Operacija je bila najnižja točka

Andy Murray: Nekdanji prvi igralec sveta se je vrnil s porazom
Fotografija: Andy Murray je včeraj spet zaigral po 342 dneh. Foto AP
Odpri galerijo
Andy Murray je včeraj spet zaigral po 342 dneh. Foto AP

London – Sezona 2017 je bila v moškem tenisu zelo nenavadna, saj so jo že z Wimbledonom končali kar trije večkratni zmagovalci turnirjev za veliki slam, Novak Đoković, Stan Wawrinka in Andy Murray. Prva dva sta se medtem že pred časom vrnila na turnejo, včeraj se je še Škot na turnirju v Queen'su, kjer je v 1. kolu izgubil z Nickom Kyrgiosom.

Za nastop na turnirju, ki ga je osvojil že petkrat, se je Murray odločil tik pred zdajci, za nameček mu je žreb za prvi dvoboj po tako dolgem premoru namenil zares neugodnega tekmeca, četudi ima vedno nepredvidljivi Avstralec zadnje čase nenehne zdravstvene težave. Kyrgios je bil v izenačeni partiji boljši z 2:6, 7:6 (4), 7:5, pri čemer je domačin na zaključno žogico naredil dvojno napako, a v vsakem primeru je bila zanj zmaga že vrnitev na igrišča po kar 342 dneh. Nazadnje je namreč igral lani v četrtfinalu Wimbledona, v katerem ga je premagal Sam Querrey.

Težave s kolkom je imel sicer že kar nekaj let, a je vseeno upal, da bo lahko igral na OP ZDA, kar zdaj ocenjuje za napako, šele po odpovedi New Yorka se je povsem prepustil navodilom zdravnikov. Sprva je še vedno upal, da bo lahko šlo brez operacije, januarja je v Melbournu moral pod nož. »Ko šest mesecev ne tekmuješ, a še vedno nisi nared, spoznaš, da je operacija edina možnost in to je najnižja točka, ki jo lahko športnik doseže v svoji profesionalni karieri,« je v svoji kolumni za spletno stran BBC zapisal 31-letnik.
 

Mesto za Blažem Kavčičem


Pred Murrayem je zdaj gotovo težka pot vrnitve, na nobenem turnirju ne bo nosilec, saj je zdrsnil že na 156. mesto svetovne lestvice in je tik za Blažem Kavčičem … »Moja pričakovanja so ta čas zelo, zelo nizka. Cilje si bom na novo zastavil, ko se bom spet počutil dobro. Še vedno čutim bolečine, a to ni nič nenavadnega. Enako je bilo ob moji operaciji hrbta leta 2013, le da sem se tedaj vrnil veliko hitreje, že po štirih mesecih. Si pa seveda želim, da nekoč spet dosežem raven, na kateri sem nekdaj že bil,« pravi Škot, ki je ob koncu sezone 2016 v izjemnem slogu prišel do 1. mesta na svetu, ko je nazadnje igral, je bil prav tako prvi igralec svetovnega zaporedja.

Čeprav so operacije kolkov napredovale v tolikšni meri, da je bil Murray po dobrih dveh dneh že na nogah, rehabilitacija nato ni potekala povsem gladko, dvomi ob vrnitvi seveda prav tako obstajajo. »To je povsem naravno in tako bi bilo ne glede na to, kdaj bi se vrnil. Sem pa tenis zelo pogrešal, prav tako tekmovanje. V tem času se nisem zapustil, pridobil kilogramov, ampak sem vseskozi skušal delati pravilne stvari, poslušal svojo ekipo, da bi bil lahko kar najhitreje spet nared,« pravi Murray, dobro zavedajoč se, da si bo moral na začetku zelo, zelo racionalno sestaviti koledar nastopov, brez pretiravanja, četudi si bo želel igrati čim več, Novak Đoković pa mu je ob vrnitvi položil na dušo, da bo uspešnost najbolj odvisna od mentalne plati. Srb to že ve …

Če ta čas pri Škotu rezultati niso v ospredju, pa je dolgoročno prepričan, da lahko spet osvaja največje lovorike. »Če skoraj leto dni ne igraš, potem se ne moreš vrniti in takoj zmagovati na turnirjih za veliki slam. Ne gre tako. Še vedno pa mislim, da bom nekoč spet v igri tudi za največje lovorike, v naslednjih nekaj tednih pa vendarle ne,« razmišlja Murray, ko je Wimbledon tik pred vrati.

Komentarji: