Federer se je vrnil tudi zaradi dvoboja z Nadalom in ga dočakal

V petek v Roland-Garrosu obračun Švicarja in peščenega kralja.
Fotografija: Roger Federer je dobil švicarsko klasiko s Stanom Wawrinko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer je dobil švicarsko klasiko s Stanom Wawrinko. FOTO: Reuters

Pariz – Rafael Nadal in Roger Federer sta doslej odigrala 38 medsebojnih dvobojev (23:15 za Španca), a zadnjega jeseni 2017, zadnjega na Roland-Garrosu pa leta 2011, ko sta se merila za lovoriko. V petek bosta igralca, ki sta za mnoge najboljša v teniški zgodovini, vendarle spet prekrižala loparja, ko se bosta pomerila v polfinalu OP Francije. Veliki favorit bo seveda Nadal, ki je v četrtfinalu zlahka opravil s Keijem Nišikorijem, medtem ko je imel Federer pričakovano precej težje delo s Stanom Wawrinko.

Roger Federer zares ne more obžalovati odločitve, da se je letos po triletnem premoru spet odločil za nastop na Roland-Garrosu. Med glavne favorite ni sodil (in še vedno se zdijo njegove možnosti za končno zmago zares minimalne), bil je povsem neobremenjen, na koncu pa do polfinala izgubil zgolj en niz. Danes proti Wawrinki, s katerim sta pričakovano odigrala odličen dvoboj, ki bi se lahko razpletel tudi z zmago drugega Švicarja. Zdaj sledi najtežja možna preizkušnja: dvoboj z enajstkratnim zmagovalcem turnirja.

»Eden od razlogov, da sem se odločil za vrnitev na pesek, je bila tudi možnost igranja z Rafo. Nikoli nisem upal, da bi se mu izognil, ampak da se bom pomeril z njim, saj pot do zmage vodi prek njega. Zdaj sem to priložnost tudi dobil,« je razkril Federer, pri čemer Nadala ni ravno prepričal. A to bo gotovo trenutek resnice, česa je zmožen na oranžni podlagi, pri čemer na pariški proti Rafi še ni dosegel zmage. Igrala sta petkrat, v štirih dvobojih je Švicar osvojil po en niz, najhujši poraz (sploh enega hujših v karieri) pa je doživel v finalu 2008 – 1:6, 3:6, 0:6.

Kadar se je doslej Rafael Nadal na Roland-Garrosu prebil v polfinale, je turnir tudi osvojil. FOTO: Reuters
Kadar se je doslej Rafael Nadal na Roland-Garrosu prebil v polfinale, je turnir tudi osvojil. FOTO: Reuters


Federer in Nadal bi se sicer letos že morala pomeriti, in sicer v polfinalu Indian Wellsa, vendar se je Španec v četrtfinalu poškodoval in se vdal brez boja. A Pariz je tako ali tako povsem druga zgodba, za Rafo se zdi kot nalašč, da spet obrne krivuljo navzgor, potem ko je izgubil zadnjih pet medsebojnih dvobojev s Federerjem, nazadnje je zmagal na OP Avstralije 2014. Branilec naslova je sicer doslej izgubil en niz (David Goffin), a zares ga ni izzval še nihče. Še najmanj pa v bistvu v četrtfinalu sedmopostavljeni Kei Nišikori, ki je pred tem dva dvoboja dobil po petih nizih in se tokrat res ni pokazal v najboljši luči.

»Kei res ni bil na najvišji ravni, sam pa sem opravil, kar sem moral. Veliko mi pomeni še en polfinale tu, zelo sem zadovoljen s tenisom, ki sem ga pokazal skozi turnir,« je dejal Nadal, potem ko se je dvanajstič prebil v polfinale. Kadar mu je doslej to uspelo, je vedno dvignil tudi pokal mušketirjev. »Z Rogerjem sva si na igrišču delila najpomembnejše trenutke najinih karier. Zdaj sledi še ena epizoda … Proti njemu je vedno treba igrati na najvišji možni ravni in upam, da mi bo to uspelo,« se je še obrnil k petkovem dvoboju, ki ga teniški navdušenci že nestrpno čakajo.


Konta od 0 do polfinala


Johanna Konta do letos na OP Francije ni dobila dvoboja, tokrat je polfinalistka. FOTO: Reuters
Johanna Konta do letos na OP Francije ni dobila dvoboja, tokrat je polfinalistka. FOTO: Reuters


Pri ženskah prvi polfinalni par sestavljata Johanna Konta in Marketa Vondroušova. Ne glede na to, da gre za dve novinki med pariško četverico, se zdi večje presenečenje rezultat Konte (Čehinja šteje šele 19 let in se še prebija proti vrhu), saj 28-letna Britanka do letos ni dobila dvoboja v glavnem žrebu Roland-Garrosa … Na travi in trdi podlagi (Melbourne) se je že prebila do polfinala velikega slama, pred začetkom peščene sezone pa bržčas ne bi našli pogumneža, ki bi stavil nanjo. A je se je nato tako v Rabatu kot Rimu prebila v finale in je v tej sezoni celo med najuspešnejšimi na tej podlagi. V četrtfinalu je povsem nadigrala lansko finalistko Sloane Stephens, zares impresiven je podatek, da je po uspešnem prvem servisu dobila kar 86 odstotkov točk (33/38).

»Brez besed sem, kar se ne zgodi ravno pogosto. Klobuk dol, s takšno igro bi danes premagala prav vsako tekmico,« je bila navdušena tudi Chris Evert, s sedmimi naslovi rekorderka ženskega dela turnirja. Konta je prva britanska igralka v polfinalu Roland-Garrosa po letu 1983 (Jo Durie), zadnja zmagovalka je bila leta 1976 Sue Baker.

Marketa Vondroušova se je pri 19 letih prvič prebila v polfinale turnirja za veliki slam. FOTO: Reuters
Marketa Vondroušova se je pri 19 letih prvič prebila v polfinale turnirja za veliki slam. FOTO: Reuters


Če bo vreme dopustilo – ves dan je napovedan dež –, bodo danes znani še preostali polfinalisti. Pari so Novak Đoković Aleksander Zverev in Dominic ThiemKaren Hačanov ter Simona HalepAmanda Anisimova in Madison KeysAshleigh Barty.

Izidi: četrtfinale, moški – Federer (Švi, 3) : Wawrinka (Švi, 24) 7:6 (7), 4:6, 7:6 (5), 6:4, Nadal (Špa, 2) : Nišikori (Jap, 7) 6:1, 6:1, 6:3; ženske – Konta (VB, 26) : Stephens (ZDA, 7) 6:1, 6:4, Vondroušova (Češ) : Martić (Hrv, 31) 7:6 (1), 7:5.

Komentarji: