Kristjan Čeh napadal kolajno, orodje zalučal za peto mesto

Podvinčan je z najboljšim metom 66,37 m ostal brez olimpijske žlahtne nagrade, zlat je postal svetovni prvak Daniel Ståhl iz Švedske.
Fotografija: Kristjan Čeh bi za odličje potreboval pospešek pri izmetu diska. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh bi za odličje potreboval pospešek pri izmetu diska. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Deveti dan poletnih olimpijskih iger bodo v Tokiu podelili 21 kompletov kolajn. V boju za stopničke je bil tudi slovenski metalec diska Kristjan Čeh, ki je v kvalifikacijah zasedel skupno tretje mesto. Za 22-letnega Ptujčana je bil to prvi nastop na olimpijskih igrah in, kot pravi, je v finalnem nastopu skušal dati vse od sebe.

image_alt
Olimpijska trema se je lotila tudi orjaka


Kristjan Čeh je torej v Tokiu po načrtu opravil polovico naloge, tiste kvalifikacijske, v finalu pa ga je načela olimpijska trema, še posebej v prvih treh serijah. Z zalučanim diskom ni prebil žlahtnega zidu in z odličjem postavil piko na i sezoni, kjer je prebil magično mejo 70 m in se po dosežkih v metrih uveljavil kot drugi najboljši globalni diskobolos.

Podvinčan ni postavil žlahtne pike na i letošnji sezoni, kjer je bil po izidu drugi diskobolos na svetu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Podvinčan ni postavil žlahtne pike na i letošnji sezoni, kjer je bil po izidu drugi diskobolos na svetu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters


V prvi seriji finala je Čeh prestopil, met je bil dolg približno 66 m. V drugi seriji je disk zalučal na 62,95 m in je z njim po treh uvodnih serijah osvojil osmo mesto, zadnje, ki je še vodilo v finale za tri dodatne mete. V tretji seriji je disk iz Čehovih rok pristal komaj čez mejo 60 m, nato je Podvinčan zaradi slabega meta prestopil.


Zlata veržica za srečo


V četrti seriji pa se je slovenski as le sprostil, disk je padel na 66,05 m, član AK Ptuj se je prebil na četrto mesto. Pred tem metom je odšel na tribune olimpijskega stadiona v Tokiu k slovenski delegaciji po svojo zlato verižico za srečo. V peti seriji je Čeh znova prestopil, met je bil dolg 66,62 m.

Kristjan je v zadnji seriji napredoval na 66,37 m in končal na 5. mestu, saj ga je prehitel Avstralec Matthew Denny (67,02). Zmagal je in s tem osvojil olimpijsko zlato svetovni prvak Daniel Ståhl iz Švedske (68,90 m) pred rojakom Simonom Petterssonom (67,39), ta ima srebro, in Avstrijcem Lukasom Weisshaidingerjem (67,07), ki je za nagrado dobil bron z OI.

Ker ima Čeh le 22 let, bo zanj še dovolj olimpijskih priložnosti za odličje. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Ker ima Čeh le 22 let, bo zanj še dovolj olimpijskih priložnosti za odličje. FOTO: Dylan Martinez/Reuters


»Zadovoljen sem z nastopom, čez 66 m sem vrgel. Po nervoznih prvih treh metih se je dobro izteklo. Na ogrevanju mi je šlo dobro. Prvi met na tekmi je bil fantastičen, a žal s prestopom. V drugem je bil prisoten strah, da bi še enkrat prestopil in ni šlo najbolje, v tretji pa sem trepetal za še tri mete v finalu. Dobil sem jih in imel potem vse mete prek 66 m, zadovoljen sem. To je bil moj prvi olimpijski nastop, peti sem, vrhunsko, le dobre izkušnje sem odnesel s tega tekmovanja,« je dejal Kristjan Čeh.
 

Ni razočaran


»Nisem razočaran. Peto mesto je zelo dober rezultat za moj prvi olimpijski nastop. Tudi rezultat je dober, v rangu metov, ki sem jih kazal zadnje čase. Imam šele 22 let, imam veliko časa. Že oktobra začnem projekt Pariz OI 2024. Tu pa kolajne nisem napovedoval. Vedel sem, da sem v krogu tekmovalcev, ki jih lahko osvojijo, da sem dobro pripravljen, a vedel sem tudi, da so se vsi konkurenti pripravljali za Tokio. In videti je, da so se dobro pripravili, saj so rezultati res dobri,« je še menil.

Že oktobra bo začel projekt olimpijske igre v Parizu leta 2024. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Že oktobra bo začel projekt olimpijske igre v Parizu leta 2024. FOTO: Andrej Isaković/AFP

 
O živčnosti olimpijskega nastopa in neizkušenosti pa dodal: »Visel sem. Bil sem nervozen, ne bi bilo nemogoče, da bi me kdo izrinil iz prve osmerice. A ko sem prišel še do treh metov, sem se sprostil, nato nekaj časa upal, da bom obdržal tretje mesto, toda vedel sem, da me lahko še kdo prehiti, kar se je dejansko tudi zgodilo. Šveda sta zasluženo osvojila kolajni, Avstrijec je do nje prišel po zaslugi izkušenj.«

Preberite še:

Komentarji: