Anamarija Lampič sprejema vlogo favoritinje: Merim na kolajno

Anamarija Lampič optimistična prihaja v odločilni del priprav na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu in si odkrito želi osvojiti kolajno.
Fotografija: Razpoloženje v taboru smučarskih tekačev in tekačic so skazile zgolj težave Eve Urevc. Anamarija Lampič (na fotografiji) je polna pričakovanj FOTO: Jens Schlueter/AFP
Odpri galerijo
Razpoloženje v taboru smučarskih tekačev in tekačic so skazile zgolj težave Eve Urevc. Anamarija Lampič (na fotografiji) je polna pričakovanj FOTO: Jens Schlueter/AFP

Eva Urevc, ki je bila z Anamarijo Lampič bronasta na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu lani, je razočarana, saj ji je najprej okužba z novim koronavirusom prejšnji mesec onemogočila treniranje, na OI pa pozitivni testi. Slovenska smučarska tekačica je prišla iz izolacije, a se lahko v čakanju na negative teste giblje le na določenih mestih, na treninge pa mora s posebnim prevozom. Tudi sama ne ve, koliko časa bo to trajalo.

Brez večjih zapletov je dolg premor – tekem na najvišji ravni ni bilo po novoletni turneji – prejadrala Lampičeva. Pravi, da so bile uspešne tudi zadnje priprave na njene druge OI, pred štirimi leti je bila najvišje na 6. mesto na ekipnem šprintu z Alenko Čebašek.

»Veliko pričakujem, merim na kolajno, sposobna sem jo dobiti, si jo želim, ampak drugo pa bo, da jo dosežem. Sem pa ena izmed favoritinj,« je bila jasna Lampičeva in dodala, da bo priprava za kar velik mraz ključna. Tudi tekaške proge na OI so nove, na njih zaradi pandemije ni bilo generalke za OI in so bili treningi v prejšnjih dnevih edini za spoznavanje proge, saj tekem na najvišji ravni na njih ni bilo.

Proge so težke

»Lepo je, da je neko novo prizorišče, ker se enega kar naješ. Komaj sem čakala, da preskusim olimpijske proge. So težke, kar je za OI normalno in temu primerno. Šprint je tako eden najtežjih in letos eden najdaljših. Od štarta do sredine je kar dolg klanec, potem pa spustiš na najnižjo točko, pred zadnjim delom,« je še dodala Lampičeva, ki ji ustreza tudi zaključek.

Veliko smole je imela Urevčeva. Sredi prejšnjega meseca je bila pozitivna na novi koronavirus in nekaj časa ni mogla trenirati na snegu. Stanje se je izboljšalo, nato pa je bila po prihodu na prizorišča OI v torek znova pozitivna. Zaradi samoizolacije v hotelski sobi vnovič ni trenirala.

Na SP v Oberstdorfu je lanskega februarja skupaj z Lampičevo zasedla tretje mesto, s tretjim mestom sredi decembra sta kljub padcu na svetovnem pokalu v Dresdnu dokazali, da nanju velja računati v boju za vrh tudi na OI. A ostaja vprašanje, koliko moči je bolezen pobrala drugi najboljši slovenski tekačici v devetčlanski tekmovalni ekipi.

Preberite še:

Komentarji: