Nova zmaga Avstrijke, Bogatajeva spet najboljša Slovenka

Tudi na drugi tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Klingenthalu je z vsemi tekmicami opravila Marita Kramer.
Fotografija: Urša Bogataj je zasedla peto mesto. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Urša Bogataj je zasedla peto mesto. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Avstrijska smučarska skakalka Marita Kramer je svojo premoč potrdila tudi na drugi tekmi za svetovni pokal v Klingenthalu. S skokoma, dolgima 137 in 134 metrov, je bila razred zase, saj je najbližjo zasledovalko, Norvežanko Silje Opseth (130 m in 130 m) ugnala kar za 21,3 točke. Od Slovenk je bila znova najboljša Urša Bogataj (129 m in 130 m), ki je zasedla peto mesto.

Skakalka iz Briš pri Polhovem Gradcu je v finalu izgubila eno mesto, potem ko jo je z izjemnim nastopom prehitela japonska zvezdnica Sara Takanaši (125,5 m in 140 m). Na tretje mesto je skočila Nemka Katharina Althaus (129,5 m in 127 m).

Ema Klinec je v finalu pridobila tri mesta. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Ema Klinec je v finalu pridobila tri mesta. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Med elitno deseterico so se prebile še tri Slovenke, in sicer Ema Klinec (114 m in 127,5 m), Nika Križnar (117,5 m in 124,5 m) in Špela Rogelj (121,5 m in 118 m), ki so se druga za drugo zvrstile med sedmim in devetim mestom. Jerneja Brecl (115,5 m in 113,5 m) je pristala na 14., Nika Prevc (106 m in 112 m) pa na 26. mestu.

Kramerjeva že po uvodni seriji na vrhu

Marita Kramer je prepričljivo vodila že po prvem »polčasu«. S skokom, dolgim 137 metrov, se je že močno oddaljila od zasledovalk. Pred drugovrščeno Silje Opseth (130 m) je imela že zajetne 13,1 točke prednosti. Od naših je bila v najboljšem izhodišču Urša Bogataj (129 m), ki je zasedala četrto mesto.

Skakalka ljubljanske Ilirije je za tretjeuvrščeno Nemko Katharino Althaus (129,5 m) zaostajala za poltretjo točko. Zelo dobro je skočila tudi Uršina klubska kolegica Špela Rogelj (121,5 m), ki je bila šesta, medtem ko sta Ema Klinec (114 m) in Nika Križnar (117,5 m) zasedali deseto oziroma enajsto mesto. V finale sta se uvrstili tudi 14. Jerneja Brecl (115,5 m) in 29. Nika Prevc (106 m).

Nika Prevc si je priskočila nove točke za svetovni pokal. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Nika Prevc si je priskočila nove točke za svetovni pokal. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

»Z današnjimi skoki sem kar zadovoljna. Tekma je bila kar težka zaradi vetrovnih razmer. Sem pa vesela, ker sta mi uspela dva dobra skoka,« je po tekmi dejala Bogatajeva. »Pričakovala sem več, to je le ena mojih ljubših skakalnic, a nekako se nisem tako dobro počutila, nisem bila tako suverena. Sem se pa borila, danes sem v finalu pokazala kar dober skok, tako kot tudi v kvalifikacijah. Rezultati so čisto super,« je dejala peta skakalka te sezone Ema Klinec.

Sladko-kislo

»Težko se mi je bilo zbrati za prvi skok, ker so čakali za dober, ugoden veter. Kljub temu, da nisem opravila dobrega skoka, sem se lahko zbrala za drugega, ko sem opravila dokaj soliden skok. Osmo mesto je še vseeno lep rezultat, kljub temu, da skoki še niso najboljši. Samo glavo gor, gremo naprej in že gledam proti naslednjim tekmam,« je povedala branilka velikega kristalnega globusa Križnarjeva.

Do najboljše uvrstitve v tej sezoni je prišla Špela Rogelj: »Spet lep rezultat. Sicer sem v finalu naredila manjšo napako, a vseeno mislim, da moram biti s tem zadovoljna. Počasi napredujem in to je pomembno.«

V pokalu narodov je Avstrija nekoliko povišala prednost pred Slovenijo. Imajo 1233 točk, varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča pa 1098. »Pričakovanja so bila visoka, res lepa kvalifikacijska serija, s tem bi bili na tekmi zadovoljni. S tistim, kar smo dobili na tekmi, nismo. Sladko-kislo. Srečni smo za ekipni uspeh in jezni, saj smo ostali brez stopničk,« je po finalu dejal Zupančič.

Komentarji: