Rafael Nadal je odpihnil prvega tekmeca, oddal je sedem iger

V 1. kolu OP Avstralije v Melborunu je branilka naslova Naomi Osaka ugnala Kolumbijko Camilo Osorio.
Fotografija: Rafael Nadal je prepričljivo začel prvi letošnji veliki slam in lov na rekordnega 21. FOTO: Brandon Malone/AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal je prepričljivo začel prvi letošnji veliki slam in lov na rekordnega 21. FOTO: Brandon Malone/AFP

Japonka Naomi Osaka in Španec Rafael Nadal sta med prvim večjimi imeni, ki sta se uvrstila v drugi krog prvega teniškega grand slama v tej sezoni, odprtega prvenstva Avstralije. Branilka naslova in dobitnik 20. turnirjev velike četverice sta napredovala brez izgubljenega niza. Turnir pa je že zaključen za 12. nosilca, Britanca Camerona Norrieja.

V odsotnosti Srba Novaka Đokovića, ki je po več kot desetdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede vstopa v državo kot necepljena oseba včeraj moral zapustiti Avstralijo, je Osaka edina v Melbournu, ki brani lanski naslov. A tudi njen nastop po predanem dvoboju na pripravljalnem turnirju v Melbournu pred tednom dni ni bil gotov.

Japonka, ki je po daljši odsotnosti zdrsnila na 14. mesto na svetovni lestvici, ni kazala nobenih znakov poškodbe ali dvomov po daljšem boju s pomanjkanjem motivacije. V 68 minutah igre je s 6:3 in 6:3 premagala Kolumbijko Camilo Osorio. V prvem nizu je hitro povedla s 4:0, v drugem pa je svoji nasprotnici odvzela servis pri 3:2 in nato znova v deveti igri za končno zmago.

Zmagovalka OP Avstralije lani in pred tremi leti je bila zadovoljna s svojo igro.

»Igrala sem dokaj dobro, čeprav nisem imela veliko informacij o moji nasprotnici ... Zadovoljna sem, da sem tu. Vedno je poseben občutek, ko se vrneš sem,« je dejala Japonka o igranju na prvem grand slamu sezone.

Naomi Osaka ni imela večjih težav v svojem uvodnem dvoboju v Melbournu. FOTO: Brandon Malone/AFP
Naomi Osaka ni imela večjih težav v svojem uvodnem dvoboju v Melbournu. FOTO: Brandon Malone/AFP

Na teniška igrišča se je ob začetku leta po večmesečni odsotnosti vrnil tudi Nadal, ki je prav tako kot Osaka prikazal dominantno predstavo za uvod. Šesti nosilec je po eni uri in 51 minut s 6:1, 6:4, 6:2 odpravil Američana Marcosa Girona.

Španec na turnirju lovi rekordno 21. zmago na največjih turnirjih, v naslednjem krogu pa se bo pomeril z boljšim izmed Thanasisom Kokkinakisom iz Avstralije in Yannickom Hanfmannom iz Nemčije.

»Po vrnitvi po poškodbah nikoli ne veš, kako boš, stvari so lahko težke, zato je treba vzeti stvari vsak dan posebej. Ostajam pozitiven,« je dejal Nadal.

Majorčan je po prihodu v Avstralijo povedal, da ga je v decembru močno zdelal tudi covid-19. "Simptomi niso prijetni. Štiri dni sem ležal, a zdaj se počasi pobiram," je pojasnil.

Podobno izkušnjo z novim koronavirusom je imela tudi olimpijska prvakinja, Švicarka Belinda Bencic, ki je v prvem krogu v Melbournu s 6:4, 6:3 premagala Kristino Mladenovic iz Francije. Še zdaj ni povsem zdrava: »Na treningih mi je pulz močno naraščal. A zdi se mi, da je vsaki dan boljše,« je dejala.

Nanj velja biti pozoren, 21-letni sin slavnih teniških staršev, Petra Korde in Regine Rajchrtove, Sebastian Korda je gladko odpravil 12. postavljenega Britanca Camerona Norrieja. FOTO: Martin Keep/AFP
Nanj velja biti pozoren, 21-letni sin slavnih teniških staršev, Petra Korde in Regine Rajchrtove, Sebastian Korda je gladko odpravil 12. postavljenega Britanca Camerona Norrieja. FOTO: Martin Keep/AFP

V moški konkurenci je medtem prvi dan turnirja prvo veliko presenečenje pripravil Američan Sebastian Korda, ki je v treh nizih s 6:3, 6:0, 6:4 premagal 12. nosilca Norrieja. Enaindvajsetletni sin slavnih teniških staršev, Petra Korde in Regine Rajchrtove, je bil tudi že mladinski prvak OP Avstralije.

Presenečenja pa ni dopustila Grkinja Maria Sakari, ki po izjemnem zaključku lanskega leta velja za eno od širših favoritinj ženskega dela turnirja. V Melbournu ji je pripadla čast igranja prvega dvoboja na osrednjem igrišču na stadionu Rod Laver. Za zmago proti Nemki Tatjani Marii se je morala precej potruditi, še posebej v drugem nizu, ki ga je dobila po podaljšani igri za zmago s 6:4, 7:6 (2).

»Vsi vemo, kako težko je lahko v prvem krogu in to nikakor ni bilo lahko,« je dejala Grkinja.

Preberite še:

Komentarji: