Paranoična Alison končala zmagoviti niz št. 1

V osmini finala Wimbledona presenečenja v ženskem delu, pri moških večinoma po pričakovanjih.
Fotografija: Po včerajšnji zmagi nad prvo igralko sveta čaka Alison Riske danes četrtfinalni dvoboj s Sereno Williams. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Po včerajšnji zmagi nad prvo igralko sveta čaka Alison Riske danes četrtfinalni dvoboj s Sereno Williams. FOTO Reuters

Pravi cunami je pustošil po ženskem žrebu na najbolj delovni teniški ponedeljek, drugi wimbledonski, ko so na sporedu vsi dvoboji osmine finala. Poslovile so se namreč prva, tretja in šesta nosilka, Ashleigh Barty, Karolina Pliškova in Petra Kvitova, najvišje postavljena igralka, ki ostaja v žrebu, je št. 7, Simona Halep, ki je pričakovano končala pravljico 15-letne Američanke Cori Coco Gauff.

Ashleigh Barty je veljala za eno glavnih favoritinj turnirja, Karolina Pliškova je prav tako sodila v ožji krog, Petra Kvitova, sicer nekdanja dvakratna zmagovalka, niti ne, saj je imela pred turnirjem težave s poškodbo, tako da je bil njen nastop nekaj časa vprašljiv (poleg tega je iz osebnih razlogov odpovedala novinarsko konferenco po koncu dvoboja). Bartyjeva je sicer dobila uvodni niz proti Alison Riske, že 21. zaporednega, in zdelo se je, da bo zlahka upravičila vlogo favoritinje proti 55. igralki sveta, a ta je v nadaljevanju spet pokazala pravi borbeni duh, ki jo je popeljal že do četrte zaporedne zmage v Wimbledonu v treh nizih. Je pa res, da je trava podlaga, na kateri je 28-letna Američanka zelo uspešna, letos je dobila na njej 14 dvobojev in enega izgubila, osvojila je tudi turnir v 's-Hertogenboschu.

»Ključ do uspeha v vseh tukajšnjih dvobojih je bila borba od začetka do konca. Na to sem najbolj ponosna. Tako zelo sem vesela, to je Wimbledon, moj najljubši turnir za veliki slam, vedno sem sanjala, da bom tu v klubu 8, in zdaj me nihče ne more iz njega vreči. Presrečna sem,« je po prvi zmagi v karieri nad prvo igralko sveta žarela Alison Riske, ki je nekoč samo sebe ocenila za stoodstotno paranoično osebo, za kar je krivec njen oče, nekdanji uslužbenec ameriške tajne službe in preiskovalec FBI.

Alison Riske, ki se bo v četrtfinalu danes pomerila s Sereno Williams, odslej absolutno favoritinjo za končno zmago, doslej še nikdar ni igrala v četrtfinalu turnirja za veliki slam, prav tako sta novinki Barbora Strycova – proti Elise Mertens je zaostajala že s 4:6, 2:5 – in Karolina Muchova. Slednja je pripravila presenečenje v maratonskem češkem dvoboju s Karolino Pliškovo, zdelo se je že, da bo to prva partija v zgodovini, pri kateri bo ob rezultatu 12:12 na sporedu podaljšana igra, a je manj uveljavljena tekmica odločilni niz dobila s 13:11, zadnjo točko pa osvojila z odbojem od vrha mreže …

Najvišje postavljena igralka, ki je ostala v žrebu, je Simona Halep, ki je gladko ugnala Coco Gauff, kar je bilo od izkušene Romunke tudi pričakovati. V četrtfinalu – vsi ženski bodo na sporedu v torek – so ostale le štiri nosilke.


Velika trojica brez težav


Povsem drugačen je položaj pri moških, kjer so nove zanesljive zmage dosegli prvi trije nosilci, Novak Đoković, Roger Federer in Rafael Nadal. Vsi so bili izjemno prepričljivi, pa vendarle: Federer je za zmago v treh nizih proti enemu najboljših igralcev na travi v tej sezoni, Matteu Berrettiniju, potreboval uro in 14 minut … »Hvala za učno uro, koliko sem dolžan?« je pri mreži Italijan vprašal Švicarja. Še nekoliko bolj pa se je pot proti finalu odprla Đokoviću, saj je v njegovi polovici žreba izpadel Miloš Raonić, od katerega je bil boljši Guido Pella, ki je v 3. kolu izločil tudi lanskega finalista Kevina Andersona.

Turnir se je že končal za Katarino Srebotnik, ki je brez zmage ostala tudi med mešanimi dvojicami, uvodni dvoboj pa je izgubila edina slovenska predstavnica med mladinkami Pia Lovrič.

Četrtfinalni pari, ženske (vsi torek): S. Williams – Riske, Konta – Strycova, Svitolina – Muchova, Halep – Zhang Shuai; moški (vsi sreda): Đoković – Goffin, Federer – Nišikori, Nadal – Querrey, Pella – Bautista Agut.

Preberite še:

Komentarji: