Če si bodo kolajno zares želele, jo bodo tudi dobile

Slovenske smučarske skakalke s spodbudno formo pred današnjo zgodovinsko prvo žensko ekipno preizkušnjo na nordijskih SP.
Fotografija: Špela Rogelj je s skokom, dolgim 104,5 metra, poskrbela za največjo daljavo včerajšnjega dneva v Seefeldu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Špela Rogelj je s skokom, dolgim 104,5 metra, poskrbela za največjo daljavo včerajšnjega dneva v Seefeldu. FOTO: AFP

Seefeld – Na srednji napravi Tonija Seelosa (HS-109) bo danes popoldne (z začetkom ob 16.15) prvič v zgodovini velikih tekmovanj ženska ekipna tekma v smučarskih skokih, ki so jo na spored nordijskega SP v Seefeldu uvrstili šele pred slabim mesecem. Slovenke so se na uradnem treningu predstavile v zelo lepi luči.

Najbolj stanovitno je skakala Urša Bogataj. V uvodnih dveh serijah je imela z 98 in 99,5 metra peti oceni med 51 tekmovalkami iz 16 držav (Italijanke in Japonke s Saro Takanaši na čelu so izpustile prvi trening), v poznopopoldanski tretji in četrti seriji, ko na skakalnici, denimo, ni bilo več vodilne Norvežanke Maren Lundby in Nemke Katharine Althaus, pa je 23-letna članica Ilirije navdušila z drugim in prvim dosežkom (96 m in 101 m). Pred Uršo so bile po serijah najboljše Lundbyjeva (102,5 m), Althausova (102 m) in še ena Nemka Juliane Seyfarth (95,5 m).

»Za prvi dan sem zadovoljna, vse Slovenke smo prvič skakale na tej napravi,« je povedala Bogatajeva, pred sedmimi leti prav v Seefeldu bronasta (za Takanašijevo in Althausovo) na mladinskih OI, le da na sosednji 75-metrski skakalnici.

Za tokratno SP si je sama pri sebi zastavila določene cilje (»Če si jih ne bi, bi bilo bolje ostati doma!«), za današnjo ekipno preizkušnjo pa je vlogo favoritinj prepustila Nemkam, ki so zmagale tako v Zau kot pred dobrima dvema tednoma na Ljubnem.
Ob Savinji so naše skakalke navdušile z odličnim 2. mestom, toda danes se bo vse spet začelo z ničle. »Na ekipnih preizkušnjah se nikoli ne ve. Zelo pomemben je ekipni duh in sama upam, da bomo imele dobrega, kajti več ekip je sposobnih osvojiti kolajno,« je razmišljala skakalka iz Briš v Polhovem Gradcu.
Urša Bogataj se je na uvodnih treningih predstavila v zelo lepi luči. FOTO: AFP
Urša Bogataj se je na uvodnih treningih predstavila v zelo lepi luči. FOTO: AFP


 

Recept osem dobrih skokov


Izjemen nastop je v zadnji seriji za trening uspel tudi Uršini klubski kolegici Špeli Rogelj, ki je s 104,5 metra (4.) poskrbela za največjo daljavo dneva. »V zraku sem imela malo boljše razmere, ki sem jih znala izkoristiti z dobrim skokom,« je bila nasmejana 24-letna Ilirijanka, ki je v prvih treh poskusih pristala pri 87 (21.), 95 (12.) in 92 metrih (12.).

Kakor je pojasnila, seefeldska naprava ni prav nič podobna ljubenski, ki je manjša in ima bolj strm zalet. Kar zadeva ekipno tekmo, pa je njen recept za uspeh preprost. »Narediti moramo osem dobrih skokov. Če jih bomo, bo tudi rezultat takšen, kakršnega si želimo,« je poudarila Rogljeva.

Z njo se je strinjala tudi Nika Križnar, ki sicer s svojimi včerajšnjimi skoki (93,5 m/7., 96 m/9., 93 m/8. in 95 m/10.) še ni bila najbolj zadovoljna. »Malo se še lovim, ker sem napeta. Upam, da se bom na tekmi sprostila in zaživela, kajti v zraku imam še kar nekaj rezerve,« je pojasnila 18-letnica iz Delnic v Poljanski dolini in v nadaljevanju razkrila, na kašen način bo poskušala priti do sproščenosti.

»Z reprezentančnimi kolegicami se bomo malo pozabavale, v kombiju bomo glasneje navile glasbo, seveda ne kakšnih balad, malo zapele zraven in si tako prizadevale priti v pravi ritem,« je zaupala Križnarjeva, ki pričakuje zelo zanimivo tekmo in hudo borbo za stopničke. »Vem, da se bomo zelo potrudile in upam, da bomo vsaj izenačile rezultat s preizkušnje na Ljubnem.«

Svoj delež k tamkajšnjemu 2. mestu je prispevala tudi Jerneja Brecl, ki bo ob omenjeni trojici tudi danes v naši ekipi. »Poskušala bom odskakati najbolje, kakor znam. Tokrat ni bilo slabo, vem pa, da bi bilo lahko tudi bolje,« je omenila 17-letna Velenjčanka, ki se je včeraj sukala med 22. in 25. mestom (86,5 m, 89,5 m, 90 m in 93 m).

V vlogi rezerve (to je izvedela že v nedeljo zvečer) je tako ostala Maja Vtič, ki je le pri prvem poskusu (90,5 m/20.) preskočila 90-metrsko znamko. »To je pač odraz trenutne forme,« je bila nezadovoljna 31-letnica iz Mirne na Dolenjskem.

Z velikimi pričakovanji današnji dan D sicer pričakuje glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič. »Naša dekleta so vsekakor sposobna vzeti odličje, za prva tri mesta pa se bo borilo šest ekip. Veliko bo odvisno od dneva in od tega, kakšne bodo, ko se bodo zbudile. Če si bodo kolajno res želele, verjamem, da jo bodo tudi dobile.«

Preberite še:

Komentarji: