Anže Lanišek tihi favorit za Andreasa Goldbergerja

Poljaki po negativnem drugem testu Klemensa Muranke zahtevajo ponovitev kvalifikacij v Oberstdorfu.
Fotografija: Anže Lanišek iz skoka v skok dokazuje, da je v vrhunski formi. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek iz skoka v skok dokazuje, da je v vrhunski formi. FOTO: Christof Stache/AFP

Ljubljana – Peter Prevc, najizkušenejši slovenski reprezentant na 69. novoletni turneji v smučarskih skokih, je imel še kako prav, ko je pred časom na vprašanje, koga bo treba najprej premagati za zmago, kot iz topa izstrelil: »Test na covid-19!« To se je potrdilo tudi danes v Oberstdorfu, kjer so nemški prireditelji prižgali rdečo luč vsem poljskim skakalcem, ker je bil (sprva) pozitiven Klemens Muranka.

Ko je prišlo na dan, da so se organizatorji po temeljitem premisleku odločili izključiti celotno ekipo rdeče-belih »orlov«, so poljski novinarji na družbenih omrežjih zagnali vik in krik. Z izjavo, da se mu zdi vse skupaj zelo nenavadno, je njihovemu razburjenju še dodatno prilil olje na ogenj nekdanji zvezdnik Adam Malysz.

image_alt
Po vrhunsko uvrstitev s prvim »dalmatinskim« selektorjem


»Pred dvema dnevoma smo opravili test v Novem Targu, kjer smo bili prav vsi negativni,« je zmajeval z glavo športni direktor poljske skakalne reprezentance, ki je tako ostala brez vseh možnosti na ponovitev slavja izpred leta dni, ko si je »zlatega orla« za končno zmago na prestižnem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji priskakal Dawid Kubacki.

Poljaki bi imeli sicer kar tri vroča železa na turneji, ob Kubackem, ki v skupni razvrstitvi za svetovni pokal ta čas zaseda sedmo mesto, sta med elitno deseterico tudi Piotr Zyla (4.) in Kamil Stoch (10.). Ob omenjeni četverici so morali – ker so bili v neposrednem stiku z okuženim rojakom – na prisilni počitek še Maciej Kot, Andrzej Stekala in Aleksander Zniszczol. In to kljub temu, da so bili negativni.
 

Poljski športni minister pritisnil na pristojne pri FIS


»Žal mi je, da se je zgodilo, kar se je. Počutim se dobro in sem brez vsakršnih simptomov,« se je reprezentančnim kolegom in vsem (poljskim) navijačem opravičil Muranka, čigar naknadni test je bil – kot je razkril moštveni zdravnik Aleksander Winiarski – negativen. Zaradi tega sta predsednik poljske smučarske zveze Apoloniusz Tajner in minister za šport Piotr Glinski že pritisnila na odgovorne pri mednarodni organizaciji FIS z zahtevo, da bi jutri ponovili kvalifikacije ali začeli preizkušnjo z vsemi 62 skakalci iz 16 držav in tako Kubackemu, Stochu & Co. vendarle dovolili tekmovati na skakalnici pod Senčno goro.

Kot kaže, bo njihov pritisk obrodil sadove. Danes so se namreč vsi Poljaki še enkrat odpravili na testiranje in če bodo po tem vsi negativni, bodo lahko vendarle nastopili na tekmi.
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


Tako se čedalje bolj uresničuje napoved tistih, ki so že pred začetkom 42. sezone za svetovni pokal v smučarskih skokih opozarjali, da bo v predolimpijski zimi 2020/21 ob vetru vrstni red krojil tudi zlovešči virus. Pozitivni testi na covid-19 so namreč že po uvodni postaji v Visli za več tekem pristrigli peruti Avstrijcem z branilcem velikega kristalnega globusa Stefanom Kraftom na čelu, potem je novi koronavirus razredčil ruske vrste, nato je napadel slovenskega trenerja Matjaža Zupana in kmalu zatem iz igre izločil še njegovega edinega varovanca, poslednjega Bolgara Vladimirja Zografskega.
Bor Pavlovčič je v zahtevnih kvalifikacijskih razmerah poletel 115 metrov daleč. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Bor Pavlovčič je v zahtevnih kvalifikacijskih razmerah poletel 115 metrov daleč. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Sledil je šok v nemški reprezentanci, ko je moral zaradi okužbe prireditev v Engelbergu, torej generalko za novoletno turnejo, izpustiti tudi Karl Geiger, ki se je le nekaj dni prej v Planici veselil naslova svetovnega prvaka v smučarskih poletih in po vrnitvi domov tudi rojstva hčerkice Luise. Za nameček so v nemškem taboru odkrili še eno okužbo, danes je bil namreč pozitiven tudi eden od spremljevalcev, ki pa naj ne bi bil v stiku z domačimi tekmovalci z vročim adutom Markusom Eisenbichlerjem na čelu. Glede na to, kako hitro se virus širi tudi v skakalni karavani, je le vprašanje časa, kdaj bo prizemljil naslednjega »orla«. In katerega?
 

Cene Prevc zaostal le za Aschenwaldom in Granerudom


Ali bodo kvalifikacije, ki so jih v Oberstdorfu izpeljali danes, po poljskem pritisku dejansko ponovili, sinoči še ni bilo znano. Glede na to, da so jih zaznamovale sila spremenljive vetrovne razmere (ob sneženju), je treba dosežke vzeti z rezervo. To je navsezadnje priznal tudi Avstrijec Philipp Aschenwald, ki je bil s skokom, dolgim 128,5 metra, prepričljivo najboljši v kvalifikacijah.


»Že res, da sem prikazal enega od boljših nastopov v zadnjem obdobju, vendar pa je treba reči, da so imeli skakalci z višjimi štartnimi številkami precej slabše razmere,« je dejal 25-letni Tirolec, ki je najbližjega zasledovalca, norveškega asa Halvorja Egnerja Graneruda (122 m), ugnal kar za 11,1 točke. S tretjim mestom je navdušil Cene Prevc (122 m), zelo dober pa je bil kot osmi znova Anže Lanišek (121,5 m), ki je – mimogrede – tihi favorit za nekdanjega avstrijskega šampiona Andreasa Goldbergerja.
image_alt
Zdaj ga niti tanki ne morejo več vreči iz tira


»Zame je Anže vroči kandidat za končno uvrstitev na zmagovalni oder,« je poudaril 48-letni »Goldi«, ki že vrsto let deluje kot strokovni komentator na avstrijski nacionalni televiziji ORF. Kvalifikacijsko letvico sta sicer danes zanesljivo preskočila tudi Domen Prevc (111 m) in Bor Pavlovčič (115 m), ki sta drug za drugim pristala na 26. oziroma 27. mestu, malo je trepetal Peter Prevc (102 m/41.), medtem ko je Žiga Jelar (97,5 m/53.) ugnal le dva tekmeca.

V slovenskem taboru so sicer z enim očesom pogledovali tudi proti Engelbergu, kjer je za veselje poskrbel Tilen Bartol, ki je z novim drugim mestom na tekmi za celinski pokal našemu zastopstvu priskakal sedmo vstopnico za nastope med elito v naslednjem ciklusu.

Komentarji: