Mediji nekdanje skupne države: Enostavno, sladko in brez stresa

Mediji so polni hvalnic na račun igre slovenske košarkarske reprezentance.
Fotografija: Slovenija se je uvrstila v polfinale OI. FOTO: Aris Messinis/AFP
Odpri galerijo
Slovenija se je uvrstila v polfinale OI. FOTO: Aris Messinis/AFP

Glede na to, da je Slovenija edina država na olimpijskem košarkarskem turnirju iz nekdanje skupne domovine, je zanimivo spremljati odzive iz sosednjih držav po uspehih Luke Dončića in druščine. Ti so polni hvalnic za slovenske košarkarje. Srbski Blic, ki je zmago Slovenije nad Španijo pred dnevi pospremil z naslovom Pijejo vodko in gazijo vse po vrsti, je po preboju v polfinale zapisal: »Slovenci v Tokiu živijo svoje sanje, in to na turnirju, ki nas najbolj boli. Zdaj sledi borba za medaljo. Dončić in Dragić sta povozila Nemce.«

»'Zmajčki' nadaljujejo fantastične predstave na olimpijskih igrah. V četrtfinalu so deklasirali Nemčijo. Slovenci so že v startu povedli in nadzorovali dogajanje na parketu. Zadnja četrtina je bila prava rapsodija in na koncu bi lahko slavili tudi s 30 točkami razlike. Poleg standardno dobrega Luke Dončića je fantastično partijo prikazal Zoran Dragić,« je še zapisal Blic.

image_alt
Cuban: »Neverjetno«, Hadalin za zajtrk »zelje in preste«


B92, prav tako iz Srbije, je tekmo z Nemčijo napovedal z besedami nemškega reprezentanta Robina Benzinga, da Luka Dončić igra, kot da bi bil z drugega planeta, po uvrstitvi v polfinale pa je dopolnil, da Dončić iz tekme v tekmo dokazuje, da si zasluži astronomske številke, ki mu jih v novi pogodbi z Dallasom obljubljajo v ZDA. Portal sportsport.ba iz BiH je v naslovu uporabil izraz, da so Luka Dončić in društvo merak za oči. Gre za besedo, ki opisuje blaženost, ki izvira iz čisto vsakdanjih malenkosti.

»Slovenija je povozila Nemčijo. Luka Dončić in društvo so poživitev olimpijskega turnirja in res jih je lepo gledati, kako v prvi vrsti delujejo kot ekipa. Njihovo moč je v četrtfinalu občutila Nemčija,« je zapisal novinar sportsport.ba.

Slovenija je povozila Nemčijo. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Slovenija je povozila Nemčijo. FOTO: Brian Snyder/Reuters


Hrvaške Sportske novosti pravijo, da so Dončić in druščina uničili Nemce in da letijo proti medalji. Najboljši evropski košarkar je bil znova korak do trojnega dvojčka. »On šteje naprej. Zdaj je s slovensko reprezentanco pri 17-0 in le še dve zmagi ga ločita od popolne senzacije,« so v podnaslovu zapisali pri Sportskih novostih.

»Slovenija se je uvrstila v polfinale OI. Enostavno, sladko in brez stresa. Mirno je premagala Nemčijo s 94:70. Luka Dončić je dosegel 20 točk, a če bi hotel, verjemite mi, bi jih lahko še enkrat toliko. Kaj več si lahko želi človek. Ta Nemčija je ista ekipa, ki je Hrvaško sredi Splita premagala v kvalifikacijah za OI,« so dodali v hrvaškem športnem dnevniku. »Polfinale? Zdaj jih čakajo Italijani ali Francozi. Pravzaprav je vseeno ...« še dodajo pri SN.

image_alt
Dončić po preboju v polfinale: Uživajmo, morda se to zgodi enkrat v življenju


Tudi portala index.hr in dnevnik.hr sta se razpisala o igri in zmagah Slovenije. »Slovenija je na krilih Dragića in Dončića razbila Nemčijo in odhitela v polfinale,« so zapisali pri dnevnik.hr, portal index pa je dodal: »Neustavljivi Dončić in Slovenija povozila Nemčijo.«

»Prvaki Evrope so po Argentini, Japonski in Španiji zrušili še enega tekmeca. Za Dončića je to že 17. zaporedna zmaga v dresu reprezentance. Nemci niso imeli nobenih možnosti; vodili so vsega 73 sekund.«

Nemška reprezentanca je bila po porazu zelo razočarana. FOTO: Aris Messinis/AFP
Nemška reprezentanca je bila po porazu zelo razočarana. FOTO: Aris Messinis/AFP


»Zmagovalce je vodil Luka Dončić, ki bi zagotovo prišel do trojnega dvojčka, če ne bi v zaključku tekme počival na klopi. Čeprav je Dončić najboljši igralec Slovenije in ena največjih zvezd v Tokiu, bi bilo zgrešeno misliti, da je Slovenija 'Dončić in ostali'. Najboljši strelec tekme je bil Zoran Dragić, najboljši skakalec turnirja pa je Mike Tobey,« poudarja index.hr.

Tako kot se nam Slovencem zdi, da se v Tokiu ponavlja zgodba iz Istanbula, je tudi po medmrežju ponovno zakrožila šala, ki so jo nekdanji »bratje« iz skupne države objavili že v času eurobasketa 2017. »Teh Slovencev ne moreš niti sovražiti. So kot bogat kolega iz šolskega razreda, ki ima vse ocene pet, najlepša dekleta, ki nikoli ne vara, ki je vedno dober prijatelj, vedno pripravljen vsem pomagati, kulturen in urejen. Vsi mi ostali ex-yu narodi pred Slovenci izpademo neumno, zdaj pa nam bodo odčitali še lekcijo v košarki.«

Preberite še:

Komentarji: