Otoška sobota z Aljažem in Kajo

Ljubljančanka danes v 3. kolu pod drobnogledom osrednjega igrišča. Bedene si želi z Italijanom več kot leta 2019.
Fotografija: Pred Kajo Juvan je danes zelo odmeven nastop. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Pred Kajo Juvan je danes zelo odmeven nastop. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Pogled v teniško leto 2021 je zaenkrat iz slovenskega zornega kota prav lep. Kajpak najbolj ob spominu na Pariz in uvrstitev v polfinale Tamare Zidanšek, toda toda tudi ta Wimbledon v prvem tednu za polovico naše tekmovalne srenje v posamični konkurenci ni od muh. Pred Aljažem Bedenetom in Kajo Juvan je danes izziv 3. kroga, za slednjo celo v prvem dvoboj dneva na osrednjem igrišču. Tu ji bo nato sledil veliki Roger Federer.

Omenjeni Zidanškovi tukaj ni šlo, Karolina Pliškova je vendarle za uvod unovčila svoje izkušnje in kot nekdanja št. 1 svetovnega ženskega tenisa potrdila vlogo favoritinje. Tudi Polona Hercog se je od uvodnega kola posameznic poslovila v 1. krogu, toda nato pa je napočil čas izkušenega Bedeneta in zelo obetavne Juvanove.

Oba sta zaenkrat preskočila po dve oviri, pred njima je visoka tretja, skok prek nje vodi v prestižni drugi wimbledonski teden. Zaenkrat pa ne gre le za spoznanje o pomembnih zmagah, temveč tudi o tem, kako prepričljivo sta oba delovala v svojih četrtkovih predstavah na poti k uvrstitvi med 32 izbrancev najbolj prepoznavnega teniškega turnirja na svetu.

Ljubljančan je kar odpihnil z igrišča svojega tekmeca: od Jošihita Nišioke je bil boljši s 6:1, 6:0 in 6:2. Deloval je zares zanesljivo in prav takšen bi rad bil tudi danes, ko se bo pomeril z Matteom Berettinijem. Gre za vodilnega igralca vzpenjajočega se italijanskega moškega tenisa. Sledilci družabnega utripa ga poznajo kot partnerja avstralske teniške igralke hrvaških korenin Ajle Tomljanović, italijanski nogometni navdušenci vedo, da je privrženec Fiorentine (»Oče in dedek sta iz Firenc, naša hiša je vedno dihala za ta klub.«), na igrišču pa niza zmage in tako ohranja mesto med izbrano deseterico svetovne elite. Na višjem mestu kot zdaj je bil le novembra 2019 – takrat je bil 8.

Aljaž Bedene je bil ob uvrstitvi v 3. kolo vidno zadovoljen. FOTO: Leon Vidic/Delo
Aljaž Bedene je bil ob uvrstitvi v 3. kolo vidno zadovoljen. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Pred dvema letoma me je Matteo premagal v uvodnem kolu Wimbledona, zdaj se bom potrudil, da bo drugače. Servis in forehand bom moral ohraniti na ravni mojega prejšnjega dvoboja z Japoncem,« pravi v pričakovanju današnjega izziva naš vodilni teniški igralec.


Brez ogleda Aljaževega dvoboja


Zahtevna naloga pa je tudi pred dvajsetletno Ljubljančanko. Zaenkrat je njen letošnji londonski učinek ob dveh zmagah v dveh nizih brezhiben, zdaj je pred njo dvoboj z ameriško najstnico Coco Gauff, napovedovano naslednico sester Serene in Venus Williams, ki sta tudi njeni športni vzornici. »Prav veselim se dvoboja s Coco, pravzaprav menim, da tu igram lahko konkurenčno proti sleherni tekmici,« nam je včeraj sporočila Kaja s prizorišča, ki ga zdaj spoznava v novi luči: »Res smo v bolj strogem mehurčku kot nazadnje v Parizu. Tam smo vsaj za eno uro lahko šli iz hotela, tukaj tega ni: iz sobe v avtobus, nato na tvoje igrišče – to je to.« Med drugim si je želela ogledati s tribune Aljaževo četrtkovo lepo predstavo, pa to ni bilo mogoče, ker se je lahko gibala le na tistem igrišču, kjer je imela svoj nastop.      

Preberite še:

Komentarji: