Po veliki trojici le »padel« tudi Medvedjev

Stefanosu Tsitsipasu na teniškem mastersu v Londonu dvoboj debitantov, poraz Rafaela Nadala.

London – Stefanosu Tsitsipasu je v tej sezoni uspel edinstven dosežek, saj je ugnal vse člane velike trojice, Rafaela Nadala na pesku v Madridu, Novaka Đokovića na trdi podlagi v Šanghaju, Rogerja Federerja pa prav tako na »hardu« na OP Avstralije. Njegov trn v peti se je skrival povsem drugje. Nikakor namreč ni mogel premagati Daniila Medvedjeva, letos je z njim izgubil dvakrat, skupno petkrat. Do danes, ko je vendarle razrešil tudi rusko uganko in Medvedjeva s 7:6 (5), 6:4 ugnal na sklepnem mastersu v Londonu.

Prvič po letu 2009 so na sklepnem turnirju najboljše osmerice štirje igralci stari 23 let ali manj (sploh prvič v zgodovini pa sami Evropejci), dva od teh sta Medvedjev in Tsitsipas, slednji je z 21 leti, ki jih je dopolnil sredi avgusta, sploh najmlajši letošnji udeleženec. Glede na to, da je na drugi strani trojica že krepko zakorakala v četrto desetletje – Roger Federer (38), Rafael Nadal (33), Novak Đoković (32) –, gre za prihodnost tenisa in prav dvoboji med Tsitsipasom in Medvedjevom bi lahko v prihodnje razvnemali teniško javnost in razdvajali navijače, saj se med igralcem iskri tudi zunaj igrišča.

»Mi smo prihodnost, mi bomo polnili štadione. Naše rivalstvo bo zelo pomembno za tenis, smo mladi, šele začenjamo in zares želimo premagati eden drugega. Gojimo različne sloge iger, kar je zelo zanimivo,« o mladem rodu pravi Tsitsipas, ki je lani zmagal še na sklepnem turnirju naslednje generacije, letos si je z izjemno sezono že zagotovil mesto na članskem mastersu. »Ponosen sem na ta dosežek, veliko dela sem vložil vanj. Eno leto na mastersu mladega rodu, letos tu v Londonu, prehod je bil res izjemen,« ne skriva navdušenja prvi Grk na elitnem turnirju. In takoj je že vpisal zmago, dvoboj debitantov je odločil zgolj en break, ki ga je Tsitsipas vpisal ob koncu partije.


Ena najtežjih in najpomembnejših zmag


»Ni lahko igrati dvoboja s tekmecem, s katerim si izgubil petkrat zapored. A obljubil sem si, da bom poskušal, dokler mi ne bo uspelo. To je bila ena najtežjih in hkrati najpomembnejših zmag v moji karieri. Tudi zadnja igra je bila ena najtežjih doslej. Zmaga je res prinesla veliko olajšanje,« je priznal Tsitsipas, ki mu je nekaj nasvetov, kako se postaviti po robu Medvedjevu, dal Jeremy Chardy, ki je Rusa ugnal pred kratkim v 2. kolu turnirja iz serije masters v Parizu.

Tu se je tudi končal že kar neverjeten niz Medvedjeva, ki je po Wimbledonu na vseh turnirjih igral v finalu, med drugim na kar treh iz serije masters in na velikem slamu v New Yorku. Kaj lahko, da bo davek na izjemno naporni drugi del sezone plačal v Londonu. Glede na predtekmovalno skupino (poimenovano po Andreju Agassiju), v kateri je pristal, bi za napredovanje v polfinale moral biti na vrhuncu moči, saj bo do petka igral še s prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom in branilcem naslova Aleksandrom Zverevom. Španec po poškodbi trebušne mišice, ki jo je staknil pred dobrim tednom dni, sicer več kot očitno ni povsem nared, kar je Nemec izkoristil za prvo zmago v šestih medsebojnih dvobojih. Z odlično predstavo je Rafo ugnal s 6:2, 6:4. S tem se je Đokoviću odprla pot do končne št. 1, ki bi jo dosegel z osvojitvijo lovorike brez poraza.

Jutri bosta dvoboja v skupini Björn Borg. Najprej se bosta ob 15. uri pomerila nedeljska poraženca Roger Federer in Matteo Berrettini, ob 21. pa še zmagovalca Novak Đoković in Dominic Thiem.

Komentarji: