Bertoncljeve kritične besede očitno padle na plodna tla

Poljski smučarski skakalci z Dawidom Kubackim na čelu razred zase na veliki nagradi v Visli. Slovenci popravili slabši sobotni vtis.
Fotografija: Timi Zajc je bil že tretjič zapored najboljši slovenski smučarski skakalec v skupni razvrstitvi velike nagrade FIS. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Timi Zajc je bil že tretjič zapored najboljši slovenski smučarski skakalec v skupni razvrstitvi velike nagrade FIS. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Na (odprtem) poletnem poljskem državnem prvenstvu v smučarskih skokih, kakor bi lahko poimenovali edino letošnje moško tekmovanje za veliko nagrado v sklopu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Visli, so kraljevali domači skakalci z dvakratnim zmagovalcem Dawidom Kubackim na čelu. Glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj je od svojih varovancev, ki so včeraj nastopili nekoliko bolje kot v soboto, pričakoval več, kot so na koncu iztržili med okrnjeno svetovno elito.

Od sedmerice Slovencev se je na prvi tekmi pred natanko 999 gledalci, kolikor so jih prireditelji zaradi ukrepov proti širitvi novega koronavirusa spustili na štadion, najbolje odrezal Rok Justin, član reprezentance B, ki se je v finalu s 16. mesta povzpel na enajsto. »Pokazal sem dva dobra skoka in si prislužil soliden rezultat. Ob tem sem preizkusil novo opremo in videl, kako jo bodo odgovorni preverjali ob novih pravilih,« je 27-letni skakalec SSD Stol Žirovnica razkril po svoji tretji najvišji uvrstitvi v poletni različici svetovnega pokala. Njegov najboljši dosežek ostaja peto mesto iz Hakube '13, dvakrat pa je bil v tem tekmovanju deseti (v Almatiju '13 in Hakubi '17).


Mladinec Jan Bombek je ob ognjenem krstu med nepopolno svetovno elito (na Poljsko je pripotovalo le 46 tekmovalcev iz enajstih držav) pristal na 15. mestu. »Uvodni skok je bil zaradi napake slabši, v finalu pa mi je uspel dober nastop. Za prvo tekmo v veliki nagradi je rezultat odličen,« je bil zadovoljen 18-letni član SSK Ljubno BTC, ki se je uvrstil tik pred izkušenejšega reprezentančnega kolega Petra Prevca. Točke sta si od naših priskakala še Anže Lanišek (19.) in Žiga Jelar (24.), praznih rok pa je ob novincu Lovru Kosu (35.) ostal tudi Timi Zajc, branilec lanske zmage v Visli, ki se je moral v soboto sprijazniti s 33. mestom.
 

Zajc se je včeraj izkazal z največjo daljavo dneva


Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj je bil po uvodni tekmi nenavadno kritičen do varovancev. »Z izjemo finalnih skokov Justina in Bombka s predstavo naših tekmovalcev, ki so glede na pričakovanja nastopili zelo slabo, ne morem(o) biti zadovoljni. Imel sem občutek, da so fantje dobro pripravljeni in da bi se lahko enakovredno kosali z najboljšimi, vendar tega nato niso pokazali,« je zmajeval z glavo 44-letni Kranjčan in pristavil, da so bili Poljaki za razred ali dva boljši od njegovih izbrancev.

Dawid Kubacki je minuli konec tedna letel, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Christof Stache/AFP
Dawid Kubacki je minuli konec tedna letel, kot da bi bil z drugega planeta. FOTO: Christof Stache/AFP


Očitno so njegove besede in razočaranje po neuspešnem sobotnem nastopu še posebej podžgale Timija Zajca, ki je včeraj s štartno št. 1 že takoj vrgel rokavico izziva tekmecem in z največjo daljavo dneva (133,5 m) vodil vse do konca uvodne serije, ko ga je v slabših razmerah (- 0,22 m/s : + 0,49 m/s) za 5,1 točke ugnal Dawid Kubacki (131,5 m). V finalu je nato 20-letni as iz Hramš pri Dobrni doskočil pri 123,5 metra ter zdrsnil za drugouvrščenega Kamila Stocha (125,5 m in 128 m) in tretjeuvrščenega Piotra Zylo (125 m in 129 m) na nehvaležno četrto mesto, medtem ko je Kubacki z najboljšim dosežkom druge serije (127 m) le še potrdil poletno prevlado.

»Moji skoki še niso pravi, z vikendom v Visli pa sem kar zadovoljen. Na prvi tekmi sem naredil veliko napako, na drugi pa sem se na srečo zbral, prikazal napredek in prišel do vrhunskega rezultata,« je pojasnil Zajc, ki je bil kot skupno deveti najvišje uvrščeni Slovenec tudi v seštevku velike nagrade. Ob njem so se včeraj do točk dokopali tudi Peter Prevc (11.), Anže Lanišek (13.), Rok Justin (14.) in Žiga Jelar (25.). Lovro Kos (31.) je le za malo zgrešil prvo točko med elito, Jana Bombka pa so v drugo diskvalificirali zaradi neustrezne opreme.

Preberite še:

Komentarji: