Pridobila je le Tamara Zidanšek

Na moški lestvici ATP je ostal na vrhu Rus Danil Medvedjev, na ženski WTA je Poljakinja Iga Šwiatek daleč pred vsemi.
Fotografija: Iga Šwiatek je med dekleti razred zase. FOTO: Hannah Mckay /Reuters
Odpri galerijo
Iga Šwiatek je med dekleti razred zase. FOTO: Hannah Mckay /Reuters

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, ki je v nedeljo v Wimbledonu osvojil svoj 21. turnir za veliki slam, je na svetovni lestvici ATP zdrsnil na sedmo mesto, saj na turnirju niso delili točk za lestvico ATP. Številka 1 je ostal Rus Danil Medvedjev. Najboljši Slovenec Aljaž Bedene je doživel nov velik padec in je zunaj prvih 250 igralcev na svetu.

Medvedjev je ostal prvi igralec sveta, čeprav ni imel pravice, da nastopi na tretjem grand slamu sezone. Organizatorji Wimbledona so namreč zaradi ruskega napada na Ukrajino izključili vse ruske in beloruske športnike. Zato so se vodilni pri združenju ATP odločili, da ne bodo delili točk za svetovno lestvico.

Đoković je torej izgubil 2000 točk lanske zmage v finalu Wimbledona in zdrsnil na najslabši položaj v zadnjih skoraj štirih letih. Avstralec Nick Kyrgios, ki ga je v nedeljskem finalu na osrednjem igrišču premagal Đoković, je izgubil pet mest in padel na 45. mesto.

Dejstvo, da letos točk niso delili, je še najbolj v prid Špancu Rafaelu Nadalu, ki je moral zaradi poškodbe trebušne mišice predčasno končati turnir. Nadal je napredoval za mesto in se vrnil med tri najboljše. Drugi je olimpijski prvak Nemec Alexander Zverev, ki je Wimbledon izpustil zaradi poškodbe.

Na lestvici pa ni več legendarnega Švicarja Rogerja Federerja. Ker od Wimbledona 2021 leto dni ni igral na turnirjih, se 40-letnik prvič po dolgem času ni pojavil na svetovni lestvici. Federer je bil prvič uvrščen na lestvico septembra 1997 in je kasneje vodil 310 tednov.

Švicarski zvezdnik je avgusta lani odšel na tretjo operacijo desnega kolena. Za letos je med drugim potrdil nastop na Laverjevem pokalu konec septembra, dvoboju evropske in svetovne selekcije.

Medtem pa so slovenski igralci vse slabši na svetovni lestvici. Bedene je padel za novih 59 mest in je ta čas komaj 259. igralec sveta, medtem ko je drugi najboljši Slovenec Blaž Rola zdrsnil izven iz prvih 400 in je na šele 418. mestu.

Poljakinja Iga Šwiatek je ostala prepričljivo prva na teniški svetovni lestvici WTA po koncu grand slama v Wimbledonu, Tunizijka Ons Jabeur pa je izgubila tri mesta in je z drugega zdrsnila na peto. Pred njo so še Estonka Anett Kontaveit, Grkinja Maria Sakari, ki je pridobila dve mesti, in Španka Paula Badosa.

Najboljša Slovenka Tamara Zidanšek je 55. igralka na svetu, pridobila je pet mest, eno pa je izgubila Kaja Juvan, ki je na 63. mestu.

Preberite še:

Komentarji: