Živčni Čeh zalučal disk v finale

Slovenski adut za kolajno Kristjan Čeh je dosegel tretjo daljavo kvalifikacij (65,45). Maja Mihalinec Zidar zadovoljna s 100 m, Klara Lukan odstopila na 5 km.
Fotografija: Kristjan Čeh je dosegel tretji rezultat kvalifikacij. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh je dosegel tretji rezultat kvalifikacij. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Atlet Kristjan Čeh je uspešno odprl slovenske nastope na olimpijskih igrah v Tokiu v kraljici športov. V kvalifikacijah meta diska je s 65,45 metra zasedel skupno tretje mesto in se zanesljivo uvrstil v finale.

Dlje kot Čeh sta danes disk vrgla le Šved Daniel Stahl (66,12 metra) in Andrius Gudzius iz Litve (65,94 metra). Dvaindvajsetletni Čeh, lastnik drugega izida sezone na svetu, je začel kot drugi po vrsti v drugi kvalifikacijski skupini. V prvi seriji so mu namerili 65,45 metra in tedaj je bil že skupno tretji, potem ko je bila dobro uro prej v prvi skupini boljša le dvojica. S tem si je tako rekoč že zagotovil boj za odličja.

Čeh ima še veliko rezerv. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Čeh ima še veliko rezerv. FOTO: Dylan Martinez/Reuters


Avtomatična kvalifikacijska norma za finale v metu diska, ki bo v soboto ob 13.15 po slovenskem času, je bila 66 metrov. Čeh je po svojem uvodnem metu na olimpijskih igrah, pred tem je na veliki članski tekmi nastopil le leta 2019 na svetovnem prvenstvu v Dohi, zmajeval z glavo. Želel si je namreč, da bi kvalifikacijsko mejo dosegel že po enem metu.

»Imel sem povečan srčni utrip in bil nervozen, a sem si vseeno s prvim metom zagotovil finale s 65,45 metra. V drugem sem s prestopom vrgel več kot 66 metrov, nato pa sem vedel, da sem v finalu in nisem se več prav potrudil, saj sem svoj cilj že dosegel,« je po prvi polovici tekme dejal Čeh.
 

Mihalinčeva z izidom sezone 44.


Slovenska atletinja Maja Mihalinec Zidar je izpadla v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Dosegla je skupno 44. čas. Z 11,54 sekunde (veter –0,3 m/s) in svojim najboljšim izidom sezone je bila peta v četrti kvalifikacijski skupini. Zdaj kot edina v sedemčlanski slovenski atletski zasedbi v japonski prestolnici, ki bo nastopila v dveh disciplinah, več pričakuje v teku na 200 metrov.

Maja Mihalinec Zidar (druga z desne) ni bila dovolj hitra za napredovanje. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Maja Mihalinec Zidar (druga z desne) ni bila dovolj hitra za napredovanje. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


»V bistvu sem zadovoljna, dobro sem startala. Imela sem nekaj težav v srednjem delu, kjer po poškodbi še vedno ne dobim toliko odziva stopal, kot si želim. To se pozna v tehniki. V drugem delu pa sem dobro držala hitrost, kar je vzpodbudno za nastop na 200 metrov. Tudi zato, ker se stanje poškodbo izboljšuje,« je dejala Maja Mihalinec Zidar, ki je imela na ogrevanju kar nekaj težav z vročino in soparo.

Klara Lukan je v kvalifikacijah teka na 5000 m odstopila. Debitantka na velikem članskem tekmovanju na prostem, je zelo dobro začela in bila po prvih 1000 m na šestem mestu v koloni 18 tekačic v skupini. Kilometer pozneje je bila deveta, a še vedno tesno za vodilnimi. Mesto višje je bila po 3000 m, dober krog pozneje pa se je ritem zelo povečal in Lukanova je izgubila stik z najboljšimi. Kmalu nato je stopila s tekaške steze in predčasno končala nastop.

Preberite še:

Komentarji: