Ema Klinec po petih letih spet na stopničkah poletne VN

Žirovska smučarska skakalka je v Courchevelu premoč priznala zgolj z naskokom najboljši Sari Takanaši.
Fotografija: Ema Klinec se je s četrtega v finalu zavihtela na drugo mesto. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ema Klinec se je s četrtega v finalu zavihtela na drugo mesto. FOTO: Blaž Samec/Delo

Courchevel – Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec se je odlično izkazala na drugi letošnji preizkušnji poletne velike nagrade FIS v francoskem Courchevelu. Z odličnim finalnim nastopom je s četrtega napredovala na končno drugo mesto, kar je zanjo druga uvrstitev na zmagovalni oder na tekmah te ravni. Na istem prizorišču, le da na manjši napravi, je namreč pred petimi leti že opravila z vso konkurenco. Tokrat je morala premoč priznati le Japonki Sari Takanaši, ki je bila za skoraj 15 točk boljša in je po dveh letošnjih nastopih še neporažena.


S četrtega na drugo mesto


Zmagovalka je krepko vodila že po prvi seriji, medtem ko je bila razlika med drugouvrščeno Nemko Juliane Seyfärth in četrto Klinčevo, ki je potegnila 120.5 metra daleč, zgolj 1,4 točke. Šele 20-letna članica žirovske Alpine je zaostanek izničila v drugo, ko je skočila enako daleč kot Takanašijeva – kar 131.5 metra, kar je bila seveda največja daljava tekme. Naposled je tretjo, Japonko Juki Ito, za seboj pustila za skoraj pet točk in se po petih letih spet vrnila na stopničke.


Nogo je čutila šele v drugi seriji


»Na jutranjem treningu me je kar malce presenetilo, da sem skakala tako dobro. Za izziv sem si zadala prenesti to na tekmo. Že na treningu sem bila povsem mirna, že tam se včasih pojavi živčnost, tokrat se ni. Odstraniti moram še slabe občutke pred prvim skokom, ki jih imam iz preteklosti. Tehnično gledano je bil skok sicer lep, a nogo sem čutila šele v drugi seriji, tedaj je bilo lepo poleteti in tudi pristati. Očitno mi prizorišče ustreza, sem se vedno rada vrnem, a je seveda treba tudi dobro skočiti. Rezultat ni odvisen le od naprave, temveč predvsem od skokov,« je strnila vtise Ema Klinec.


Še trojica Slovenk pri točkah


Slovenske barve so danes zastopale še tri skakalke in vse končale med dobitnicami točk. Urša Bogataj in Nika Križnar sta se ena za drugo zvrstili na 13. in 14. mestu, obe sta v finalu nekaj mest pridobili, enako kot na 24. mestu Jerneja Brecl, ki je včeraj dopolnila šele 17 let. V skupni razvrstitvi po tretjini sezone vodi Takanašijeva s popolnim izkupičkom 200 točk, Itova jih ima 140, Klinčeva pa na tretjem mestu 120. Nov izziv dekleta čaka že prihodnji petek in soboto s posamičnima preizkušnjama v češkem Frenštatu.
 

Komentarji: