Konjičanka se je po kravati kot feniks dvignila iz peska

Tamara Zidanšek je ponovila uspeh Srebotnikove izpred 13 let. Bodoča psihologinja trdna kot skala, njen mentor kar naj hodi bos. Polona Hercog neuspešna.
Fotografija: Tamara Zidanšek še ni rekla zadnje na OP Francije. FOTO: Martin Bureau/AFP
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek še ni rekla zadnje na OP Francije. FOTO: Martin Bureau/AFP

Kdor je po prvem nizu dvoboja tretjega kroga OP Francije med Tamaro Zidanšek in Katerino Siniakovo razočaran izklopil televizijski sprejemnik, je storil veliko napako. Kdor je vztrajal, je imel pogrizene nohte, a se mu je obrestovalo. Zidanškova je premaknila še en mejnik v svoji teniški karieri ...

image_alt
Slovenska pravljica na OP Francije se nadaljuje


Po zmagi z 0:6, 7:6 (5) in 6:2 se je Zidanškova uvrstila v osmino finala turnirja na Roland-Garrosu. Začetek res ni nakazoval takšnega razpleta. Vsega 23 minut je trajal prvi niz, v katerem je bila Čehinja vsaj za razred boljša in je Konjičanki zavezala teniško kravato.



Prvi žarek upanja, da bi se lahko zgodba vendarle srečno končala, je posijal na začetku drugega niza, v katerem je Slovenka tekmici takoj vzela servis. Vseeno je sledil tie-break, kar je bila nova izkušnja za 23-letnico na največjih turnirjih. Dobro se je znašla in izkoristila drugo zaključno žogico. Siniakova, 68. igralka na lestvici WTA, torej 17 mest višje od Zidanškove, je bila pred odločilnim nizom pod večjim psihološkim pritiskom. Tudi govorica njenega telesa je namigovala, da popušča ...

Tamara Zidanšek je vzhajajoča zvezda slovenskega tenisa. FOTO: Martin Bureau/AFP
Tamara Zidanšek je vzhajajoča zvezda slovenskega tenisa. FOTO: Martin Bureau/AFP


Zidanškova je postajala vse bolj natančna in zanesljiva. Taktika serije dolgih žogic pred skrajšano se ji je obrestovala, vse pogosteje je prihajala tudi k mreži, kar je bil še en znak, da je vse bolj samozavestna. Čehinja je med cik-cak tekanjem pa pesku izgubljala energijo in voljo, zaprosila je tudi za zdravniški premor. Toda Zidanškova je že zavohala kri, po novem breaku – izkoristila je vse štiri žogice za odvzem servisa – je priložnost na zanjo srečnem igrišču številka 7 zagrabila za roge in se iskreno veselila uvrstitve v osmino finala. Zadnja Slovenka, ki ji je to uspelo, je bila Katarina Srebotnik leta 2008.



Zidanškova je v tretjem nizu prikazala igro, s kakršno je prvič premagala igralko iz najboljše deseterice (Bianco Andreescu) in se prek Madison Brengle prvič prebila med najboljših 32. V tretjem dvoboju je storila 31 nevsiljenih napak (Siniakova 45), v zadnjem nizu vsega dve (Siniakova 17). Zasluge gredo zagotovo tudi psihologu Mateju Lunežniku, ki je tako moral še tretjič bos z Roland-Garrosa v hotel, kot je obljubil ob vsaki zmagi varovanke.


 

Ni marala mraza na Rogli


O Zidanškovi tuji mediji doslej niso veliko poročali, spremenilo se je tudi to. Agencija Reuters je razkrila nekaj podrobnosti. »Najprej sem deskala na snegu, kar je normalno, saj živim le 20 minut stran od smučišča. Toda vedno me je zeblo. Moj bog, mraza sploh ne maram. Zato sem izbrala tenis, sprva za zabavo, potem je postalo resno,« je mednarodni javnosti razkrila študentka psihologije skozi program WTA.

Polona Hercog je morala priznati premoč tekmici. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Polona Hercog je morala priznati premoč tekmici. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


Kaže, da še zdaleč ni zadovoljila apetitov v Parizu. »Toliko velikih imen se je poslovilo v prvem tednu, da je zdaj žreb povsem odprt, ampak saj je v teh časih korone tako že kar nekaj časa,« je dodala Zidanškova, ki se bo jutri v osmini finala pomerila s premagljivo tekmico, nepostavljeno Romunko Sorano Cirstea, s katero še ni prekrižala loparjev.



Če bi bila uspešna, bi se v četrtfinalu lahko celo srečala z rojakinjo Polono Hercog, toda Mariborčanka danes ni zmogla preskočiti še višje češke ovire. Dvajseta nosilka Marketa Vondroušova je bila boljša s 6:3 in 6:3. Zadnjega, a neenakovrednega srečanja na legendarnem igrišču igrišču Suzanne-Lenglen, je bilo konec po uri in 11 minutah.

Preberite še:

Komentarji: