Po travmatični izkušnji še boljša

Petri Kvitovi največji teniški turnir po hudi poškodbi dlani na igralni roki.
Fotografija: Petra Kvitova se je izstrelila med favoritinje Roland Garrosa. FOTO: Javier Soriano/Afp
Odpri galerijo
Petra Kvitova se je izstrelila med favoritinje Roland Garrosa. FOTO: Javier Soriano/Afp

Madrid – Pred letom dni Petra Kvitova ni bila prepričana, ali bo še kdaj lahko igrala tenis na takšni ravni, ki ji je prinesla dva wimbledonska naslova in 2. mesto na svetovni lestvici. Posledice ropa, v katerem ji je neznanec doma porezal dlan leve, igralne roke, so bile pač zelo hude. Danes se zdi to daljna preteklost, Čehinja še nobene sezone ni začela tako dobro kot letošnje.

Dvomi, ali se bo še kdaj lahko vrnila na vrhunsko raven, so bili pri Kvitovi upravičeni, saj je bila njena decembrska izkušnja leta 2016 zares travmatična, do hude poškodbe dlani na igralni roki je prišlo, ko je rezilo noža umaknila z vratu … Ko se je po petih mesecih vrnila na teniška igrišča (na Roland Garrosu, kjer je izpadla v 2. kolu), je resda kaj kmalu osvojila turnir, in sicer na travi v Birminghamu, nadaljevanje sezone pa po pričakovanjih ni bilo tako preprosto. A letos Čehinja igra kot prerojena, osvojila je že štiri turnirje, v St. Peterburgu, Dohi, Pragi in v soboto v Madridu, kjer je po hudem, skoraj triurnem boju s 7:6 (6), 4:6, 6:3 ugnala Nizozemko Kiki Bertens.

V Španiji je osvojila največjo lovoriko po vrnitvi, saj gre za turnir z oznako premier mandatory (takšni so še Indian Wells, Miami in Peking), ki sodijo takoj za velike slame in sklepni turnir osmerice. »Po napadu si nisem mogla predstavljati, da bi še kdaj igrala tenis, zdaj pa imam od vrnitve v žepu že pet lovorik. Počutim se kot v sanjah, vse skupaj se mi ne zdi najbolj realno. Vsaka turnirska zmaga pa ima svojo zgodbo. Birmingham je bila posebna, ker sem se šele vrnila, in to na travo, v St. Peterburgu sem zaprosila za posebno povabilo, potem ko sem na OP Avstralije igrala slabo, v Dohi sem nanizala nekaj res odličnih zmag, Praga je pač domači turnir, Madrid pa eden največjih na pesku,« je povzela 28-letnica, za katero je celo najboljši štart v sezono v karieri.
 

Prva s tremi naslovi


Na turneji WTA je vodilna s štirimi naslovi, prav tako s 30 dobljenimi dvoboji – toliko zmag pred Roland Garrosom ni dosegla še nikdar –, doslej je več kot štiri lovorike v eni sezoni, šest, osvojila leta 2011, tedaj resda tudi dve izjemno pomembni, Wimbledon in sklepni turnir. »Vem, da je bila sezona 2011 odlična, a zame osebno je ta veliko bolj posebna. Preprosto neverjetno se mi zdi, da sem po vsem, kar sem doživela, letos dosegla vse te zmage. Za mano je za zdaj res izjemna sezona,« je primerjala Kvitova, sicer prva igralka, ki je osvojila Madrid že tretjič (po dva naslova imata Serena Williams in Simona Halep). »Glede na to, da sem morala lani turnir izpustiti, je letošnja zmaga še toliko slajša,« je ocenila igralka, za katero je niz enajstih zaporednih dvobojev (v 12 dneh), saj je v Madrid pripotovala z lovoriko iz Prage, kjer je bila zmaga na sicer veliko manjšem turnirju prav tako izjemno čustvena, saj jo je dosegla pred domačimi navijači, med katerimi je bil tudi zdravnik, zaslužen, da lahko danes igra tenis.

Morda celo najboljšega v karieri? »Vsekakor je raven primerljiva, težko pa bi rekla, če igram najbolje doslej. Leta 2011 sem bila še 'otrok', lahko sem igrala povsem neobremenjeno brez pritiska. Zdaj je drugače, imam veliko izkušenj, za mano je tudi težko obdobje. Telesno tako dobro še nisem bila pripravljena, s teniškega vidika pa se v ekipi posvečamo pravim stvarem,« pravi Kvitova, ki trenira pod vodstvom Jiřija Vaneka. S takšnim nizom ji bo seveda avtomatično pripadlo mesto med favoritinjami Roland Garrosa, a ob tej vlogi najraje le zavije z očimi, da bo drugi veliki slam v sezoni pričakala sveža, pa je pričakovano odpovedala turnir v Rimu, ki se je že začel konec tedna.
 

Komentarji: