Medvedjev za konec zanesljivo pohrustal še Thiema

Zadnje dejanje zgodovinskega leta 2020 brez najvišje postavljenih Novaka Đokovića in Rafaela Nadala.
Fotografija: Daniil Medvedjev je v zadnjih dvobojih za prestižno lovoriko v Londonu premagal Rafaela Nadala in nato še Dominica Thiema. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Daniil Medvedjev je v zadnjih dvobojih za prestižno lovoriko v Londonu premagal Rafaela Nadala in nato še Dominica Thiema. FOTO: Paul Childs/Reuters

Daniil Medvedjev bo silvestroval kot zmagovalec zadnjega teniškega tekmovanja v zgodovinsko drugačni sezoni 2020, v kateri je navsezadnje odpadel tudi turnir v Wimbledonu. Rus je v finalu zaključnega turnirja ATP v Londonu zasluženo premagal utrujenega Avstrijca Dominica Thiema s 4:6, 7:6 (2) in 6:4 ter si pripisal svojo 9. lovoriko med profesionalci. Zanj bomo gotovo slišali tudi v letu 2021.


Medvedjev je bil bolj svež in spočit kot Thiem


Medvedjev je učinkovito izkoristil dejstvo, da je Thiem dan prej potreboval skoraj tri ure za skalp Novaka Đokovića in je bil iz igre v igro opazno bolj načet. Nismo spremljali slabega tenisa, prav tako dvoboja ni bilo konec »prehitro«: 24-letni Moskovčan je namreč strl odpor tri leta starejšega kolega iz okolice Dunaja po 2 urah in 43 minutah igre, svojo prvo zaključno žogico za zmago pa je unovčil z asom.

Daniil Medvedjev je bil iz igre v igro boljši, njegov tekmec slabši oziroma bolj načet. FOTO: Toby Melville/Reuters
Daniil Medvedjev je bil iz igre v igro boljši, njegov tekmec slabši oziroma bolj načet. FOTO: Toby Melville/Reuters

Dominic Thiem se je med dvobojem večkrat jezil nase. FOTO: Paul Childs/Reuters
Dominic Thiem se je med dvobojem večkrat jezil nase. FOTO: Paul Childs/Reuters


Tudi sicer je zbral Rus dvakrat več asov (12:6) in tekmecu, s katerim se je prvič srečal pred desetimi leti na turnirju v Umagu, puščal vse manj svobode v igri. Od Umaga do danes se je veliko spremenilo: tedaj je zmagal Thiem, sinoči pa Medvedjev, ki je teniško dozorel v Franciji; zato tekoče govori tudi francosko in angleško.


Letos zaslužil manj kot Đoković in Thiem


Letošnji največji zaslužkarji. INFOGRAFIKA: Delo
Letošnji največji zaslužkarji. INFOGRAFIKA: Delo
Medvedjev je opozoril nase šele lani s šestimi zaporednimi uvrstitvami v finale turnirjev ATP, vključno z OP ZDA, nekoč je želel študirati mednarodne odnose, zanimala naj bi ga tudi ekonomija. Morda mu bo prišlo prav slednje, letos je zaslužil 3,6 milijona evrov z nagradami, kar ga uvršča na tretje mesto (glej tabelo); za Đokovićem in poražencem Thiemom.

Sinočnja tekmeca sta si zagotovila nastop v sklepnem dejanju sezone na zahteven način. Thiem (3. nosilec) in Medvedjev (4.) sta v sobotnih polfinalnih dvobojih vendarle morala premagati Novaka Đokovića (1.) in Rafaela Nadala (2.); ne glede na časovni termin precedenčne sezone in ne glede na podlago igrišča, ki enemu ustreza in drugemu zanesljivo ne. Thiem je po dve urah in 54 minutah igre ugnal Srba s 7:5, 6:7 (10) in 7:6 (5), Medvedjev pa Španca s 3:6, 7:6 (4) in 6:3.

Rus je takoj po odmevni zmagi prejemal čestitke na mobilni telefon. FOTO: Paul Childs/Reuters
Rus je takoj po odmevni zmagi prejemal čestitke na mobilni telefon. FOTO: Paul Childs/Reuters


V tem stoletju sta resda najpogosteje kraljevala na zaključnem turnirju Švicar Roger Federer in Đoković. Federer je zmagal kar šestkrat (prvič leta 2003, zadnjič 2011), Đoković enkrat manj (prvič 2008), toda zadnjih pet let ju ni bilo na vrhu. Na njem so se zvrstili Andy Murray (2016), Grigor Dimitrov (2017), Alexander Zverev (2018), Stefanos Tsitsipas (2019), ki je v lanskem finalu zmlel prav Thiema, in Medvedjev. Španski mega zvezdnik Nadal si s turnirjem ni na »ti«, dvakrat je prišel »le« do finala.

Preberite še:

Komentarji: