Razočarani Bedene: Lahko bi se razpletlo tudi drugače

Aljaža Bedeneta je v finalu turnirja ATP v Metzu porazil Jo-Wilfried Tsonga.
Fotografija: Aljaž Bedene je blestel v finalu Metza predvsem v prvem nizu, tudi drugi je bil na visoki ravni, v tretjem pa je bil Jo-Wilfried Tsonga premočen za Ljubljančana. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Aljaž Bedene je blestel v finalu Metza predvsem v prvem nizu, tudi drugi je bil na visoki ravni, v tretjem pa je bil Jo-Wilfried Tsonga premočen za Ljubljančana. FOTO: AFP

Na dobri poti je bil danes Aljaž Bedene do zgodovinskega mejnika za slovenski tenis, a je v svojem četrtem finalu na turnirju ATP v karieri znova ostal praznih rok. Premoč je moral priznati domačinu Joju-Wilfriedu Tsongaju, ki je po dveh urah in 47 minutah postavil nov mejnik na tem turnirju v Metzu: osvojil ga je četrtič v karieri. Poraženi Ljubljančan, izgubil je s 7:6 (4), 6:7 (4) in 3:6, je v žep pospravil 44.366 evrov.

Bedene je bil prepričljiv od prvega dne turnirja z nagradnim skladom 524.340 evrov, do finala mu je niz odščipnil zgolj Benoit Paire v polfinalu, na poti do dvoboja s Tsongajem – prvega finala po tistem na OP Argentine februarja lani – je premagal dva nosilca; poleg tretjega Paireja še sedmega Gillesa Simona. Finale s Tsongajem, s katerim sta se pred včerajšnjim soočenjem spopadla že na OP Francije leta 2013, tedaj je prav tako slavil Francoz, je začel odločno. Dvoboj je bil zelo izenačen, v podaljšani igri pa je odskočil Bedene, najprej z vodstvom 4:0, nato z dobljenim nizom.

Jo-Wilfried Tsonga je osvojil turnir pred domačimi gledalci v Metzu. FOTO: AFP
Jo-Wilfried Tsonga je osvojil turnir pred domačimi gledalci v Metzu. FOTO: AFP


Tudi drugega je začel pogumno, prevzel pobudo, a mu je tekmec dobro sledil in dobil drugo podaljšano igro. Francoz je dvignil raven igre v tretjem nizu, v katerem mu je Bedene težko sledil, nato pa prikazal nekaj točk, ki so še zbujale kanček upanja za zasuk. Vendar je bil ta veliko predaleč, saj je bil Tsonga v svojem svetu (največja prednost je znašala tri točke), odločen, da rekordne zmage na turnirju v Metzu pred domačimi navijači ne izpusti iz rok. Dosežek nekdanjo številko pet svetovnega tenisa vrača med 50 najboljših igralcev. Z osvojenim turnirjem je njegov bančni račun bogatejši za 82.061 evrov.
 

Servis kariere


Bedene je bil blizu zgodovinskemu koraku, s katerim bi postal prvi slovenski teniški igralec z osvojenim turnirjem ATP. Občutki ob porazu so mu znani, saj jih je okusil že trikrat prej.

»V tem tednu sem pri svojem servisu izgubil zgolj dvakrat. Verjetno je to, ko gre za serviranje, najboljši teden v moji karieri. V tokratnem finalu sem imel možnosti za zmago. Imel sem servis, rezultat 4:3 in žogico za break. Tsonga je dobro serviral, jaz pa sem izbral napačno stran. Kljub vsemu sem bil blizu in lahko bi se razpletlo tudi drugače. Razočaran sem, saj sem hotel zmagati. Vendar pa sem hkrati zadovoljen s prikazanim v tem tednu,« je po porazu razmišljal Bedene. Tridesetletnik je ta čas 76. igralec sveta na lestvici ATP, letos je zaslužil približno 582.000 evrov.
 

Komentarji: