Bergant že napovedal mesarsko klanje za vrh

Spodobni, ne pa še vrhunski predstavi Mete Hrovat (6.) in Žana Kranjca (7.) na premieri smučarske sezone v Avstriji.
Fotografija: Žan Kranjec je bil odličen na prvi progi, premiero sezone pa je končal na 7. mestu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je bil odličen na prvi progi, premiero sezone pa je končal na 7. mestu. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Vselej je težko ocenjevati razmerje moči in realno vrednost posameznika na oktobrski premieri svetovnega pokala v alpskem smučanju, toda vrh odra za najboljše je v veleslalomu ponudil spremembo v primerjavi s prejšnjo sezono. Smučanje slovenskih adutov, Mete Hrovat za 6. mesto in nato dan pozneje Žana Kranjca za mesto nižje, je bilo spodobno, ne še na najvišji ravni.

Povsem logično je, da se pred predstavo, ki sledi dolgim tekmovalnim počitnicam, krog kandidatov za zmago suče med junaki prejšnje sezone. Razen če se seveda – kot Marcel Hirscher pred dobrim letom – kdo od njih umakne od vrhunskega športa. Toda pogled na stopničke je razkrival nove obraze. Tam ni bilo niti vodilnega veleslalomista prejšnje zime Henrika Kristoffersna (5.), niti njegovega velikega tekmeca Alexisa Pinturaulta (4.), niti našega Žana Kranjca. Pa je slednjemu med omenjenimi prav imenitno kazalo – po 1. progi je bil drugi s pičlimi šestimi stotinkami zaostanka, na koncu se je moral zadovoljiti s 7. mestom. Kot drugi je ob koncu zaploskal mlademu norveškemu asu: 20-letni Lucas Braathen je nekajkrat v prejšnji sezoni opozoril nase, toda v svetovnem pokalu se do včerajšnje predstave ni zavihtel med tri. Včeraj pa kar na najvišjo stopničko!


Lucas Braathen ob svoji prvi zmagi ni skrival izjemnega veselja. FOTO: Johann Groder/AFP
Lucas Braathen ob svoji prvi zmagi ni skrival izjemnega veselja. FOTO: Johann Groder/AFP


Skrivnost zadnjih dni


Na tej pa je naš Kranjec že bil, jasno, da se je po odličnem uvodnem nastopu spet spogledoval z njo, toda v drugo ni bil več tako prepričljiv, zdrsnil je na 7. mesto. Glede na težave v zadnjih dneh pri treningu, tudi z ugibanjem o učinkovitosti opreme, gre tej uvrstitvi pripisati spodobno oceno, toda obenem popotnica prejšnje zime razkriva, da je 27-letnik iz Bukovice pri Vodicah sposoben doseči več. »Zdaj vam to lahko povem, v prejšnjih dneh pa sem raje obdržal zase, da pri tej sklepni vadbi, ko smo ga primerjali z drugimi, Žan ni bil na želeni ravni. Res je tudi, da nikdar ni bil prvak treninga, bolje je deloval na tekmi. In tako je tudi tokrat imenitno odgovoril na uganke zadnjih dni z lepim prvim nastopom,« je poudaril trener Klemen Bergant ter ob tem dodal mnenje o pomembnosti dveh manjših napak v uvodnem delu drugega nastopa in zato v nadaljevanju izostanku tiste brezhibne samozavesti. V zdaj še bolj zgoščeni konkurenci moškega veleslaloma je očitno na takšni tekmi vrh dosegljiv le s popolnim finalnim nastopom. »Za šport je dobro, da je več kandidatov za vrh, očitno bo mesarsko klanje na slehernem veleslalomu za zmago,« je bil slikovit omenjeni trener.In Žan Kranjec? »Drži, v prejšnjih letih sem prišel na to prvo tekmo v boljšem stanju kot zdaj, res pa je, da se ne morem ozirati zgolj na to, saj je vsaka tekma zgodba zase. Na koncu sem dosegel solidno uvrstitev, želim pa si med pripravami za nadaljevanje sezone dvigniti raven,« ne skriva naš vodilni veleslalomist. Njegov reprezentančni sotekmovalec Štefan Hadalin z 38. mestom v prvem nastopu ni uresničil poglavitnega cilja v tej sezoni o uvrščanju v finalno predstavo trideseterice, naslednjo veleslalomsko priložnost bo imel v začetku decembra v Val d'Iseru.

Meta Hrovat je dosegla najvišjo slovensko uvrstitev uvodnega smučarskega vikenda – 6. mesto. FOTO: Joe Klamar/AFP
Meta Hrovat je dosegla najvišjo slovensko uvrstitev uvodnega smučarskega vikenda – 6. mesto. FOTO: Joe Klamar/AFP


Tudi ženska vrsta ima svoje načrte, Tina Robnik in Ana Bucik se želita vidneje približati vrhu, pri Meti Hrovat, naši vodilni reprezentantki tehničnih disciplin, je bilo na tej premieri obratno kot v Kranjčevem primeru: na prvi progi ni blestela, v drugo je bila precej bolj prepričljiva. »Res, to moje smučanje na drugi progi naj bo kažipot za sezono,« je prikimala našemu namigu, potem ko nam je v Söldnu dejala, da rezultatskih ciljev ne bo javno razkrivala, toda ob spominu tako na njen imeniten zadnji kranjskogorski veleslalom kot tudi to drugo sobotno dejanje na ledeniku Rettenbach je na dlani – njeni cilji so najvišji!

Preberite še:

Komentarji: