Nadal pretekel maraton za rekordno 21. zvezdico

V finalu odprtega prvenstva Avstralije je Rafa Nadal zaostajal z 0:2 v nizih, potem pa uprizoril preobrat in po dobrih petih urah premagal Daniila Medvedjeva.
Fotografija: Rafael Nadal je najuspešnejši igralec na svetu. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
Odpri galerijo
Rafael Nadal je najuspešnejši igralec na svetu. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

V finalu odprtega prvenstva Avstralije je Rafael Nadal zaostajal z 0:2 v nizih, potem pa uprizoril čudežni preobrat in po dobrih petih urah premagal Daniila Medvedjeva z 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5. 

Finale na igrišču polnega štadiona Roda Laverja, kjer se je zbralo 15.000 ljudi, se je začel ob 9.48, končal ob 15.12. Španec je osvojil 21. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer je prehitel Novaka Đokovića in Rogerja Federerja. To je bil drugi najdaljši finale doslej.

Daniil Medvedjev je zapravil veliko priložnost. FOTO: Morgan Sette/Reuters
Daniil Medvedjev je zapravil veliko priložnost. FOTO: Morgan Sette/Reuters

Nadal, šesti nosilec, je pred tem prvi veliki turnir v sezoni osvojil enkrat, že davnega leta 2009. Medvedjev, drugi nosilec in zaradi odsotnosti št. 1 Đokovića najvišje postavljeni igralec, ima edino zmago na grand slamih iz New Yorka, kjer je lani ugnal srbskega prijatelja. V finalu OP ZDA leta 2019 je Nadal premagal Medvedjeva v petih nizih. Tako je bilo tudi tokrat. 

Medvedjev dominiral v prvem nizu

Začelo se je po okusu 25-letnega Rusa, ki je po 1:2 dobil pet iger zapored z dvema breakoma na ničli in povedel z 1:0 v nizih. Nadal je storil kar 16 nevsiljenih napak (Medvedjev 5) in ni imel odgovora na tekmečevo igro.

V drugem nizu je Španec, ki se je v vročini in vlagi močno znojil, dvignil raven igre in s prvim breakom ušel na 3:1, nato pa zanesljivo potrdil odvzem servisa za 4:1. Toda Rusa zaostanek ni zmedel in je vrnil udarec z breakom za 3:4. Ko se je zazdelo, da bo Medvedjev obrnil niz, pa je Nadal izkoristil nekaj njegovih slabših udarcev in si z breakom priigral servisno igro za izenačenje na 1:1.

Maratonska igra in lažni alarm

Priložnosti ni izkoristil, čeprav je rešil štiri žogice za break in imel zakljužno žogo za niz, in spet je bilo vse odprto. Deveta igra je trajala kar 14 minut. Vmes je bil varnostni preplah, a je šlo za lažni alarm. Pri 5:5 je Nadal ubranil servis, si zagotovil vsaj podaljšano igro in na navdušenje množice zakričal znameniti: »Vamos!«

Rafael Nadal je osvojil 21. naslov za grand slam. FOTO: Aaron Francis/ AFP
Rafael Nadal je osvojil 21. naslov za grand slam. FOTO: Aaron Francis/ AFP

Medvedjev je ostal hladnokrven in je izsilil tie-break, potem ko je izstrelil 210 km/h hitrega asa. V podaljšani igri je Nadalu uspel prvi mini break za 2:0, a je takoj vso prednost zapravil. Dobro mu je kazalo tudi, ko je pri 5:3 serviral, vendar je tekmec spet izenačil na 5:5. Medvedjev je zatem izkoristil že prvo zaključno žogico za vodstvo z 2:0 v nizih. Drugi niz je trajal uro in 24 minut. Nadal je storil 20 nevsiljenih napak, Medvedjev 13.

Nadal vrnil udarec

V tretjem nizu je imel Nadal takoj žogico za odvzem servisa, v prvi igri je bilo kar šest izenačenj na 40:40, vendar je spet daljšo potegnil Medvedjev. V šesti igri je Španec po 0:40 rešil tri žogice za break in izenačil na 3:3. Odločitev je padla v deveti igri, ko je Nadal izkoristil drugo žogico za break, potem pa ubranil svoj servis in dvoboj vrnil v negotove vode.

Daniil Medvedjev je dominiral v prvem in drugem nizu. FOTO: Morgan Sette/Reuters
Daniil Medvedjev je dominiral v prvem in drugem nizu. FOTO: Morgan Sette/Reuters

Dobljeni niz je dal krila Nadalu, ki mu je na začetku četrtega niza uspel break za vodstvo z 2:1. Njegov moment ni dolgo trajal. Tokrat je Medvedjev vrnil udarec in naredil re-break za 2:2. V naslednji igri je imel Španec vodstvo s 40:0 na tekmečev servis, a Medvedjev se ni dal, ubranil kar šest žogic za break, v sedmo pa mu je Nadal vrnil neubranljivi udarec za ponovno vodstvo.

Besedne igre s sodnikom

Medvedjev, ki je prejel zdravniško pomoč na nogi, se je zatekel k preverjenemu receptu, ki mu je prinesel preobrat v polfinalu proti Felixu Auger-Aliassimu, in se med premorom spet prerekal s sodnikom. Po njem je Nadal potrdil break in ušel na 4:2 in 5:3. Po štirih urah odličnega tenisa je bilo še vedno vse mogoče.

Daniil Medvedjev je bil favorit za zmago v Melbournu. FOTO: Brandon Malone/AFP
Daniil Medvedjev je bil favorit za zmago v Melbournu. FOTO: Brandon Malone/AFP

Medvedjev je na trenutke deloval celo bolj utrujeno od deset let starejšega veterana, se je pa z veliko muke izognil novi izgubi servisa in znižal na 4:5. Nadal je serviral za zmago v četrtem nizu in odločilni peti niz. Njegov tenis je postajal vse bolj zanesljiv in Rusa je postil na ničli.

Odločitev v petem nizu

Po 4 urah in četrt se je vse začelo znova. Peti niz. Spet je prvi break uspel Nadalu, v peti igri je izkoristil drugo žogico in povedel s 3:2. V marsikaterem dvoboju bi bilo to dovolj za končno zmago, ampak ne v takšnem, ki je prinesel toliko zasukov. Vsaka servisna igra je pomenila veliko tveganje in tudi naslednja je prinesla vrsto izenačenj na 40:40 ter tri break priložnosti Medvedjevu. Levjesrčni Nadal se je vselej ubranil in z volejem ušel na 4:2.

Rafael Nadal in Daniil Medvedjev sta prikazala izjemen tenis. FOTO: Brandon Malone/AFP
Rafael Nadal in Daniil Medvedjev sta prikazala izjemen tenis. FOTO: Brandon Malone/AFP

Do 21. slama sta ga ločili le še dve igri. Prvo je dobil za 5:3, ko je imel na tekmečev začetni udarec prvo priložnost za dokončanje dela. Medvedjev mu ni dovolil veselja in znižal na 4:5, potem pa znova dobil masažo stegen. Nadal je izpraznil še eno steklenico vode in po premoru pred očmi legendarnega 83-letnega Roda Laverja serviral za končno zmago. Dobil je prvo točko za 15:0, potem šel na mrežo po 30:0. Predolga žoga je pomenila znižanje na 15:30, dvojna napaka 30:30. Medvedjev je zabil na mreži za 40:30 in žogico za break, ki jo je izkoristil, ko je Nadal zadel mrežo.

Konec po 5 urah in 24 minutah

5:5; spet izenačenje po 5 urah in 15 minutah! Tudi servis Medvedjeva je začel popuščati in Nadal je znova prišel do servisne igre za zmago. Tokrat je šel do konca, pri 40:0 imel tri zaključne žogice in izkoristil že prvo ter skupaj z mnogimi navijači začel proslavljati eno največjih zmag v karieri.

Daniil Medvedjev je imel težave z nogo. FOTO: Brandon Malone/ AFP
Daniil Medvedjev je imel težave z nogo. FOTO: Brandon Malone/ AFP

Včeraj je finale pri ženskah pripadel domačinki Ashleigh Barty, ki je postala prva Avstralka z zmago na Australian Opnu po 44 letih. S 6:3 in 7:6 je premagala Američanko Danielle Collins.

Čehinji Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova sta danes zjutraj postali zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. Prvi nosilki sta v finalu s 6:7 (3), 6:4 in 6:4 po 2:44 ure odpravili Kazahstanko Ano Danilino in Brazilko Beatriz Haddad Maia.

Finale, moški:

Rafael Nadal (Špa, 6) : Daniil Medvedjev (Rus, 2) 2:6, 6:7 (5), 6:4. 6:4, 7:5

Rafael Nadal je imel veliko podporo s tribun. FOTO: Morgan Sette/ Reuters
Rafael Nadal je imel veliko podporo s tribun. FOTO: Morgan Sette/ Reuters

Preberite še:

Komentarji: