Madžarsko-slovenska naveza prinesla odbojkarsko zlato ZDA

Ameriške odbojkarice so osvojile prvo zlato kolajno na poletnih olimpijskih igrah. V finalu so bile boljše od Brazilk s 3:0 (21, 20, 14).
Fotografija: V zmagoviti ameriški reprezentanci je imel pomembno vlogo tudi Luka Slabe (zgoraj, tretji z leve). FOTO: Pilar Olivares/Reuters
Odpri galerijo
V zmagoviti ameriški reprezentanci je imel pomembno vlogo tudi Luka Slabe (zgoraj, tretji z leve). FOTO: Pilar Olivares/Reuters

Izbranke ameriškega selektorja Karcha Kiralyja, ki ima po očetu madžarske korenine, njegov prvi asistent pa je slovenski strokovnjak Luka Slabe, so v četrtem poskusu vendarle stopile na odbojkarski Olimp. Po porazih na finalnih obračunih v Los Angelesu 1984, Pekingu 2008 in Londonu 2012 so v finalu iger v Tokiu na kolena položile Brazilke in osvojile šesto olimpijsko kolajno. Pred tem so bile bronaste v Barceloni 1992 in Rio de Janeiru 2016. Brazilke, sicer olimpijske prvakinje iz Pekinga 2008 in Londona 2012, so osvojile prvo srebrno odličje, v svojih vitrinah imajo še dve bronasti kolajni iz Atlante 1996 in Sydneyja 2000.

Američanke so sijajno odigrale finalni obračun, tradicionalne mednarodne tekmice iz Brazilije so zasenčile v vseh prvinah. od prve do zadnje minute so imele popoln nadzor nad njimi, po treh grenkih finalnih olimpijskih preizkušnjah pa se iz dežele vzhajajočega sonca v domovino vračajo z najbolj žlahtno kolajno. V finalnem obračunu v Ariake Areni sta pri Američankah blesteli Andrea Drews s 15 in Michelle Bartsch-Hackley s 14 točkami, pri Južnoameričankah sta bili najbolj učinkoviti Fernanda Rodrigues z 11 in Gabriela Braga z 10 točkami.



Zmagovalke tekme za tretje mesto so odbojkarice Srbije, ki so s 3:0 v nizih premagale Južno Korejo. Ta je za preboj v polfinale po petih nizih premagala Turčijo. Srbkinje, svetovne prvakinje 2018 in olimpijske podprvakinje izpred petih let, so za polfinale s 3:0 ugnale Italijanke. V malem finalu za bron so se srbske reprezentantke zbrale in odpravile Azijke, ki ostajajo pri enem olimpijskem bronu. Tega so osvojile pred 45 leti na olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu.

Preberite še:

Komentarji: