Po poškodbi so se mu po glavi pletle grozljive misli

Argentinski teniški igralec Juan Martin del Potro se spet vrača na igrišča.
Fotografija: Juan Martin del Potro je bil v 1. kolu Madrida prost, v drugem pa ga je ugnal Laslo Đere. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Juan Martin del Potro je bil v 1. kolu Madrida prost, v drugem pa ga je ugnal Laslo Đere. FOTO: Reuters

Madrid – Poškodbe so sestavni del športa, eni imajo med kariero več sreče z njimi, drugi manj. Med slednje gotovo sodi argentinski teniški igralec Juan Martin del Potro, ki je leta 2009 z zmago na OP ZDA, kjer je ugnal tako Rogerja Federerja kot Rafaela Nadala, kar je bil edinstven dosežek, napovedal izjemno prihodnost. A zares številne zdravstvene težave so mu to preprečile in Argentinec je ta teden v Madridu začel še eno svojih številnih vrnitev na igrišča.

Po zmagi na OP ZDA, do katere je prišel kot dvajsetletnik, so za Argentinca nastopili težki časi, skupni imenovalec vseh težav pa so bile poškodbe zapestij. Te so ga močno oddaljile od svetovnega vrha (februarja 2016 je bil na 1045. mestu ATP), kamor sicer brez dvoma sodi, odličen obliž na vse rane pa je bila vsekakor zmaga v Davisovem pokalu, v katerem so leta 2016 Argentinci v finalu ugnali Hrvaško v Zagrebu. Dokončna vrnitev med najboljše je »Stolpu iz Tandila«, ki je znan po izjemen servisu in smrtonosnem forehandu, uspela šele lani, ko je tudi prvič po sezoni 2012 zaigral na vseh štirih turnirjih za veliki slam … Na Roland-Garrosu celo v polfinalu in na OP ZDA v finalu, v Indian Wellsu pa je prišel tudi do prvega naslova iz serije masters v karieri. S 3. mestom je avgusta dosegel svojo najvišjo uvrstitev na svetovni lestvici.

A nato je spet počilo. Na turnirju iz serije masters v Šanghaju si je pri padcu zlomil pogačico in začela se je že zelo dobro znana zgodba okrevanja, ki se je zavlekla na skoraj sedem mesecev. Vmes se je »Delpo« tudi že bal, da bo moral na operacijo, a se je na koncu tej izognil. Februarja je sicer že poskusil na turnirju v Delray Beachu, kjer je dobil dva dvoboja in izpadel v četrtfinalu, vendar pa se tam prepričal, da še ni nared. A preprosto je moral poskusiti, saj ni mogel več zgolj gledati tenisa doma na televiziji, saj to ni najboljše vplivalo na njegovo razpoloženje.


Pot vrnitve znana


»Takoj po poškodbi so se mi po glavi pletle grozljive misli. Zdelo se mi je, da je mojega življenja konec. Tedaj sem igral na zelo visoki ravni in se boril za največje lovorike. Res nisem pričakoval, da me bo ustavila takšna poškodba. Po nekaj slabih dneh sem začel verjeti zdravnikom, da bom lahko še igral tenis, so pa napovedovali veliko hitrejše okrevanje. A se je vse skupaj precej zavleklo, čas je bežal in tudi v zadnjih mesecih je bilo nekaj težkih trenutkov, v katerih sem si pomagal s preteklimi izkušnjami. Veliko dela in bolečin je bilo potrebnih, da sem danes tu. Zdaj sem čustveno v veliko boljšem položaju, počutim se dobro in se osredotočam na pozitivne stvari, negativne sem pustil v preteklosti,« je o svojih težavah spregovoril Del Potro, ki se še ni povsem znebil bolečin, a dela vse za to, da bo čim prej stoodstoten. Tudi za vse naslednje korake ima seveda dovolj izkušenj.

»Napredujem iz dneva v dan. Nastop na tem turnirju je zame še en korak v rehabilitacijskem procesu in proti končnemu okrevanju. Vedno bolje se počutim, treniram z boljšimi igralci, raven tenisa se s tem dviga, bom pa seveda moral spet najti pravi ritem. Prav tako bo potreben čas, da bom imel dovolj samozavesti za stoodstotno gibanje, a mislim, da je bil Madrid pravi začetek za vse to,« se zaveda, da je pred njim še dolga pot, osmi igralec sveta, ki je izgubil svoj uvodni dvoboj v španski prestolnici, tesno, s 6:3, 2:6, 7:5, ga je ugnal Laslo Đere, Argentinec pa je v tretjem nizu zapravil tudi zaključno žogico.
Danes so v Madridu na sporedu vsi dvoboji osmine finala, kar napoveduje odličen dan, saj bodo igrali tudi najboljši trije igralci sveta, Novak Đoković (pomeril se bo z Jeremyjem Chardyjem), Rafael Nadal (Frances Tiafoe) in Roger Federer (Gaël Monfils).

Komentarji: