Đoković v priporu, zaslišanje danes ob 23.30 po slovenskem času

Srbskega teniškega igralca so avstralske oblasti pridržale pred zanj ključnim sodnim zaslišanjem.
Fotografija: Novak Đoković med petkovim treningom v Melbournu. FOTO: Martin Keep/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković med petkovim treningom v Melbournu. FOTO: Martin Keep/AFP

Novaka Đokovića so avstralske oblasti pridržale pred zanj ključnim sodnim zaslišanjem, s katerim bi lahko dosegel zasuk v zgodbi, ki v zadnjih dneh žanje pozornost svetovne javnosti. Na sodni obravnavi bodo odločili, ali lahko necepljeni teniški zvezdnik ostane v državi in nato v ponedeljek krene na pohod proti rekordni 21. lovoriki za teniški grand slam.

Vozilo avstralske mejne policije naj bi odpeljalo Novaka Đokovića v center za priseljence. FOTO: Paul Crock/AFP
Vozilo avstralske mejne policije naj bi odpeljalo Novaka Đokovića v center za priseljence. FOTO: Paul Crock/AFP

Srbu v nasprotnem primeru grozi deportacija iz Avstralije, potem ko je bil njegov vizum že drugič preklican, vlada pa je 34-letnika označila za grožnjo javnemu zdravju. Njegovi odvetniki so se resda pritožili zoper tako imenovano »iracionalno« sodbo, toda zaenkrat zaman. Zaslišanje je načrtovano v nedeljo ob 9.30 po lokalnem času (danes ob 23.30 po slovenskem času).

Noč preživel v priporu za priseljence

Če bo Novak Đoković izgubil pritožbo, najboljšega teniškega igralca na svetu najverjetneje čaka deportacija in triletna prepoved izdaje vstopa v Avstralijo. Đokovićevi odvetniki so po spletnem procesnem zaslišanju potrdili, da bo noč preživel v priporu za priseljence na nerazkriti lokaciji v Melbournu.

image_alt
Koliko je še vredna znamka Novak Đoković

Na tej obravnavi je namreč sodnik David O'Callaghan določil čas za nedeljski postopek, vendar ob tem dejal, da se še ni odločil, ali ga bo zaslišal le en sodnik ali tričlanski senat. Objavljeni sodni dokumenti kažejo, da se je minister za priseljevanje Alex Hawke odločil za preklic vizuma Đokoviću, ker bi po njegovem mnenju prisotnost necepljenega igralca lahko spodbudila nasprotovanje cepljenju proti covidu-19 v državi.

Uvodno obravnavo po Hawkovi odločitvi je sicer že v petkovih večernih urah po avstralskem času v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly pa se je odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču. Sprva je Kelly odobril zahtevo igralca, da ga do konca postopka oblasti ne izženejo iz države, s čimer se je pred tem strinjala tudi vlada, je v petek poročal melbournski časnik The Age.

Preberite še:

Komentarji: