OP Avstralije povečuje nagradni sklad za dobre 3 milijone €

Januarja bodo med teniške igralce razdelili slabih 37 milijonov evrov, kar je še vedno najmanj med turnirji za veliki slam.
Fotografija: Caroline Wozniacki se je januarja v Melbournu razveselila svoje prve lovorike za veliki slam, ki ji je prinesla tudi slaba 2,5 milijona evrov. Prihodnje leto bodo igralci zaslužili še več. FOTO: AP/Dita Alangkara
Odpri galerijo
Caroline Wozniacki se je januarja v Melbournu razveselila svoje prve lovorike za veliki slam, ki ji je prinesla tudi slaba 2,5 milijona evrov. Prihodnje leto bodo igralci zaslužili še več. FOTO: AP/Dita Alangkara

Teniška sezona 2018 še ni končana, a tudi do nove ni tako zelo daleč, saj je premora zelo malo, zato ne čudi, da so prireditelji uvodnega turnirja za veliki slam, OP Avstralije, že postregli z novostmi. Kot je že v navadi, so spet povečali denarni sklad, in sicer za deset odstotkov, tako da bo zdaj ta znašal 60,5 milijona avstralskih dolarjev (prej 55) oziroma 36,8 milijona evrov (prej 33,5). Kako se bo dodatek porazdelil, še ni jasno, a pričakovati je, da enakomerno med moški in ženski del, nato pa večji delež za uvodna kola. Tudi s povišanjem sklada bo OP Avstralije še naprej »najrevnejše« med turnirji za veliki slam, saj so na Roland Garrosu že letos razdelili 39 milijonov €, v Wimbledonu 38 in na OP ZDA 45 milijonov, tudi tu pa je v prihodnji sezoni pričakovati še več denarja.

Tudi v Melbournu – kot že v New Yorku – bo igralcem med točkama 25 sekund odštevala ura, na vseh igriščih bo mogoča preverba s sokoljim očesom, prireditelji so nekoliko spremenili pravila glede ekstremnih vremenskih razmer, ženski kvalifikacijski žreb pa bo imel po novem 128 mest (tako kot je že doslej pri moških), in ne več 96. Za zdaj pa ostaja še odprto vprašanje trenerskih nasvetov med dvoboji, kar je še toliko bolj aktualno zavoljo incidenta med letošnjim ženskim finalom na OP ZDA. »O pristopu do te teme se bomo pogovarjali vsi predstavniki velikih slamov z vsemi vodilnimi zvezami – žensko, moško in mednarodno. Pomembno je, da je naše stališče enotno, da ne bi prihajalo do zmede tako med igralci kot med gledalci. Upam, da bomo lahko čim prej obelodanili odločitev,« je ob predstavitvi dejal direktor Craig Tiley. Turnir bo od 14. do 27. januarja, naslova pa bosta branila Caroline Wozniacki in Roger Federer.

Preberite še:

Komentarji: