Super Zoran, čarobni Luka in druščina so se poigrali z Nemci

Slovenska košarkarska reprezentanca je prepričljivo dobila četrtfinalno tekmo olimpijskega turnirja z Nemčijo (94:70). V polfinalu s Francijo.
Fotografija: Zoran Dragić se je izkazal s kar 27 točkami. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Zoran Dragić se je izkazal s kar 27 točkami. FOTO: Thomas Coex/AFP

Slovenski košarkarji nadaljujejo pohod proti olimpijski kolajni. V četrtfinalu so premagali Nemčijo s 94:70, njihov naslednji tekmec v četrtek pa bo Francija, ki je premagala Italijo. Tekma bo na sporedu ob 13. uri po srednjeevropskem času. Slovenija je v Tokiu še naprej neporažena in jo le še ena zmaga loči od olimpijskega odličja. V primeru uspeha v polfinalu bo igrala finale v soboto ob 4.30, ob porazu pa jo tekma za bronasto odličje čaka ob 13. uri.

image_alt
Dončić po preboju v polfinale: Uživajmo, morda se to zgodi enkrat v življenju


Slovenija je do nove zmage prišla po telesno naporni in trdi predstavi, v kateri ni manjkalo nešportnih potez in grobosti, predvsem s strani tekmecev. Nemčija, ki je bila na papirju v močno podrejenem položaju, je večino tekme gledala v hrbet Slovencem oziroma bila v zaostanku, odločitev o zmagovalcu pa je bila dokončna v zadnjih desetih minutah, ko so začeli evropski prvaki neusmiljeno rešetati mrežico »orlov«.
 

Na pragu dosežkov Belova in Jamesa


Slovenija je sicer odlično odprla tekmo, v sedmi minuti vodila že z dvomestno prednostjo (23:12), a nato po nekaj menjavah in treh trojkah Nemčije izgubila vodstvo. Tekmec je z delnim izidom 18:4 v 15. minuti povedel z 32:31. Selektor Aleksander Sekulić je na parket vrnil udarno peterko Luka Dončić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Vlatko Čančar, Mike Tobey, tako da je Slovenija na odmor odšla s sedmimi točkami prednosti.

V drugem delu je Nemčija zaigrala zelo agresivno, poskušala na vse načine obrniti potek tekme, a je bila Slovenija preprosto boljša v vseh segmentih igre. Skok je dobila s 40:28, podaje 19:15, ukradene žoge 12:10, trojke 15:12, imela pa je tudi višji odstotek zadetih metov iz igre, za dve točki in s črte prostih metov. Dončić je za dva skoka zgrešil trojni dvojček (20 točk, 11 podaj, 8 skokov), tako da na olimpijskih igrah ostajata le dva igralca, ki jima je to uspelo – Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12).

Slovenski virtuoz, ki naj bi po pisanju ameriških medijev po olimpijskih igrah obljubil petletno zvestobo Dallasu za 202 milijona dolarjev (okoli 170 milijonov evrov), je na prejšnji tekmi proti Španiji trojni dvojček zgrešil za vsega eno podajo. Hkrati pa je Dončić zabeležil že svojo sedemnajsto zaporedno zmago v slovenskem dresu. Poraza še ne pozna. Medtem ko je Dončić zgrešil deset metov iz igre (8:18), je bil Dragić filigransko natančen. Dosegel je 27 točk ob metu 11:13. (trojke 5:7). Tobey je zbral 13 točk in 11 skokov.
 Potek tekme:


4. četrtina (28:16):

Prepelič je zadnjo četrtino odprl z zgrešenim metom z razdalje, a je vse skupaj na svoje mesto iz kota postavil že takoj v naslednjem napadu po podaji Dončića za novo najvišjo prednost na tekmi (69:54). V igri sta bila v teh minutah tudi Dimec in Murić, Saibou pa je s »floaterjem« spet približal svojo izbrano vrsto (69:56). Za tri je nato 8:12 pred koncem tekme zadel še Barthel (69:59). Dončić je nato iz oči v oči z Barthelom lepo zadel za 71:59. Po novi trojki Prepeliča je Slovenija slabih sedem minut pred koncem rednega dela tekme spet vodila za 14 točk (74:60).

Dragić, verjetno najboljši posameznik dvoboja, je po zgrešenem metu Prepelića nato borbeno pobral žogo in jo spravil skozi obroč za novo najvišjo prednost na tekmi (76:60). Če je po zadetem metu z razdalje še bilo kaj upanja za Nemce, je bilo z dvema zaporednima trojkama Dončića in Prepeliča že dobrih pet minut pred koncem četrtine vse odločeno (82:63). Dragić je nato po bliskovito hitri podaji Dončića iz avta zadel z novim polaganjem za 84:63, Tobey pa z zadetim prostim metom za 85:63. Dragić je nato s precejšnje razdalje zabil še zadnja boleča žeblja v nemško krsto (91:65).

Slovenski košarkarji so do konca dvoboja huronsko proslavljali vsak koš in uspešno obrambo, tako je bilo tudi po zadetem metu in izsiljeni osebni napaki Dimca (94:68). Nemcem so Slovenci dovolili le še en koš, zadnjih dobrih 20 sekund pa košarkarji sploh niso odigrali, slišalo se je samo slovensko slavje na in ob parketu dvorane v Saitami. Slovenija zdaj čaka na tekmeca v olimpijskem polfinalu, to bo ali reprezentanca Italije ali Francije.

3. četrtina (22:17):

Dragić je nadaljeval tam, kjer je v drugi četrtini končal, in z zadetim metom za tri točke odlepil Slovenijo na 47:37. Loju so sodniki nato dosodili tehnično napako (skupaj z Blažičem sta imela po trčenju okrvavljen obraz), z zadetim prostim metom Čančarja je prednost tako narasla na 48:37. Po slabih dveh minutah igre v drugem polčasu je prvič lepo z razdalje zadel še Dončić (51:39). Nemci so vrnili udarec in tudi sami zadeli za tri točke (51:42), a je prednost Slovenije ostajala deset točk in več.Tobey je po domiselni podaji Dončića ostal sam pri metu z razdalje in ga dobrih šest minut pred koncem tretje četrtine brezhibno zadel za novo najvišjo prednost na tekmi (56:42). A Nemci še občutnejšega povišanja izida niso dovolili, Dončić je ob vstopu v drugo polovico četrtine prejel udarec v obraz Giffeyja, prišlo je tudi do manjšega prerivanja med košarkarji, a priložnost s črte prostih metov so dobili Nemci, ker so sodniki opazili nešportno potezo Blažiča. Giffey je obe darili zapravil, a imel kmalu novo priložnost, ki jo je za približanje na 56:47 tudi izkoristil. Ob uspešnih napadih Nemcev je razliko pomagal ohranjati tudi Dončić, ki je zadel pod kontaktom in 3:36 pred koncem spet odlepil Slovenijo na 60:49. Po tehnični napaki slovenski klopi, ki je bila nezadovoljna z nekaj odločitvami sodnikov, se je prednost zgolj malenkostno stopila (60:50).

Dončić je za petelinjenje z Wagnerjem nato skupaj s tekmecem prejel tehnično napako. Precej nervozna tretja četrtina se je nadaljevala z lepim prodorom Dragića za prednost 62:50. V zadnji minuti tretje četrtine smo spet videli nekaj nezadovoljstva pri slovenskih košarkarjih in na klopi, potem ko je Čančarja med polaganjem po glavi udaril Wagner, a jo odnesel brez nešportne osebne napake. Čančar je bil obakrat natančen s črte prostih metov in znova poskrbel za prednost +14 (64:50). Dragić je po neutrudni borbi za žogo od sodnikov za nameček prejel še eno dvomljivo osebno napako in moral s tretjim prekrškom na klop. S prostima metoma Dončića je razlika spet znašala 14 točk (66:52). Tretjo četrtino je Slovenija sklenila brez svojega asa, Nemčija pa je z uspešnim napadom vsaj malo ublažila zaostanek pred začetkom zadnjih desetih minut srečanja (66:54).

2. četrtina (19:23):

Slovenska obramba je Nemce uspešno ustavila tudi v prvem napadu druge četrtine. Drugih deset minut so začeli Aleksej Nikolić, Murić in tudi Žiga Dimec, ki je s prodorom in košem pod osebno napako (prosti met je zgrešil) povišal na novo najvišjo prednost 27:14. Ob vstopu v 12. minuto tekme je Wagner po dolgem času zadel z metom za tri točke, po osebni napaki Murića pa je Danilo Barthel znižal že na 19:27. Sledila je nova izgubljena žoga slovenskih košarkarjev, po kateri je v igro vstopil tudi Dončić, a je nato z neoviranim prodorom zadel še Joshiko Saibou in prednost se je po delnem izidu 0:7 nenadoma stopila na 27:21.Dončić je v svoji prvi akciji druge četrtine prejel blokado, a je odbito žogo skozi obroč potisnil Tobey (29:21). Toda Nemci so ohranjali razliko, medtem ko Dončiću met še vedno ni stekel. Za nameček je dobrih šest minut in pol pred koncem četrtine za tri zadel še Maodo Lo (29:26), ki je bil nato z razdalje natančen še enkrat za popoln preobrat Nemčije (31:32). Toda skoraj točno po polovici druge četrtine je z isto mero odgovoril Tobey (34:32). »Die Mannschaft« se je razigral, medtem ko lahkih košev Slovencev vse do 17. minute, ko je žogo skozi obroč položil Dragić, ni bilo (38:34). Murić je z odprtim metom za tri točke sicer povišal izid na 41:34 pred začetkom zadnjih dveh minut in pol igre v drugem polčasu. Andreas Obst je dobro minuto pred koncem tudi sam zadel za tri (41:37). A spet se je našel slovenski odgovor, prišel pa je iz rok vročega Dragića, ki je zadel za tri in postavil končni izid polčasa (44:37).

1. četrtina (25:14):

Slovenija je tekmo začela z udarno peterko Tobey, Blažič, Dragić, Čančar in Dončić. Dončić je po dobrih 15 sekundah tekmo odprl z lepim prodorom in natančnim metom iz rakete za vodstvo z 2:0. Nemci dolgo časa niso našli poti do slovenskega obroča, Blažič je z zabijanjem povišal na 4:0, nato pa so do prvih točk prišli tudi tekmeci v rdečih dresih. Po osebni napaki Dončića je Johannes Thiemann zadel oba prosta meta za 4:2. Po nekaj zapravljenih napadih ekipe selektorja Sekulića je z metom za tri točke Nielsa Giffeyja Nemčija prvič povedla (5:4).Slovenci so se po slabih petih minutah prve četrtine s še enim odličnim prodorom Dragića prvič odlepili na tri točke prednosti (13:10). Za nekaj nelagodja v slovenskem taboru je s padcem čez klop pod košem poskrbel Dragić, ki pa se je po predolgi podaji Blažiča hitro pobral, nato pa zaposlil Tobeyja za novo najvišjo prednost Slovenija (15:10). Štiri minute pred koncem četrtine je za tri nato prvič na tekmi zadel še Čančar za +6 (18:12). Sledila je nova trojka, tokrat Dragića, po čigar bliskovitem prodoru je bilo na semaforju že osupljivih 23:12.

Evropski prvaki so zaprli vse poti do svojega obroča, priložnost je prvič dobil tudi Gregor Hrovat, medtem ko Dončiću met v prvi četrtini ni stekel, z enim metom z razdalje je celo povsem zgrešil obroč. Nemške črne minute je s črte prostih metov prekinil šele Moritz Wagner, ki je znižal zaostanek na 14:23. Dončić je pred menjavo zadel z lepim prodorom za 25:14, Nemci pa so zapravili svoj zadnji napad. Po tem, ko so z osebnima napakama prekinili dva slovenska napada, je Prepelič po lepo odigrani akciji po podaji iz avta ob zvoku sirene poskušal zadeti za tri točke s precejšnje razdalje, a je bil njegov met prekratek.

Preberite še:

Komentarji: