Lahko bi bilo bolje, lahko pa tudi dosti slabše

Slovenski judoisti mešanih občutkov po žrebu za olimpijski turnir v Tokiu. Južnokorejka izziva celjsko šampionko Tino Trstenjak.
Fotografija: Adrian Gomboc (v modrem kimonu) je moral v polfinalu prejšnjih poletnih OI v Riu priznati premoč poznejšemu prvaku, Italijanu Fabiu Basileju. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Adrian Gomboc (v modrem kimonu) je moral v polfinalu prejšnjih poletnih OI v Riu priznati premoč poznejšemu prvaku, Italijanu Fabiu Basileju. FOTO: Matej Družnik

Slovenske judoistke in judoist, ki so si prek zahtevnih mednarodnih kvalifikacij zagotovili nastope na igrah 32. olimpiade sodobne dobe, so z mešanimi občutki pospremili žreb, ki jim je določil uvodne nasprotnike na olimpijskem turnirju v Tokiu. Lahko bi bilo bolje, lahko pa tudi dosti slabše, so se strinjali skoraj v en glas.

Že uvodni tekmovalni dan v tem japonskem borilnem športu ima Slovenija svojo predstavnico na blazinah slovite dvorane Nippon Budokan, žreb pa je novinki na največji športni prireditvi, 23-letni Maruši Štangar, dvanajsti na lestvici svetovne zveze (IJF), v jutrišnjem prvem krogu kategorije do 48 kilogramov namenil Južnokorejko Jujeong Kang (25.). V edinem dosedanjem medsebojnem obračunu se je predlani na turnirju za veliko nagrado v Antalyji zmage veselila dve leti starejša Azijka.



V nedeljo bo poteze na tatamiju vlekel Adrian Gomboc (do 66 kg), ki je na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah prijetno presenetil s petim mestom. Po treh prepričljivih zmagah se je v Riu de Janeiru 2016 prebil v polfinale, v katerem je moral po hudem boju priznati premoč poznejšemu prvaku, Italijanu Fabiu Basileju. Na žalost se je v tem obračunu tako izčrpal, da nato v dvoboju za bronasto kolajno ni imel več dovolj energije, da bi lahko spravil na hrbet Uzbekistanca Rišoda Sobirova.

Gomboc, ki mu v zadnjem obdobju na blazinah ni šlo po načrtih in je na svetovni lestvici nazadoval na 26. mesto, se bo tokrat za začetek spoprijel z Zambijcem Stevenom Mungandujem (64.), ki je vsekakor premagljiv. V primeru (pričakovane) zmage pa 26-letnega borca iz Rakičana pri Murski Soboti, ki od jeseni 2017 brani barve Bežigrada, seveda čaka bistveno težje nadaljevanje.

Maruša Štangar se je predlani na evropskih igrah v Minsku ovenčala z bronasto kolajno. FOTO: Miha Šimnovec
Maruša Štangar se je predlani na evropskih igrah v Minsku ovenčala z bronasto kolajno. FOTO: Miha Šimnovec


V ponedeljek se bo pod slovensko zastavo borila Kaja Kajzer (do 57 kg), ki je pred dobrimi tremi meseci na evropskem prvenstvu v Lizboni navdušila z osvojitvijo srebrne kolajne. V Tokiu bo imela že v uvodnem krogu visoko oviro, ki ji jo bo postavila izkušena Mongolka Sumiya Dorjsuren, olimpijska podprvakinja iz Ria de Janeira. Azijska šampionka iz leta 2016 se lahko za nameček pohvali še z zlato lovoriko s svetovnega prvenstva v Budimpešti '17. Na tekmi se doslej še nista pomerili, v točkovanju svetovne zveze pa je 30-letna Mongolka kot trinajsta le dve mesti pred devet let mlajšo Ljubljančanko.
 

Trstenjakova v torek na tokijskih blazinah


Tekmico iz Azije ima tudi naša najboljša judoistka Tina Trstenjak, ki se bo v lov na novo vrhunsko uvrstitev v kategoriji do 63 kilogramov podala v torek. Celjsko šampionko, ki brani naslov olimpijske prvakinje iz Ria, bo izzvala Južnokorejka Heeju Han, s katero doslej na tekmovanjih – zanimivo – še ni imela opravka.

Na papirju je seveda velika favoritinja Trstenjakova, ki je na svetovni lestvici odlična druga za francosko zvezdnico Clarisse Agbegnenou. Heeju Han je v glavno mesto Japonske pripotovala šele kot 28. borka polsrednje kategorije v točkovanju IJF.

Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zablesteli z zlato in bronasto kolajno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tina Trstenjak in Ana Velenšek sta na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zablesteli z zlato in bronasto kolajno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Zadnji dan posamičnih bojev v judu bo od naših nastopila še Ana Velenšek, ki je pred petimi leti v kategoriji do 78 kilogramov dopolnila Tinin podvig z bronastim odličjem. Po vrnitvi iz Ria se je odpravila na operacijo kolena in se prestopila v (naj)višjo kategorijo (nad 78 kg), v kateri pa ni tako uspešna, kot je bila bila.

V Tokiu se bo 30-letna borka kluba Z'dežele Sankaku, ki na svetovni lestvici drži 25. mesto, v petkovem uvodnem krogu pomerila z Američanko Nino Cutro-Kelly (32.). V edinem dosedanjem medsebojnem obračunu je bila Velenškova leta 2017 v Cancunu boljša z iponom.

Preberite še:

Komentarji: