Anže Lanišek v Zakopanah za las brez stopničk

Halvor Egner Granerud je zmagal na posamični tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal na Poljskem.
Fotografija: Anže Lanišek je zaostal le za najboljšo trojico. REUTERS/Lisi Niesner FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek je zaostal le za najboljšo trojico. REUTERS/Lisi Niesner FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Norvežan Halvor Egner Granerud (287,7 točke) je zmagovalec posamične tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Zakopanah. Drugi je bil kljub veliki prednosti po prvem skoku Poljak Dawid Kubacki (286,6), tretji pa Avstrijec Stefan Kraft (278,5). Najboljši Slovenec po boljšem drugem skoku Anže Lanišek (275,1) je bil na koncu četrti.

Najboljši slovenski skakalec v tej sezoni je ob precejšnjem vetrovnem pribitku s 136,5 m dolgim skokom prepričljivo prevzel vodstvo, nato pa je moral počakati še na devet boljših iz prve serije. Prvi ga je celo ob izdatni pomoči vzgornika prehitel Kraft (278,5), ki se je s tem povzpel na stopničke. Lanišek je ostal tik pod njimi, potem ko sta svoji nalogi dobro opravila Granerud v nekoliko boljših ter Kubacki v zelo zahtevnih vetrovnih razmerah.

»Spet zelo solidna tekma. Škoda, v prvem skoku sem naredil manjšo napako, a vesel sem, da sem se zbral, ostal miren in naredil res vrhunski drugi skok, enega boljših letos. Upam, da nadaljujem v takem ritmu, kot sem končal s finalnim skokom,« je po tekmi ocenil 26-letni Lanišek.

Lovro Kos je po devetem mestu v prvi seriji v drugi nekoliko zdrsnil po lestvici. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Lovro Kos je po devetem mestu v prvi seriji v drugi nekoliko zdrsnil po lestvici. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Granerud je s peto zmago v sezoni nekoliko utišal številne poljske navijače, Kubacki pa je dosegel 11. stopničke v tem tekmovalnem obdobju. V skupnem seštevku je Poljak prvi presegel mejo 1000 točk. Po 14 tekmah jih je zbral 1010, na drugo mesto pa se je prebil Granerud, ki jih ima 896. Lanišek je padel na tretje mesto, a ostaja blizu najboljšima z 872 točkami.

Hrgota: Tekma je bila nekako izsiljena

Te so osvojili še trije varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote. Lovro Kos (255,8) je po devetem mestu v prvi seriji v drugi nekoliko zdrsnil po lestvici in zasedel končno 13. mesto. Še več je v finalu izgubil Žiga Jelar (245,4), ki je nazadoval za osem mest in končal na 16., Peter Prevc (244) pa je v finalu pridobil eno mesto in bil 17.

»Današnja tekma je bila zelo zahtevna, kar zadeva veter, ampak se mi zdi, da sem naredil dva zelo lepa skoka, tako da sem lahko zelo zadovoljen z današnjo tekmo,« je nastop ocenil Kos. Brez finalnega nastopa so ostali debitant na tekmah svetovnega pokala Rok Masle na 31. mestu, 35. Domen Prevc, ki je po doskoku padel, ter Timi Zajc. Po ponesrečenem skoku je zasedel 37. mesto.

»Pred tekmo smo vedeli, da bomo imeli zelo spremenljive razmere. Nekako je bila tekma danes izsiljena, a z zelo solidnimi, dobrimi skoki, predvsem pa vrhunskim skokom Anžeta v drugi seriji. Žal nam danes razmere mogoče niso bile namenjene za zmagovalni oder. Pohvala pa tudi ostalim fantom za dobro tekmo,« je poudaril glavni trener slovenske skakalne reprezentance Rober Hrgota.

Naslednji teden se bo karavana preselila v japonski Sapporo, kjer bodo od petka do nedelje na sporedu tri posamične preizkušnje.

Preberite še:

Komentarji: