Domna je letos malo bolj udarilo v glavo

Za slovo od tekmovalne zime je včeraj na letalnici bratov Gorišek v Planici manjkala le slovenska pika na i.
Fotografija: Slovenski smučarski skakalci Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek, Peter Prevc in Žiga Jelar (na fotografiji z leve) so se takole z glavnim trenerjem Robertom Hrgoto (desno) po končanem finalu postavili pred fotografske objektive v izteku letalnice bratov Gorišek. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenski smučarski skakalci Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek, Peter Prevc in Žiga Jelar (na fotografiji z leve) so se takole z glavnim trenerjem Robertom Hrgoto (desno) po končanem finalu postavili pred fotografske objektive v izteku letalnice bratov Gorišek. FOTO: Matej Družnik/Delo

Z velikim finalom najboljše trideseterice se je včeraj v Planici spustil zastor na 42. sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih. Za konec so imeli največ razlogov v nemškem taboru, v katerem so se najprej veselili zmage ekipni preizkušnji z le eno serijo, nato pa še 1. in 3. mesta Karla Geigerja in Markusa Eisenbichlerja na posamični tekmi. Slovenci so se od zime poslovili z dvema 4. mestoma.

Bor Pavlovčič, Žiga Jelar ter Domen in Peter Prevc, ki jih je v soboto na poti do moštvene zmage ustavil premočan veter, so včeraj dvoboj za 3. mesto z Avstrijci izgubili za pičle 3,4 točke. Le za dve točki več je nato stopničke zgrešil še najmlajši od bratov Prevc, ki je bil kot četrti naš najboljši skakalec na sklepnem dejanju predolimpijske sezone 2020/21.

»Finale se je in ni razpletel po mojem okusu. Malo je manjkalo poletom, malo mi je zmanjkalo tudi do zmagovalnega odra, glede na celotno zimo z vzponi in padci pa sem zadovoljen s tem, kako se je razpletlo,« se je Domen spomnil zlomljenega zapestja, ki so ga ovirale v pripravljalnem obdobju in zaradi katerega je bil prisiljen izpustiti uvodne preizkušnje. Ker septembra in oktobra, ko je bil poškodovan, ni mogel preizkušati opreme, se je z njo lovil vse do Planice, kjer je letel s tekmovalnim dresom, ki so ga naredili že januarja.



Kot je pristavil, se je veliko naučil. »Ne bom lagal, a v prejšnjih poletjih so mi misli uhajale preveč stran od skokov. Zato sem že med nedavnim SP v Oberstdorfu sam pri sebi sklenil, da se bom drugače lotil sezone. Da bo treba nekaj spremeniti, sem vedel že prej, dojel pa šele zdaj, ko me je malo bolj udarilo po glavi. Sedaj bom delal na tem, da bom že poleti vrhunsko pripravljen,« je napovedal 21-letni član kranjskega Triglava, ki bo danes spet odprl elektronsko pošto in različne aplikacije ter nadomestil, kar je zamudil, potem ko se je izklopil iz njih.

Domen Prevc je le za 5,4 točke zgrešil stopničke. FOTO: Jure Makovec/AFP
Domen Prevc je le za 5,4 točke zgrešil stopničke. FOTO: Jure Makovec/AFP

 

Le za pol metra zgrešil slovenski rekord


Čeprav je Pavlovčič v finalu velikega finala s 3. mesta zdrsnil na sedmo in je kot skupno četrti za malo ostal tudi brez kolajne v posebnem seštevku poletov, je pretehtalo veselje zaradi dvakrat izboljšanega osebnega rekorda. Potem ko je na moštveni tekmi odjadral do 243 metrov, ga je v uvodni seriji posamične preizkušnje odneslo še 6,5 metra dlje, s čimer je le za pol metra zgrešil državni rekord Petra Prevca (250 m) iz Vikersunda 2015.



»Že v soboto sem si rekel, da moram na tekmi napasti na polno. Ker so premaknili uro, se je preizkušnja za nas začela zelo zgodaj, sam pa ne veljam za jutranjo ptico. Toda kljub temu sem se dobro pripravil, uspel pa mi je čudovit in nepozaben polet, med katerim sem neizmerno užival,« je razkril 22-letni Mojstrančan, nadvse zadovoljen s celotno sezono, ki jo je v skupni razvrstitvi končal na 13. mestu. »Zaradi težav in bolečin s hrbtom, ki sem jih imel v preteklosti, sem se že spraševal, ali je smiselno nadaljevati, letos pa sem dobil veliko potrditev, da je bilo vredno vztrajati,« je bil dobro razpoložen Pavlovčič, ki so ga po finalnem nastopu razveselili z njemu tako ljubljenim sladoledom.

Halvor Egner Granerud je takole poljubil veliki kristalni globus. FOTO: Matej Družnik/Delo
Halvor Egner Granerud je takole poljubil veliki kristalni globus. FOTO: Matej Družnik/Delo


Z novim osebnim rekordom (234,5 m) se je nagradil tudi Žiga Jelar (12.), ki je poudaril, da ni lepšega kraja za takšen polet. Zaradi obveznosti, ki jih ima za 2. letnik športnega menedžmenta na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, in visokih načrtov za prihodnjo olimpijsko zimo (»V Pekingu bo moj cilj kolajna!«) si kakšnega oddiha ne bo privoščil, bo pa verjetno poleti predstavil novo pesem.



V tej sezoni najboljši slovenski skakalec Anže Lanišek je za konec izvlekel 14. mesto, skupno pa je pristal na devetem. »Za menoj je lepa zima, ki je bila po drugi strani tudi naporna. Vidim, da pristop, ki sem ga ubral, prinaša rezultate. Upam, da bom nadaljeval v takšnem slogu in še bolj samozavesten štartal v novo sezono,« si je zaželel 24-letni Domžalčan, ki si bo vzel nekaj dni le zase in za svojo družino. Nadeja se, da bo opravil še kakšen zavoj na katerem od smučišč.

Med našimi finalisti je bil najmanj zadovoljen najizkušenejši – Peter Prevc (23.). »Tudi za konec je bilo vroče-ledeno, kot pravzaprav vso zimo. Takšna te pusti praznega, ker nimaš nobenega zadovoljstva,« je bil zaključni komentar 28-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih.


Robert Hrgota hvaležen za zaupanje


Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je obžaloval zamujeno priložnost za skok na zmagovalni oder. »V tekmi z le eno serijo z dvema slabšima poletoma ne moreš računati s stopničkami. Bor Pavlovčič in Domen Prevc sta oddelala zelo dobro, žal pa se nastopa nista najbolje posrečila Žigi Jelarju in Petru Prevcu,« je strnil oceno 32-letni Velenjčan, ki je še posebej užival v Borovem izjemnem poletu na posamični tekmi (249,5 m). Mimogrede: po koncu tekme sta se v izteku pomerila še v judu, uspešnejši pa je bil Hrgota, ki je Pavlovčiča vrgel na učimato.

Bor Pavlovčič je navdušil s poletom, dolgim kar 249,5 metra. FOTO: Matej Družnik/Delo
Bor Pavlovčič je navdušil s poletom, dolgim kar 249,5 metra. FOTO: Matej Družnik/Delo




Zaradi dveh 4. mest je sicer tudi pri selektorju ostal grenak priokus, razveselilo pa ga je sporočilo Ljuba Jasniča, predsednika zbora in odbora za skoke in NK, da bo lahko nadaljeval zastavljeno delo. »Hvaležen sem, da so mi zaupali zahtevno vlogo. Biti glavni trener v nacionalnem športu je res velika čast in storil bom vse, da bom povrnil zaupanje. Želimo si popraviti vtis solidne sezone, kajti dobro vemo, da smo sposobni doseči več,« je poudaril Hrgota.


Preberite še:

Komentarji: