Sijajni Jorgić utišal kričečega Japonca, zmaga v sedmih nizih je slajša

Mladi Darko Jorgić je v osmini finala premagal tretjega nosilca z Japonske. Jutri s Tajvancem. Bojan Tokić jezen po porazu proti Brazilcu.
Fotografija: Darko Jorgić je ohranil zbranost in premagal favorita. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Darko Jorgić je ohranil zbranost in premagal favorita. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Mladi debitant Darko Jorgić je uprizoril največje presenečenje olimpijskega namiznoteniškega turnirja. V osmini finala je s 4:3 premagal domačega aduta, 18-letnega Tomokazuja Harimota. To je največji olimpijski uspeh za slovenski namizni tenis. Jutri se bo Jorgić v četrtfinalu pomeril s tekmecem s Tajvana. Izkušeni Bojan Tokić je izpadel v tretjem krogu, v katerem je bil boljši Brazilec Hugo Calderano.

Calderano, četrti nosilec, je bil od Tokića po 47 minutah igre boljši s 4:1 (11, 7, –7, 9, 10). »Od začetka nisem bil pravi. Boril sem se s seboj, manjkalo mi je pravo gibanje, timing. Res škoda. Tekmec je bil po meri, njegova igra mi ustreza, kljub temu da je šesti igralec sveta, sem imel občutek, da ga lahko premagam. In prav zaradi tega sem zdaj slabe volje, saj sem zapravil lepo priložnost. Ni problem izgubiti, ampak izgubiti na takšen način pa je,« je bil razočaran Novogoričan, ki ga v Tokiu čakajo še ekipni nastopi: »Moram zdaj vse pozabiti in se pripraviti na ekipne boje. Imam nekaj časa, da izboljšam svojo igro.«

Bojan Tokić je obžaloval zapravljeno priložnost. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Bojan Tokić je obžaloval zapravljeno priložnost. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


Štiridesetletni Tokić je nastopil na svojih četrtih olimpijskih igrah po Pekingu 2008, Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. V Braziliji se je uvrstil med 16 najboljših. V Tokiu je v uvodnem krogu zanesljivo premagal Kanadčana Jeremyja Hazina s 4:0, v drugem pa je ugnal še Hrvata Tomislava Pucarja prav tako s 4:0.
 

Jorgić dvakrat zapravil zaključno žogico


Jorgić, osemnajsti nosilec, je bil v uvodnem krogu prost, v drugem krogu je po izjemno dramatičnem obračunu na kolena spravil Španca Alvara Roblesa s 4:3, v tretjem krogu pa s 4:2 še Britanca Liama Pitchforda. V osmini finala se je pomeril s Harimotom, tretjim nosilcem in velikim favoritom. Toda ni se ga ustrašil. V prvem nizu je imel zaključno žogico, ki je pa ni izkoristil in izgubil. V drugem se je vrnil in ga dobil, v tretjem pa povsem prevladoval in tekmeca pustil pri treh točkah.

Tomokazu Harimoto ni našel recepta proti Jorgiću. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Tomokazu Harimoto ni našel recepta proti Jorgiću. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


V četrtem nizu je znova zapravil žogico za zmago, glasni Japonec, ki je po vsaki osvojeni točki zakričal, se je vrnil in po 12:10 izenačil na 2:2. Peti niz je bil zelo izenačen. Slovenec je vodil z 8:7, toda Japonec je spet zasukal izid in po 11:8 povedel s 3:2. Jorgić se ni vdal, v šestem nizu je zmagal z 11:7 in napet dvoboj je šel v odločilni sedmi niz. V njem je bilo 7:7, potem pa je 22-letni Hrastničan dobil štiri točke in po uri dvoboja poskrbela za največje presenečenje turnirja proti četrtemu igralcu sveta.

Hrastničan si je tako že danes priigral najlepše darilo ob 23. rojstnem dnevu, ki ga bo slavil v petek, a lahko še pred tem senzacijo nadgradi, če mu bo v sredinem četrtfinalu uspelo presenetiti še sedmega igralca svetovne lestvice, Tajvanca Yun Ju Lina.Slovenci tudi z Jorgićem in Tokićem se bodo 1. avgusta na ekipni tekmi najprej pomerili z Južno Korejo.

Darko Jorgić je presegel pričakovanja. FOTO: Jung Yeon Je/AFP
Darko Jorgić je presegel pričakovanja. FOTO: Jung Yeon Je/AFP

Preberite še:

Komentarji: