 šesta igralka na svetu, Katarina Srebotnik pa je bila najvišje na 20. mestu avgusta 2007.

Kaja Juvan je tudi vse bliže svoji najvišji uvrstitvi. FOTO: Brenton Edwards/AFP
Kaja Juvan je tudi vse bliže svoji najvišji uvrstitvi. FOTO: Brenton Edwards/AFP

Zidanškova je že prehitela Tino Pisnik, ki je bila januarja 2004 devetindvajseta, Polono Hercog, ki je bila najvišje na 35. mestu (september 2011), ter Majo Matevžič, ki je avgusta 2003 zasedala 38. mesto na svetu.

Na vrhu lestvice je Avstralka Ashleigh Barty, sledita ji Belorusinja Arina Sabalenka in Čehinja Barbora Krejčikova.

Lestvica ATP:

1. Novak Đoković (Srb) 8875

2. Danil Medvedjev (Rus) 8435

3. Alexander Zverev (Nem) 7515 ...

131. Aljaž Bedene 505

185. Blaž Rola (oba Slo) 337

Lestvica WTA:

1. Ashleigh Barty (Avs) 8330

2. Arina Sabalenka (Blr) 5563

3. Barbora Krejčikova (Češ) 5003 ...

24. Tamara Zidanšek 1991

90. Kaja Juvan 765

136. Polona Hercog vse (Slo) 475

Preberite še:

Komentarji: