Bo Peking 2022 zares doživel bojkot?

Zaradi kršenja človekovih pravic pritisk politikov in posameznih skupin, naj MOK odvzame Kitajcem naslednje zimske igre.
Fotografija: Thomas Bach se sooča z obtožbami na račun prirediteljev naslednjih zimskih olimpijskih iger. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Thomas Bach se sooča z obtožbami na račun prirediteljev naslednjih zimskih olimpijskih iger. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Vplivni evropski politiki so pozvali k razpravi o bojkotu zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. »Kot možna sankcija mora biti na mizi tudi bojkot OI,« je za današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung dejala Nicola Beer, namestnica predsednika Evropskega parlamenta. Medtem pa je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach proti.

Kot je dejala Beerova, izkušnje s poletnih iger leta 2008 v kitajski prestolnici ne ponujajo nobenega upanja, da se bodo razmere na področju človekovih pravic na Kitajskem po OI izboljšale.

Že septembra so se pojavili prvi pozivi več kot sto skupin za varstvo človekovih pravic, da naj Mednarodni olimpijski komite (MOK) odvzame Kitajski organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu, ker ta država vztrajno krši državljanske svoboščine v Hongkongu in preganja muslimansko manjšino Ujgurov. »Brutalno zatiranje Ujgurov v Xinjiangu predstavlja ta čas najslabši policijski državni režim, kar ga svet trenutno pozna,« je dejal predstavnik stranke Evropskih zelenih Reinhard Bütikofer, obenem predsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Kitajsko.

Nekateri politiki pa medtem opozarjajo na previdnost z bojkotom, ker bi se lahko Peking ostro odzval in motil obsežno zunanjo trgovino držav EU s Kitajsko. Tudi Bach je nazadnje dejal, da bi bojkot olimpijskih iger samo kaznoval športnike tistih držav, ki bi bojkotirale nastop na zimskih igrah.

Preberite še:

Komentarji: