Nadal v prvih dveh nizih Berdychu oddal le eno igro (VIDEO)

Drugopostavljenega španskega teniškega zvezdnika bo v četrtfinalu Melbourna izzival slavljenec Frances Tiafoe.
Fotografija: Rafael Nadal se je dobro preznojil šele v tretjem nizu. FOTO: Saeed Khan/AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal se je dobro preznojil šele v tretjem nizu. FOTO: Saeed Khan/AFP

Melbourne – Drugopostavljeni španski teniški zvezdnik Rafael Nadal tudi po četrtem dvoboju na uvodnem letošnjem turnirju velike četverice, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, še ni oddal niti niza. Potem ko je za začetek brez težav odpravil tri zaporedne domače tekmece, je imel sinoči na nasprotni strani mreže nekdanjega četrtega igralca sveta in dvakratnega zaporednega polfinalista tega turnirja, 33-letnega Čeha Tomaša Berdycha, s katerim pa se je predvsem v prvih dveh nizih dobesedno poigral.


Razburljiv le zadnji niz


Šele v tretjem so gledalci spremljali razburljiv dvoboj, v katerem tekmeca nista oddala nobene igre na svoj začetni udarec, zato je odločal »podaljšek«, v njem pa ni Čeh po vodstvu s 4:3 osvojil niti točke več. Pred tem mu je Rafa v dveh nizih oddal eno samo igro, po debelih dveh urah se je torej veselil gladke zmage s 6:0, 6:1 in 7:6 (4). To je bil že 25. medsebojni obračun teh nasprotnikov, Nadal se je razveselil že 21. zmage. V prejšnjih treh sezonah se nista udarila, med letom 2007 in 2014 pa je Španec zmagal osemnajstkrat zapovrstjo, oddal pa zgolj tri nize.


Pet Nadalovih brejkov


Sinoči sta oba igralca primazala po pet asov, je bil pa zmagovalec uspešnejši tako na svoj prvi (80 %) kot na drugi servis (64 %). Izkoristil je tudi pet od trinajstih priložnosti za brejk, Berdych, ki bo po Melbournu zdrsel še precej navzdol po svetovni lestvici ATP (trenutno je na 57. mestu), pa obeh ni znal unovčiti. Nadala zdaj v četrtfinalu čaka nepostavljeni Američan Frances Tiafoe, ki je po izjemno izenačenem obračunu s 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1) in 7:5 izločil dvajsetega nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova, predlanskega polfinalista v Avstraliji.

Frances Tiafoe je dosegel rezultat kariere. FOTO: Aly Song/Reuters
Frances Tiafoe je dosegel rezultat kariere. FOTO: Aly Song/Reuters


Zmaga za rojstni dan


Tiafoe, ki ravno danes praznuje 21. rojstni dan, se ni do danes še nikdar prebil tako daleč na turnirjih velike četverice, lani je denimo obtičal v osmini finala Wimbledona. Z Nadalom, ki na odprtem prvenstvu Avstralije lovi šele drugo lovoriko (po letu 2009), na tekmovanjih te kakovostne ravni pa že osemnajsto, se 39. »lopar« sveta, ki je že v drugem kolu izločil petopostavljenega Južnoafričana Kevina Andersona, doslej še ni pomeril. V primeru zmage bi se Tiafoe na svetovni razpredelnici močno približal elitni dvajseterici, v kateri še ni bil.

Preberite še:

Komentarji: