Nadala ne bo v Wimbledon, izpušča tudi olimpijske igre

Španski teniški igralec Rafael Nadal ne bo nastopil na letošnjem turnirju v Wimbledonu, odpovedal pa je tudi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.
Fotografija: Novak Đoković je v polfinalu letošnjega OP Francije v Parizu končal vladavino Rafaela Nadala (na fotografiji). FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković je v polfinalu letošnjega OP Francije v Parizu končal vladavino Rafaela Nadala (na fotografiji). FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

Rafael Nadal je napovedal, da ne bo nastopil na turnirju za eliki slam v Wimbledonu in na olimpijskem teniškem turnirju poleti v Tokiu. Španski teniški zvezdnik je odločitev o odpovedi nastopa na naslednjih dveh velikih teniških turnirjih sporočil v četrtek na Twitterju.

»Pozdravljeni. Odločil sem se, da se ne bom udeležil letošnjega prvenstva v Wimbledonu in olimpijskih iger v Tokiu. Nikoli ni lahko sprejeti takšne odločitve, ampak ko poslušam svoje telo in po pogovoru s svojo ekipo, razumem, da je to prava odločitev,« je sporočil Nadal.
 

Želi podaljšati kariero


Nadal je v svoji karieri osvojil rekordnih 20 naslovov na velikih slamih med posamezniki, od tega 13 na odprtem prvenstvu Francije, kjer pa letos ni ubranil lanske krone. Majorčan je bil dvakrat najboljši na sveti travi v Wimbledonu (2008, 2010), štirikrat je zmagal na US Opnu (2010, 2013, 2017, 2019) in enkrat na OP Avstralije (2009).

35-letni Nadal je priznal, da si želi iz sezon, ki so mu še preostale na najvišji ravni, iztisnil največ. Na minulem OP Francije izpadel v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu, Srbu Novaku Đokoviću, v zadnjih mesecih pa je sicer že nekajkrat namignil, da bi lahko izpustil olimpijske igre.

Trenutno tretji igralec na svetovni jakostni lestvici ATP je med razlogi, zakaj se je odločil za odpoved Wimbledona in kasneje Tokia, omenil, da mora »okrevati po dolgi sezoni na igriščih«. Petintridesetletni Nadal je na olimpijskih igrah osvojil dve zlati kolajni. Zlato med posamezniki je osvojil na OI 2008 v Pekingu, v moških dvojicah v paru z Marcom Lopezom pa je bil zlat leta 2016 v Riu de Janeiru.

»Cilj je podaljšati kariero in še naprej delati tisto, kar me veseli. To je tekmovati na najvišji ravni in se še naprej boriti za poklicne in osebne cilje na najvišji ravni tekmovanja,« je med drugim omenil Nadal.


Dolgoročna odločitev


Takšno možnost je nakazal po polfinalnem porazu na OP Francije. Premagal ga je prvi igralec sveta Đoković, ki je nato dobil tudi peščeni turnir in števec naslovov na turnirjih za grand slam povišal na 19. Nadal in Federer jih imata 20. Kot je dejal Nadal, ga je k odločitvi vodil tudi sam spored turnirjev, saj je po OP Francije, ki poteka na peščeni podlagi, zanj prekratko, zgolj dvotedensko, obdobje za kakovostno pripravo na naslednji turnir na travi v Wimbledonu. Običajno je med tema turnirjema vsaj tri tedne premora.

»Dejstvo, da sta med Roland Garrosom in Wimbledonom le dva tedna, mojemu telesu ni olajšalo okrevanja po vedno zahtevni sezoni na igriščih,« je v objavi na Twitterju zapisal Nadal. »Za mano sta naporna dva meseca turnirjev in odločitev, ki sem jo sprejel, je usmerjena naprej, z upoštevanjem srednjeročnega in dolgoročnega načrta.«

Komentarji: